4. srpna 2017 • 17:28

Mata reaguje na obří přestupy! Našel účel pro jedno procento z platu

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neymarův přestup za téměř šest miliard a další drahé transfery ho nenechaly v klidu. Záložník Manchesteru United Juan Mata se rozhodl k neobvyklému gestu. Jedno procento ze svého platu se rozhodl odevzdávat na konto projektů, které mají pomáhat mladým fotbalistům z chudých poměrů. A nabádá ostatní hvězdy, aby se zachovaly stejně a přispívaly na charitu.



Objem peněz, které se točí ve fotbale, pořád narůstá. Podle Maty jde utrácení do obřích rozměrů. „Jen v Anglii už kluby utratily za posily jednu miliardu liber. A to ještě máme před sebou skoro celý srpen,“ připomíná. „A teď se zamyslete, co by způsobila jen malá část z této sumy? A to je jen nezanedbatelný kousek toho, co produkuje fotbalový průmysl,“ řekl hráč, který vyrazil pomáhat dětem do jednoho z indických slumů, kde se natáčel slavný oscarový film Milionář z chatrče.

V United bere týdně 140 tisíc liber (4 miliony korun), na charitativní projekt tak z Matyho kapsy poputuje 1400 liber (40 tisíc korun). Teď chce, aby se přidali ostatní. „Budu se snažit, aby se také zapojili. Na hřišti bojujeme jako tým, mimo něj to tak často k vidění není.“

Třeba u Neymara by takový příspěvek byl ještě několikanásobně vyšší. V Paris St. Germain si má vydělat 865 tisíc eur týdně (23 milionů korun), za týden by tak podle Matova vzoru mohl odevzdat charitě 230 tisíc korun.

Mata je proslulý tím, že nad současným postavením fotbalistů je schopný kritický přemýšlet. Už loni se zamyslel nad tím, jaké příjmy mají současné fotbalové hvězdy. „Co se týká fotbalového světa, vydělávám normální peníze. Ale v porovnání s 99,9% lidmi ve Španělsku jsou to šílené částky,“ posteskl si.

Neymar se předvedl v Parku princů jako hráč PSG
Neymar se předvedl v Parku princů jako hráč PSG

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud