Ondřej Škvor
15. prosince 2022 • 13:53

Dva čeští nováčci na mezinárodní listině. Fousek vyjednal místo navíc

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z pěti na šest. FIFA přiklepla příchod dvou českých sudích na mezinárodní listinu. Povýšení hlásí Marek Radina a Dominik Starý. Nebylo to samozřejmé, česká komise rozhodčích počítala spíš s jedním přírůstkem. Je pravda, že ještě před rokem vlastnilo mezinárodní odznak rovněž šest mužů. A sice Ondřej Berka, Tomáš Klíma, Jan Machálek, Jan Petřík, Ondřej Pechanec a Pavel Orel. Jenže loni v prosinci ukončil kariéru Pechanec a v říjnu Příhodova komise z výkonnostních důvodů odvolala Orla.



Přitom FIFA dala na vědomí, že napříště počítá pouze s pěti českými jmény. Fotbalová asociace ovšem zkusila štěstí a ke stávající čtveřici navrhla dva nováčky, tedy Radinu a Starého. To se neobešlo bez jistých komplikací, protože FIFA dává ve svém manuálu doporučení, aby si mezinárodní sudí s sebou přinesl nejméně dvouletou zkušenost v nejvyšší soutěži. Přitom Radina ji píská od října 2021 a Starý dokonce až od dubna 2022.

Čekalo se, jak FIFA na žádost o zařazení dvou spíše zelenáčů zareaguje. Zvědaví byli na asociaci, stejně jako v táboře bývalých sudích, kteří na nepatřičnost žádosti o zařazení nezkušených arbitrů upozorňovali.

Nakonec se radují Příhodovci, a to velkou měrou také díky diplomatickému úsilí předsedy asociace Petra Fouska. Podle informací webu iSport.cz to byl právě on, kdo se rozhodující měrou zasloužil o přijetí obou českých kandidátů.

Marek Radina se nově dostal na mezinárodní listinu rozhodčích
Marek Radina se nově dostal na mezinárodní listinu rozhodčích

„Bereme to jako výraz ohodnocení práce s naším rozhodcovstvím pod novým vedením Fotbalové asociace České republiky a Komise rozhodčích FAČR. Zároveň očekáváme, že se našim rozhodčím po nasbírání potřebných zkušeností na mezinárodním poli podaří prosadit. Zároveň si uvědomujeme, že v tomto ohledu je na místě také potřebná dávka trpělivosti,“ řekl předseda Komise rozhodčích FAČR Radek Příhoda.

Velmi podobná situace nastala i u žen. Olga Zadinová rovněž v prosinci uložila píšťalku do šuplíku a FIFA na příští rok původně garantovala pouze tři sudí. I v tomto případě se podařilo získat čtvrté místo.

Jaký to má pro český fotbal význam? Přijetí na mezinárodní listinu nezaručuje, že všichni sudí mají mezinárodní úroveň. Dokonce v rámci asociace se tiše přiznává, že pravdou je opak. Ale o diplomatický úspěch se určitě jedná.

Čeští mezinárodní rozhodčí pro rok 2023

Ondřej Berka
Tomáš Klíma
Jan Machálek
Jan Petřík
Marek Radina
Dominik Starý
Jana Adámková
Lucie Šulcová
Veronika Kovářová
Michaela Pachtová

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud