Ivana Jakoubková
26. dubna 2017 • 15:10

V USA zveřejnili platy fotbalistů. Kaká králem, hvězdou je malý Ital

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Legendární brazilský záložník Kaká je nejlépe placeným hráčem zámořské MLS, v Orlandu vydělává 7,16 milionu dolarů, tedy přes 173 milionů korun ročně. V TOP 10 je vidět i nejnovější velké jméno americké soutěže. Bývalý hráč Bayernu Mnichov a Manchesteru United Bastian Schweinsteiger si přijde na 130 milionů korun a v žebříčku je sedmý. 



V české lize, ale například i u sousedů v bundeslize je to něco nemyslitelného. Američané však platy svých fotbalových hvězd zveřejňují úplně běžně a každý rok.

Pětatřicetiletý Kaká zářil v Evropě v dresu AC Milán a Real Madrid. Do Orlanda přišel v roce 2014 a přijde si tam na 7,16 milionu dolarů, tedy 173 milionů korun ročně. Což je přibližně 62 procent celé výplatní listiny klubu!

Druhým nejlépe placeným hráčem Major League Soccer je bývalý forvard Juventusu Sebastian Giovinco, jeden z nejmenších profesionálních fotbalistů světa (162 centimetrů). Za sezonu pobere 7,11 milionu dolarů (172 milionů korun), třetím v žebříčku a současně nejvýše postaveným Američanem je kapitán Toronta Michael Bradley (v přepočtu 157 milionů korun).

GALERIE | Podívejte se na nejlépe placené fotbalisty zámořské MLS (částky jsou v milionech korun)

10. Diego Valeri (Arg./Portland) 63
10. Diego Valeri (Arg./Portland)  63

Fotbalové hvězdy neberou v MLS tolik, nač bývaly zvyklé v Evropě nebo co dnes nabízí čínské kluby. I když i jejich gáže dělá pěkný balík. Nejnovějším velkým jménem v MLS je člen týmu německých mistrů světa Bastian Schweinsteiger , který je v žebříčku sedmý. Jeho plat činí 5,4 milionu dolarů, tedy 130 milionů korun ročně.

V Manchesteru United, na jehož soupisce byl ještě před pár týdny, si "Schweini" podle serveru Totalsportek přišel v přepočtu na 6,2 milionu korun týdně. Teď mu přibývá na účet 2,4 milionu. A to je přitom nejlépe placeným hráčem Chicaga Fire, bere tam třikrát tolik co druhý Nemanja Nikolič.

Kakáho týdenní gáže činí 3,3 milionu, na druhé straně seznamu je 84 fotbalistů, kteří vydělávají minimální mzdu v MLS, a ta dělá 1,28 milionu korun ročně, to je něco kolem 24 000 týdně.

Pro srovnání - Carlos Tevez si v čínské lize přijde na 996 milionů korun ročně, platy hvězd španělské ligy Cristiana Ronalda a Lionela Messiho lehce překračují půl miliardy.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud