Jonáš Bartoš
4. dubna 2023 • 16:02

Messi: Dohodnutý návrat? Rodina chce „domů“, fanoušci PSG bučeli

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přeci jen ještě dojde na rozlučkovou party? Lionel Messi (35) finišuje kontrakt v PSG. Ačkoliv se prodloužení spolupráce zdálo jako hotovou věcí, vývoj na jaře vypadá opačně. Argentinský šampion čím dál silněji koketuje s návratem do „rodné“ Barcelony. Francouzský deník L'Equipe přinesl informaci, že legendární útočník je blízko letního odchodu z Paříže. Mimo jiné v tom hraje roli rodina a očekávané snížení platu, k němuž by klub musel sáhnout.



Messi dokončuje pod Eiffelovkou druhou sezonu. Základní plat dělá 40 milionů eur (960 milionů korun), k tomu věrnostní bonus dalších 15 milionů (360 milionů korun). Celkem si přijde na více jak 1,3 miliardy korun. Kontrakt s PSG podepsal na dva roky s opcí. V následující sezoně, pokud by se obě strany dohodly na prodloužení spolupráce, by ale musel jít s platem zhruba o 25 procent dolů. Pařížský šampion totiž bojuje s pravidly finančního fair play a tak musí osekat platy i největších hvězd.

Zredukování platu je jednou z věcí, která logicky Messimu zcela nevoní. Po vytouženém zisku světového titulu s Argentinou se klubová sezona nevyvíjí podle představ. Bolí osmifinálové vyřazení z Ligy mistrů proti Bayernu, což těžce kousá klubové vedení i nároční fanoušci.

PSG sice vede ligu o šest bodů, nicméně i na domácí půdě ztrácí. Poslední dvě kola na vlastním stadionu prohrálo (0:2 Renes, 0:1 Lyon). Naštvaní fanoušci po posledním představení bučeli i na Messiho, který se za klub neprosadil ve čtvrtém zápase po sobě.

„Neříkám, že by měl z PSG odejít, nebo naopak zůstat. Jsem šťastný, když hraje francouzskou ligu. Ale bučení fanoušků mu nepomáhá. Třináct gólů, třináct asistencí (v aktuální ligové sezoně), mluvíme tady o nejlepším hráči na světě, OK?“ vyjádřila se k argentinskému forvardovi francouzská legenda a jeho bývalý parťák z Barcelony Thierry Henry.

Text pokračuje pod grafikou

Messi si stále drží perfektní čísla, ale s Paříží se žádná velká lovestory nekoná. Po zlatém světovém šampionátu se mluvilo o tom, že Messiho otec a současně agent Jorge je připravený podepsat nový kontrakt a uplatnit opci. Během týdnů jarních nezdarů ale námluvy utichly a naopak se pomalu „kuje“ návrat na španělskou půdu.

Barcelona se nevzdává myšlenek přivítat zpátky svého génia. Klub stále bojuje s finančními těžkostmi, kvůli kterým ikonická desítka před dvěma lety Camp Nou opustila. Nicméně prezident Joan Laporta několikrát ukázal, že s rozpočtem a ekonomikou dokáže solidně čarovat. „Doufám, že Messiho kapitola ještě neskončila. Je naší povinností snažit se najít způsob, jak vylepšit tuto kapitolu, jež není uzavřená. Měla by mít krásnější zakončení,“ prohlásil šéf Barcelony loni v létě pro televizi ESPN během turné Barcelony v USA.

K návratu „domů“ je velmi nakloněná i Messiho rodina, což může sehrát klíčovou roli. Pětatřicetiletý Argentinec Messi je klubovým rekordmanem v počtu gólů (672) a odehraných zápasů (778). Loni v srpnu Barcelonu po více než dvou dekádách opustil, když si finančně zdecimovaný klub nemohl dovolit prodloužit mu smlouvu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud