Stanislav Hrabě
9. prosince 2014 • 14:14

Dukla opět mezi mrakodrapy, reprint slavné knihy vychází po 50 letech

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Muži nestárnou a především nestárnou jejich činy. V 60 letech minulého stoltí oslňovala Dukla Praha Ameriku, New York jí ležel u nohou, skláněl se před ní i Empire State Building. Spisovatel Ota Pavel všechno zvěčnil v knize Dukla mezi mrakodrapy, která vyšla v roce 1964. Nyní se dostává na prodejní pult znovu. Ne jako další vydání a reprint v původní podobě.  



„Od roku 1964 nikdy nevyšla v tom úplně prvním vydání, vždy byla nějak upravená, náš záměr byl proto vydat ji v původní verzi jako reprint,“ popisuje Petr Studénka, který se pustil do tohoto úkolu. „Je naprosto stejná, jen nová,“ přidává se Stanislav Hudský, jednatel vydavatelství Beletris. „Vychází v počtu dvou tisíc výtisků a není to komerční záležitost,“ upozorňuje.

Vydat publikaci se podařilo s přispěním Klubu přátel Josefa Masopusta. „Bylo potřeba vyřídit spoustu administrace, autorská práva, bylo toho hodně. Věřili jsme ale, že se nám to podaří a jsme šťastní, že to tak dopadlo,“ neskrývá radost předseda klubu Jiří Hora. 

Josef Jelínek, Jan Brumovský, a technický ředitel Jiří Blažek.Foto Ivana Roháčková (Dukla Praha)

Slavnostního křtu se zúčastnili i hráči, kteří svými výkony knihu vlastně psali: Josef Jelínek, Josef Vacenovský, František Knebort, Jan Brumovský. „Mám původní výtisk doma, už je trochu ošoupaný,“ přiznává Josef Jelínek, vicemistr světa 1962. „Ale jsou v ní podpisy mnoha hráčů a protihráčů, za novou ji v knihovně nevyměním,“ vyzdvihuje její historickou hodnotu.

Dukla mezi mrakodrapy není sportovní dokument, ale beletrie plná příběhů a životních osudů.    

Jedinečný styl, jímž ve své prvotině dokázal spisovatel Ota Pavel zachytit fantastické fotbalové okamžiky s tak silnou emocí a skvělým vyprávěčským slohem, že se kniha stala populární i mezi nesportovci. Otu Pavla rázem proslavila a okamžitě se prodalo na čtyřicet tisíc výtisků.

Nyní po 50 letech vychází znovu v původní podobě. „Věřím, že znovu přinese hodně radosti čtenářům a možná i pamětníkům, kteří zavzpomínají na tu,“ říká Hora.

Společně s knihou vychází i CD filmu Hrdý na svůj klub režiséra Luďka Svobody, který mapuje historii Dukly Praha od jejího založení v roce 1948.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud