12. listopadu 2013 • 04:57

ANKETA: Kdo dal NEJ gól roku? Zlatan, Neymar, nebo "ženský Zidane"?

Autor: mim, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANKETA | Který gól byl za uplynulý rok ten nejhezčí? Nůžky Zlatana Ibrahimovice proti Anglii, parádní trefa Neymara v dresu Brazílie? Nebo se o něj postaral někdo z osmi dalších kandidátů na Cenu Ference Puskáse, kterou už popáté získá autor (či autorka) nejkrásnější branky za uplynulých dvanáct měsíců? Podívejte se na komisí FIFA vybraných deset gólů a zvolte z nich ten nejlepší.



Přesnou ranou po pouhých třech minutách úvodního zápasu proti Japonsku odstartoval v létě Konfederační pohár Neymar. I díky jednadvacetiletému útočníkovi slavila Brazílie na turnaji vítězství, sám barcelonský fotbalista se stal nejlepším hráčem soutěže.

Zlatan Ibrahimovic je mistr nádherných gólů, ale loni v listopadu sám sebe překvapil i překonal. V přátelském utkání Švédska proti Anglii zařídil výhru 4:2, když k hattricku přidal neuvěřitelné nůžky z pětadvaceti metrů.

"Zidane ženského fotbalu," tak se přezdívá první ze dvou fotbalistek v desetičlenném výběru. Louisa Nécibová se takhle prosadila za Lyon proti St. Étienne, dalekonosná trefa šestadvacetileté hráčky mířila do růžku branky.

Uruguayec Juan Manuel Olivera skvěle zakončil pohlednou akci spoluhráčů z brazilského Náutika v utkání proti Recife v rámci Copy Sudamericana, jihoamerické obdoby Evropské ligy.

Reprezentant Srbska Nemanja Matić se sice ve slavné Chelsea neprosadil, v portugalské Benfice ale patří ke klíčovým záložníkům. Potvrdil to i parádním gólem proti odvěkým rivalům z Porta.

Daniel Ludueña uchvátil fanoušky i komisi FIFA střelou z vlastní půlky. Fotbalová lahůdka ze zápasu mexické ligy Pachuca - Tigers byla o to cennější, že byla pro Pachucu trefou vítěznou!

Druhá fotbalistka v desítce Lisa De Vannaová z týmu Sky Blue FC vystřihla pěkné nůžky proti bostonským Breakers v zápase americké ženské ligy.

Legendární hráč Udine Antonio Di Natale dal v italské Serii A za "Zebry" už přes sto šedesát gólů, ale jeden z těch nejlepších si šestatřicetiletý útočník schoval do jarního zápasu proti Chievu, když z voleje poslal míč na zadní tyč.

Fotbalista dánského Esbjergu Peter Ankersen dal na začátku sezony proti Aarhusu střelou z téměř nemožného úhlu vzpomenout na legendárního nizozemského kanonýra Marka van Bastena. A to je obránce!

Desítku vybraných gólů uzavírá Panagiotis Kone, řecký reprezentant hrající za Boloňu. Místo ve výběru komise FIFA si vysloužil skvělými nůžkami proti Neapoli.

Z vůbec první Ceny Ference Puskáse se radoval v roce 2009 Cristiano Ronaldo, ale že krásné branky nemusí střílet jen superhvězdy, to dokázal loni Miroslav Stoch. Ten ještě v dresu Fenerbahce Istanbul nádherně vypálil proti Genclerbirligi z voleje po rohu.

"Byl to můj nejkrásnější gól kariéry. Vyšlo to neskutečně," popisoval tehdy slovenský reprezentant, jehož paráda v anketě FIFA předčila i pokusy vyhlášených střelců Radamela Falcaa či Neymara.

Zatímco Stoch však letos už v hlasování nefiguruje, barcelonský útočník má možnost si neúspěch vynahradit. Neymarův zásah proti Japonsku z Konfederačního poháru nechybí v desítce gólů, které komise FIFA vybrala za období od loňského listopadu.

Svého favorita na stránkách FIFA.com můžete zvolit už nyní, ze tří tref s nejvíce hlasy pak fanoušci v prosinci vyberou tu nejhezčí. Vítěz Cenu Ference Puskáse dostane 13. ledna na fotbalovém galavečeru, kde bude předán i Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa.

O cenu za nejlepší gól uplynulého roku usiluje i francouzská fotbalistka Louisa Necibová
O cenu za nejlepší gól uplynulého roku usiluje i francouzská fotbalistka Louisa Necibová

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud