29. dubna 2016 • 22:46

Srnovi podruhé zničila život válka: Šachtar ale neopustím, je to domov

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z příběhu chorvatského fotbalisty Darija Srny mrazí. Poté, co zažil válečný konflikt v rodném Chorvatsku, myslel si, že už ho nic podobného v životě nepotká. Od roku 2003 působí v barvách Šachtaru Doněck a ukrajinské město si podle svých slov zamiloval. Před dvěma lety ho však zkušený obránce musel náhle opustit. Dostihl ho další válečný konflikt. „Přišli jsme o své domovy, fanoušky i stadion,“ vzpomíná v rozhovoru pro server sportingintelligence.com na smutné události.



„Pamatuji si na svůj poslední den v Doněcku. Byl květen a dostali jsme pokyny, že musíme urychleně opustit město. Ze svého domova jsem si nic nevzal s sebou. Mé oblečení jsem nechal v šatníku. Vzali jsme pouze dva automobily. Věřil jsem totiž, že brzy bude po všem,“ popsal 33letý obránce, jak probíhal přesun do bezpečnější části Ukrajiny.

Do Šachtaru přišel v roce 2003 z Hajduku Split a stál u zrodu týmu, který dokázal být konkurenceschopný v Evropě. Společně s ním v týmu působili Willian, Fernandinho, či Henrich Mchitarjan. Všechno hráči, kteří dnes září v předních evropských soutěžích.

Jenže válečný konflikt na Ukrajině vše zbortil. Špičkoví fotbalisté už nechtěli podstupovat riziko a raději zvolili odchody směrem na Západ. „Ztratili jsme naše domovy, náš stadion, naše fanoušky. Ztratili jsme celé město, které nás podporovalo. Odešli důležití hráči, a přesto je tento současný tým silnější než ten předešlý. Mentálně, s velkým potenciálem a motivací je na jiné úrovni, než ten z roku 2009,“ myslí si Srna, který odmítl po vzoru ostatních opustit klub.

Díra ve stadionu Šachtaru, která vznikla v důsledku válečného konfliktu
Díra ve stadionu Šachtaru, která vznikla v důsledku válečného konfliktu

„Už jsem jednu válku zažil. Šachtar je můj domov. Po tolika strávených letech nemohu klub v této situaci jen tak opustit. Takový opravdu nejsem,“ vysvětlil, proč nezvolil bezpečnější angažmá.

Přitom zájemců bylo dost. „Měl jsem nabídky od velkých klubů. Ozvaly se Chelsea, Bayern Mnichov i Dortmund. Kdybych však kývl, tak bych musel začít úplně od začátku a to není nic pro mě,“ řekl Srna, který stále obléka barvy Šachtaru.

Ten svoje utkání musí hrát v 1200 km vzdáleném Lvově. Stejně jako čtvrteční remízu v prvním semifinále Evropské ligy se Sevillou 2:2.

Moderní Donbass Arenu pro 52 tisíc fanoušků, kterou v Doněcku vybudoval v roce 2009 majitel Rinat Achmetov, dokonce zasáhly vojenské rakety. Nyní působí jako centrum první pomoci pro lidi, kteří přišli o svůj domov. Klub posílá do postižené oblasti 25 nákladních automobilů týdně, aby dodaly místním zásoby a potřebné léky.

Kdy se vrátí Šachtar se Srnou domů?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud