17. srpna 2022 • 16:05

Bohemians i Slavia truchlí po legendě. Fiktus (†93) zastupoval Bicana, musel i do PTP

Autor: ČTK, nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve věku 93 let zemřel bývalý fotbalista vršovických celků Slavie a Bohemians František Fiktus. O úmrtí klubového kapitána z přelomu 50. a 60. let informovali Bohemians na klubovém webu.



Fiktus se věnoval i hokeji, ve kterém hrál stejně jako ve fotbale za pražskou Slavii (pod názvem Dynamo). Sportovní kariéru mu ale zkomplikoval tehdejší režim, který ho poslal na začátku 50. let jako „pétépáka“ do karvinských dolů.

Se Slavií byl i na slavném zájezdu do Jihoafrické republiky. „První zápas byl Bican nastydlý, tak jsem hrál místo něj. Do Andrejkoviče se zamilovala dcera vedoucího zájezdu. Já mu říkám: Honzo, ty jsi takový vůl, kdybys tady zůstal…,“ vzpomínal na exotické zážitky. 

Hrál i pro historii Slavie důležitý „Velikonoční turnaj“, na kterém tedy z donucení přejemnované Dynamo nastoupilo v sešívaných dresech. „To byl aplaus! Slavia byla v nemilosti. V jednapadesátém nám vzali tribunu. Tehdy jsme jezdili s Bicanem trénovat přes Vltavu na SKEP,“ vyprávěl před několika lety.

V roce 1957 přestoupil Fiktus do Bohemians (tehdejší Spartak Praha Stalingrad), kterým pomohl k návratu do nejvyšší soutěže. V ní odehrál za „Klokany“ čtyři roky a podle klubových statistik v 72 zápasech vstřelil šest branek.

„My jsme měli takový mančaft, že Slavia a Sparta byly pod námi a Bohemka a Dukla byly nahoře. Lidi chodili, bylo pořád plno… A večer, mejdany… (Trenér) Rubáš šel pryč, my jsme se scházeli ve Vršovicích v takové hospodě na rohu. Byla to parta, i ženské se znaly. Když se vyhrálo, tak se zůstalo," vzpomínal na jeden ze zelenobílých návratů mezi elitu. 

František Fiktus patřil mezi obojživelníky, válel na fotbalových trávnících i hokejových kluzištích
František Fiktus patřil mezi obojživelníky, válel na fotbalových trávnících i hokejových kluzištích

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud