24. června 2022 • 04:40

Když akcie vyletí, vypište macaté šeky. Klenoty Realu, Barcy, AC či Lipska

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
0
  • Kterým fotbalistům po minulé sezoně vylétla nejvíc hodnota?Kterým fotbalistům po minulé sezoně vylétla nejvíc hodnota?FOTO: Koláž iSport.cz

    Jsou mladí, talentovaní a pekelně drazí! Získat je? Prakticky nereálné… Představte si, že vám je sedmnáct let a někdo řekne, že vaše schopnosti mají hodnotu v přepočtu bezmála jedné a půl miliardy korun. Z toho by se běžnému smrtelníkovi zamotala hlava. Ne však třeba Gavimu, dalšímu z bezedné líhně proslulé akademie La Masia. Renomovaný server Transfermarkt.com se ohlédl za poslední sezonou a překopal hodnoty světových hráčů. Na největší propady se můžete podívat zde. >>>  Ale co naopak nejvyšší růsty ceny? Kde kluboví pokladníci očekávájí macatý přírustek na konto?

  • Vinícius Jr.

    Křídlo / 21 let / Real Madrid

    Nárůst hodnoty: 60 milionů eur (1,48 miliardy korun)

    Aktuální hodnota: 100 milionů eur (2,47 miliardy korun)

    Prožil parádní sezonu, jak z osobního hlediska, tak z týmového. S Realem Madrid ovládl španělskou ligu, ve které v 35 duelech nastřílel 17 branek a na dalších 13 nahrál. Tučným písmem se podepsal i pod triumf v Lize mistrů. Finále v Paříži proti Liverpoolu rozsekl jediným gólem. Z jeho magických kousků na levém křídle těží zejména Karim Benzema, jenž se hlásí o zisk Zlatého míče. Pokud ho získá, nejvíc poděkuje právě brazilskému šikulovi.

  • Gavi

    Střední záložník / 17 let / Barcelona

    Nárůst hodnoty: 60 milionů eur (1,48 miliardy korun)

    Aktuální hodnota: 60 milionů eur (1,48 miliardy korun)

    Gavi a Pedri. Neboli noví Iniesta a Xavi. Tak to mají alespoň nalajnované v Barceloně. Gavi na klubové úrovni v minulé sezoně zasáhl do 47 utkání, dvakrát se trefil a šestkrát asistoval. Vyniká především herní inteligencí. S míčem si rozumí jako Jimi Hendrix s kytarou. A když je potřeba, přidá i na důrazu. Tenhle kluk představuje zářivou budoucnost fotbalu v Katalánsku. O jeho schopnostech se přesvědčili i čeští reprezentanti v Lize národů.

  • Luis Díaz

    Křídlo / 25 let / Liverpool

    Nárůst hodnoty: 47 milionů eur (1,16 miliardy korun)

    Aktuální hodnota: 65 milionů eur (1,6 miliardy korun)

    Uplynulý ročník začal v Portu, ale v zimě se stěhoval do Liverpoolu. Jürgen Klopp měl Kolumbijce na radaru delší dobu a zavelel: „Nesmí nám utéct!“ Bývá zvykem, že nový hráč potřebuje určitou dobu hájení, aby se adaptoval na náročné tempo Premier League. Jenže Díaz žádný čas na aklimatizaci nepotřeboval. Ihned zapadl a na Anfield rychle našli nového hrdinu. Ve třinácti zápasech anglické ligy zapsal čtyři góly a tři asistence.

  • Dušan Vlahovič

    Útočník / 22 let / Juventus

    Nárůst hodnoty: 45 milionů eur (1,1 miliardy korun)

    Aktuální hodnota: 85 milionů eur (2,1 miliardy korun)

    Srbského snajpra potkal stejný osud jako Díaze. Ročník 2021/22 načal ve Fiorentině, ač se vědělo, že jde o mimořádně nadaného hráče. Jenže Vlahovič nasázel v 21 duelech úctyhodných 17 branek. Představitelé Juventusu věděli, že do léta čekat nemohou. Co kdyby jim ho někdo vyfoukl? Přesun do Turína se zdařil. O góly je postaráno, oddechli si fanoušci. Levonohý rychlík v Serii A v černobílém dresu stihl v 15 utkáních 7 tref.

  • Rafael Leão

    Křídlo / 23 let / AC Milán

    Nárůst hodnoty: 45 milionů eur (1,1 miliardy korun)

    Aktuální hodnota: 70 milionů eur (1,73 miliardy korun)

    Talent má, o tom není pochyb. V podobném duchu mluvili o Leãovi před sezonou. Portugalský křídelník ale roztáhl křídla a rozlétl se. Fanoušci AC žasli. Před jejich očima se jim zrodila hvězda. V Serii A naskočil do 34 zápasů, jedenáctkrát se trefil a desetkrát servíroval gólovou radost spoluhráčům. Do fotbalového životopisu si připsal tučné zásluhy na tom, že Milán po jedenácti letech dokráčel pro Scudetto.

  • Christopher Nkunku

    Podhrot / 24 let / RB Lipsko

    Nárůst hodnoty: 37 milionů eur (914 milionů korun)

    Aktuální hodnota: 80 milionů eur (1,97 miliardy korun)

    Žhavé zboží na přestupovém trhu. Jenže to má háček. Nkunku v uplynulé sezoně tak zářil, že mu hodnota raketově vystřelila. A Lipsko moc dobře ví, že jeho dres navléká francouzský poklad. Německý klub prodávat nepotřebuje, když už, tak za pořádný balík. Bývalý hráč PSG, kde jeho talent zavčas nerozpoznali, nastupuje nejčastěji na podhrotu, ale nevadí mu ani post útočníka. Je rychlý, skvěle dribluje, dává góly, které zároveň i zdárně připravuje. Co víc si přát?

  • Darwin Núñez

    Útočník / 22 let / Liverpool

    Nárůst hodnoty: 35 milionů eur (864 milionů korun)

    Aktuální hodnota: 55 milionů eur (1,36 miliardy korun)

    Diego Forlán, Edinson Cavani, Luis Suárez a nyní Núñez. Uruguay má očividně nějaký tajný recept, jak vychovat útočníky světové kvality. Nejnovější produkt si pořídil Liverpool, který vyhrál přetahovanou s Manchesterem United, jenž dostal košem od samotného hráče. Anfield je v dnešních dnech zářivější místo. V dresu Benfiky v minulém ročníku dal 34 branek v 41 utkáních. Premier League hlásí příchod dalšího pistolníka.

  • Arnaut Danjuma

    Útočník / 25 let / Villarreal

    Nárůst hodnoty: 35 milionů eur (864 milionů korun)

    Aktuální hodnota: 50 milionů eur (1,23 miliardy korun)

    Ligu mistrů ovládl sice Real Madrid, ale fanoušci rozhodně nezapomínají ani na Villarreal, který senzačně dokráčel do semifinále. Tam mu stopku vystavil Liverpool. „Žlutá ponorka“ za sebou nechala giganty Juventus a Bayern Mnichov. A jméno si zvýraznil především Danjuma. Nizozemec v jedenácti kláních posledního ročníku nejprestižnější klubové soutěže nasázel šest branek, dalších deset přidal v lize a do přístavního města se rázem sjížděli skauti kolosů.

  • Aurélien Tchouaméni

    Defenzivní záložník / 22 let / Real Madrid

    Nárůst hodnoty: 30 milionů eur (741 milionů korun)

    Aktuální hodnota: 60 milionů eur (1,48 miliardy korun)

    Real Madrid za něj poslal do Monaka pořádně macatý šek v hodnotě 80 milionů eur. Na začátku minulé sezony se přitom hodnota Tchouaméniho pohybovala v hladině 30 milionů eur. Povedené výkony ale vystřelily cenu strmě nahoru. Enormní zájem mělo i PSG, ale Francouz upřednostnil přesun do Španělska. Na Santiago Bernabéu si slibují, že nahradí Casemira, jenž začal psát svůj věk s trojkou na začátku. Čas mládí volá.

  • Matheus Nunes

    Střední záložník / 23 let / Sporting Lisabon

    Nárůst hodnoty: 30 milionů eur (741 milionů korun)

    Aktuální hodnota: 35 milionů eur (864 milionů korun)

    Ještě před rokem jste o něm pořádně neslyšeli. Ale v Lisabonu moc dobře věděli, že jim v záloze roste skvost, který jim jednou naplní klubovou pokladničku. Nunes oplývá univerzálními schopnostmi. Umí všechno. Když dostane míč, je to on, kdo ho dává do pohybu směrem k soupeřově brance. Ať už je to kolmicí, nebo balon na kopačce zaveze do nebezpečného prostoru sám. Mluví se o zájmu Manchesteru City, už jen tahle zpráva mu zvedá hodnotu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud