Richard Šíma
2. prosince 2011 • 11:37

Baník může zachránit Kubina! Hokejista má zvažovat vstup do klubu

TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ostravský Baník možná v brzké době změní majoritního vlastníka. Mohl by se jím stát Pavel Kubina, hokejový obránce Tampy Bay. Dosavadní majitel Tomáš Petera připustil, že s vítězem Stanley Cupu z roku 2004 o takové možnosti mluvil a že by byl rád, kdyby bývalý vítkovický hokejista do ostravského klubu vstoupil. Čtyřiatřicetiletý hráč se k věci zatím vyjádřit nechtěl.



Před ostravským klubem, v současné době zmítaným velkou výkonnostní krizí, se rýsuje zajímavá budoucnost. Pokud námluvy současného klubového majitele Tomáše Petery s Pavlem Kubinou dopadnou podle představ obou stran, získá Baník velkou posilu.

Vstup trojnásobného mistra světa, odchovance hokejových Vítkovic a velkého srdcaře Baníku by klubu přinesl lepší ekonomické zajištění.

O tom, že by Baník mohl změnit majitele, se už v Ostravě šušká delší dobu. Po prvotním krachu námluv současného vlastníka Tomáše Petery se strojírenským magnátem Janem Světlíkem se v okolí Bazalů začalo špitat, že by zadluženému klubu mohlo pomoci několik jeho bývalých hráčů a s nimi také hokejista Pavel Kubina.

Právě jméno rodáka z Čeladné se v této souvislosti skloňuje stále častěji. A Petera připouští, že poprávu. „S Pavlem jsme o tom mluvili už v létě,“ řekl včera Sportu majitel Baníku. „Registruji, že o takové možnosti uvažuje. Je o něm ostatně známo, že má Baník nesmírně rád,“ pravil současný majoritní vlastník klubu z Bazalů.

Takřka dvoumetrový obránce Tampy se svou mimořádnou náklonností k ostravskému klubu nikdy netajil. V roce 2004 dokonce v jeho dresu nastoupil v exhibičním zápase proti Borussii Mönchengladbach.

Pavel Kubina s jedním z ferrari, které ho těšilo před koupí Lamborghini.
Pavel Kubina s jedním z ferrari, které ho těšilo před koupí Lamborghini.

S Peterou jej pojí přátelský vztah, majitel Baníku ostatně bývá členem fotbalového Kubina Teamu. Ke svému možnému vstupu do ostravského klubu se ale vyjádřit nechtěl.

„Nemám k tomu co říct,“ konstatoval pouze. Podle informací Sportu by o hokejistově vstupu do Baníku mohlo být jasno v nejbližších měsících, možná týdnech.

Pokud se Kubina rozhodne akcie ostravského klubu koupit, stal by se nejspíše jeho majoritním vlastníkem, Petera by si ponechal menší podíl. „Je hrozně předčasné se o něčem takovém bavit, finální stav ostatně není podstatný.

Důležité je udržet Baník v první lize,“ prohlásil Petera. Pak ale připustil, že by se v případě Kubinova zájmu majoritního podílu klubu byl ochoten vzdát.

„Podle mého názoru by bylo ku prospěchu věci, kdyby většinový balík akcií Baníku držel někdo, kdo z Ostravska pochází a má v tomto regionu nějakou sílu,“ řekl Petera.

Podle zákulisních informací by případná změna ve vlastnické struktuře klubu nemusela být zdaleka jedinou, která se na Bazalech chystá. Nejpozději do dvou týdnů má před novináře vystoupit Marek Jankulovski a oznámit, zda bude pokračovat v aktivní kariéře.

Ostravští fanoušci se nejspíš dozvědí smutnou zvěst, čtyřiatřicetiletý fotbalista se po operaci kolene k dalšímu návratu s největší pravděpodobností nechystá. Vedení klubu s ním ale počítá na místo sportovního šéfa, kde by mohl časem vystřídat Vernera Ličku.

Spekuluje se také o návratu Radoslava Látala, nynějšího trenéra druholigového Sokolova. Bývalý kapitán Baníku, jenž Ostravu přivedl k zisku titulu v roce 2004 a o rok později k vítězství v Českém poháru, by se na Bazalech údajně mohl stát novým trenérem.

„Určité spekulace jsem zaznamenal, ale mám v této chvíli platnou smlouvu v Sokolově a nikdo z Baníku mě zatím ofi ciálně nekontaktoval,“ pravil Látal.

Ke konci se nejspíše chýlí také působení Jakuba Kahouna, současného předsedy představenstva Baníku. Jeho vhodného nástupce však ostravský klub údajně zatím nenašel.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud