25. července 2013 • 10:30

Guardiola zničil vlastní rekord: Barcelona prohrála v držení míče. Po pěti letech

Autor: mim
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
VŠECHNA VIDEA ZDE

Více než pět let, více než 300 zápasů. Takhle dlouho trval monopol Barcelony na fotbalový míč. Nebyl jediný zápas, ve kterém by katalánský klub neměl lepší držení balonu než jeho soupeř. Pep Guardiola během svých čtyř sezon na lavičce španělského giganta vytvořil neuvěřitelnou statistiku, ve které pokračoval i Tito Vilanova – a nyní ji coby nový šéf Bayernu Mnichov ukončil.



Když ve středu večer přivítal v přípravném utkání na svém stadionu mnichovský celek Barcelonu, byl to příběh velkého shledání. Po roce bez angažmá se opět spojila jména Pepa Guardioly a katalánského klubu. Tentokrát však Guardiola nevedl Lionela Messiho a další barcelonské hvězdy, ale stál proti nim.

Že umí na španělského soka zahrát, to Bayern dokázal už v Lize mistrů ještě pod koučem Juppem Heynckesem, v semifinále ji zničil 3:0 a 4:0. I po takových výsledcích a následném finálovém triumfu se nejen mnichovští fanoušci divili, jestli má Guardiola německým šampionům vůbec co nabídnout.

V přípravném utkání dal na podobné otazníky jasnou odpověď. Guardiolův tým zvítězil o dvě branky, ale především Bayern porazil Barcelonu v její vlastní hře.

Klikni pro zvětšení: Bayern - Barcelona 2:0. A také 53-47 v držení míče, katalánský klub v této statistice prohrál po pěti letechFoto FC Barcelona (www.fcbarcelona.com)

Statistika držení míče vyzněla následovně: Bayern 53 procent, Barcelona 47. Drobný rozdíl, ale ukončil jednu neuvěřitelnou éru. Poprvé po pěti letech Barcelona nebyla v těchto číslech lepší než její soupeř.

Že to bylo přátelské utkání a nehrál mozek zálohy Xavi nebo jeho hvězdný parťák Iniesta? I s takovou situací se musela Barcelona v minulosti několikrát popasovat. Proti Bayernu navíc na hřišti nechyběla největší superstar Lionel Messi. Konec pět let trvajících pořádků ve středečním zápase nebyla náhoda, ale Guardiolův rukopis.

Vždyť naposledy o monopol na míč přišla Barcelona ještě pod Frankem Rijkaardem. Stalo se to 7. května 2008 na domácí půdě odvěkého rivala Realu Madrid. Bílý balet si už s předstihem vytančil ligový titul a oslavy na Santiago Bernabeu vylepšila jasná výhra 4:1. Rozdíl v držení míče? Jedno procento.

Rijkaard ještě odkoučoval dva zápasy, ve kterých Barcelona už balon soupeři nepůjčila, ale nizozemského trenéra v následující sezoně vystřídal Guardiola, hlavní architekt úctyhodné série.

Pep Guardiola udílí pokyny svým svěřencům v utkání Bayernu s BarcelonouFoto EPA

Pod jeho vedením dokázala Barcelona vyhrát za čtyři sezony čtrnáct trofejí z devatenácti možných.

Vrcholem jeho působení v katalánském klubu byl rok 2009, ve kterém Messi a spol. zvedli nad hlavu hned šest pohárů. To vše podtržené stylem tiki-taka. Tisíce přihrávek frustrovaly i uchvacovaly, ukrást barcelonským hráčům míč se zdálo nemožné. Sledovaná statistika se vždy udržela nad padesáti procenty.

Guardiolův odchod na roční dovolenou změnu taktéž nepřinesl. Nový muž Tito Vilanova, do té doby asistent trenéra, navázal na svého šéfa prakticky beze změn. A tak ani konec úspěšného kouče barcelonskou šňůru s míčem na kopačkách neohrozil.

Letošní dubnový duel na hřišti Realu Zaragoza dokonce přinesl jubileum: 300 zápasů v řadě, ve kterých měla Barcelona lepší držení míče než soupeř.

Čtvrté stovky už se ale Katalánci nedočkají. Leda by jejich nový kouč Gerardo Martino dokázal snad nemožné  a překonal Pepa Guardiolu. Muže, který Barceloně míč dal – a nyní vzal.

MATCH OVERVIEW LEGACY

Hráči Bayernu Mnichov se radují z branky Philippa Lahma do sítě Barcelony
Hráči Bayernu Mnichov se radují z branky Philippa Lahma do sítě Barcelony

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud