Premium
25. dubna 2022 • 04:55

Fotbalová drahota. Náklady rostou o miliony, škodí covid, Green Deal i Putin

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rodina řeší mouku za třicet korun, kluby vytápění hřiště za miliony. Aneb co tíží domácnosti, sáhlo také na fotbal. Skokový nárůst cen. Prvoligové firmy včetně těch bohatších si zvykají na dražší časy. A bojí se, že bude ještě hůř.



Nejdřív covid, jenž sám o sobě přinesl nutné výdaje. Následně posloužil coby zástěrka k rozházení téměř bilionu státních peněz, které přinesly inflaci a nárůst cen. Evropský Green Deal zase doručil drastické zvýšení energií. A jako poslední rána, tedy snad, dorazila válka na Ukrajině znamenající skokové navýšení cen plynu a ropy. Tyhle převážně vlastní góly nutně musely trefit i fotbal.

„Je to mazec. Nevíte, čí jste,“ ulevuje si po svém jablonecký majitel Miroslav Pelta. Z faktury, kde by ještě nedávno svítilo 500 000, na něj v únoru koukalo 1 900 000 korun.

„Růst nákladů je významný,“ potvrzuje František Čupr, generální ředitel Sparty. „Všechno se zdražilo, stouply úrokové sazby, inflace je výrazná.“ Fotbalové kluby až na výjimky i v hojnějších dobách bojují o peníze a vyrovnané rozpočty. Teď ho nezřídka prohrávají.

„Žije se hůř. Opravdu,“ říká Darek Jakubowicz, ředitel Bohemians. „Poslední dva roky se pohybujeme v desítkách milionů v minusu.“

První rána přišla v roce 2020. Covid zastavil planetu, pro Česko pod vládou Andreje Babiše to platilo neméně. Lockdowny tvrdě sedly i na fotbal a donutily kluby investovat ve zcela nových oblastech.

Opakované testování, nejméně dvakrát týdně. Dvojnásobné výdaje na hotely, protože každý člen mužstva musel mít vlastní pokoj. Rovněž zdublované výlohy na dopravu, protože jeden autobus nestačil. To všechno znamenalo nečekaná vydání v milionech.

„Jenom testování nás v roce 2020 i v roce 2021 stálo dva miliony,“ přibližuje Jakubowicz. „Sparta v přímých covidových nákladech přišla o třináct milionů,“ počítá Čupr. „Deset,“ hlásí za Olomouc mluvčí Jiří Fišara.

A možná nejcitelněji musela sáhnout do kasy Slavia. Tam vzali

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud