15. listopadu 2012 • 15:07

VIDEO: Van Bastenovi jsem roztrhl čelo! vzpomíná legendární Sloup

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stejně statečně jako v současnosti bojuje s rakovinou, se fotbalista Jiří Sloup přesně před třiceti lety v Miláně postavil úřadujícím mistrům světa na milánském stadionu Giuseppe Meazzy. Legendární záložník s čapím během byl pověstný dlouhými přesnými pasy a důraznými skluzy, na které během jeho kariéry doplatil i slavný Ajax Amsterdam v čele s Marco van Bastenem.



Je to třicet let, co Jiří Sloup v Miláně gólem a akcí před druhou brankou pomohl československému týmu k nezapomenutelné remíze 2:2 s mistry světa. Sloup, tehdejší hvězda Bohemians, ale považuje za svůj životní mač úplné jiné utkání.

„Každý říká Itálie. Ne, mě spíš bral zápas s Ajaxem,“ říká Sloup v rozhovoru na fanouškovských stránkách www.cestazatitulem.cz, které se věnují třicetiletému výročí mistrovské sezony Bohemians.

Dnes devětapadesátiletý Jiří Sloup se proslavil ve dvou klubech. Vedle Bohemians hrával dlouho také v PlzniFoto Pavel Jiřík (Cesta za titulem)

O něco později, v sezoně 1984/1985 se tehdy Bohemians v Poháru UEFA postavili silnému Ajaxu, kde se rozkoukávaly slavní hráči následujících let. Frank Rijkaard, Ronald Koeman ani Marco van Basten si ale na vršovického dlouhána nepřišli.

„Vyhráli jsme 1:0 a na penalty jsme je porazili. Všichni tu byli, i Rijkaard. Van Bastenovi jsem roztrhl čelo. Koeman pak říkal, že tak zdrogovanýho hráče, jako jsem byl já, neviděli...“ vzpomíná Sloup s pobaveným úsměvem.

Devětapadesátiletý Sloup se během své kariéry proslavil ve dvou klubech. Nejlepší léta zažil v Bohemians, ale dlouho hrával také v Plzni. Tam si pro něj také přijel tehdejší trenér klokanů Tomáš Pospíchal.

„Doslova si pro mě přijel domů,“ líčí Sloup. „Já jsem byl doma se ženou, najednou někdo zvoní. Tak jsem se podíval kukátkem, on tam trenér Pospíchal. Tak já šel rychle zahodit cigaretu.“

V Bohemians si pak Sloup rychle získal důvěru fanoušků, i když měl z počátku z přijetí obavy.

Jiří Sloup vzpomíná na slavné okamžiky v dresu Bohemians
Video se připravuje ...

„Ze začátku to bylo krutý. Lidi říkali, co tam mám co dělat,“ vypráví Sloup. „Šel jsem si svou cestou. Oni nebyli zvyklí na to, co jsem tam předváděl já. Skluzy, zákroky, střelba z dálky... Asi jsem to měl v sobě. Skluz mi přišel normální... Nechtěl jsem nikoho vzít přes nohy. Ale chtěl jsem získat balon.“

K vrcholům Sloupovy kariéry patřil podzim 1982, kdy patřil k nejlepším hráčům československé ligy a v devětadvaceti letech se dostal do reprezentace. K zápasu s úřadujícími světovými šampiony v Miláně byl sice povolán na poslední chvíli, ale stal se zřejmě nejlepším hráčem zápasu.

Jiří Sloup rád vzpomíná na fanoušky BohemiansFoto Pavel Jiřík (Cesta za titulem)
„Já vůbec nečekal, že budu hrát za nároďák. Před zápasem jsem se dozvěděl až v den zápasu, že budu hrát. S Italama jsme se i dost pokopali. Oni byli ostřejší,“ vzpomíná Sloup.

Legendární hráč stále vzpomíná na své působení v Bohemians, kteří letos slaví třicet let od dosud jediné mistrovské sezony v historii klubu.

„To je klub fandů. To se nedá zapomenout...“ říká Sloup. „I když se prohrávalo, tak fandili furt. A to mužstvo hnali! Návštěva tam byla pořád těch deset, i víc... To jsem prvně viděl, jak se má fandit svým hráčům. Teď hlavně, ať Bohemka postoupí do ligy a uznají jim konečně stadion, aby na něm mohli hrát. Teď jsou v Plzni dobrý fandové, ale začali to Bohemáci.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud