30. března 2023 • 04:50

Viděli v nich obří talent, ale… Třetina z žebříčku shoří, do špičky jen zlomek

Autor: Daniel Konečný
Vstoupit do diskuse
2
  • Video se připravuje ...

    Výběr těch vůbec nejlepších. To má být žebříček 50 nejtalentovanějších fotbalistů. Trenéři první ligy staršího dorostu a mládežnických reprezentací proto každoročně ukážou na nejnadějnější mladíky, před nimiž má být zářivá kariéra. Jak ovšem ukazuje velké vyhodnocení prvních osmi vydání (aktuální i loňský ročník ještě požívají dobu hájení), hned celá třetina těchto fotbalistů následně zcela propadne. 238 hráčů jsme hodnotili podle následujících kritérií: starty v nejvyšší soutěži, aktuální klub, zápasy za reprezentaci a současná vývojová křivka kariéry. Každá kategorie je zastoupena šesticí příkladů. A podívali jsme se i na skryté poklady, které zraku koučů ušly.

  • Reprezentanti, hvězdy F:L a krajánci na vyhlášených zahraničních adresách

    Michael Krmenčík

    Útočník Persije Jakarta vzbuzuje velké emoce. Ovšem jeho kariéru čítající čtyři české a dva belgické tituly nelze společně s účastí na EURO 2020 vyhodnotit jinak než jako velice úspěšnou. Je nejhůře postaveným hráčem v historii žebříčku, jemuž se to povedlo.

  • Ti, kteří překonali hranici 50 prvoligových startů a nadále působí v profesionálních soutěžích

    Matěj Pulkrab

    Protože si na Letné nedokázal dlouhodobě vybojovat pozici útočné jedničky, rozhodl se sparťanský odchovanec v létě zamířit do ciziny. Ve 2. německé bundeslize se ovšem v dresu Sandhausenu zatím neprosadil. Nasbíral však hojně přes 50 prvoligových startů, proto je jeho kariéra úspěchem.

  • Hráči kolem 30 prvoligových startů, u nichž je možné, že svou kariéru významně nakopnou

    David Heidenreich

    Před pěti lety za sebou tehdejší naděje Atalanty Bergamo nechala i Adama Hložka. Kariéra elegantního stopera ovšem stále naplno nerozkvetla. Podobný osud postihl i řadu dalších hráčů, kteří prošli akademiemi v zahraničí. Z těchto hráčů zatím opory prvoligových celků nejsou.

  • Jednoduše zklamání. Nyní měli být v nejlepší fázi kariéry, místo toho hrají pouze neprofesionální soutěže, pokud vůbec

    Dominik Smékal

    Z plejády smutných příběhů, které lemuje smůla na zranění i vážné etické prohřešky, vyčnívá podzimní show Dominika Smékala v MOL Cupu. Někdejší záložník Interu Milán hattrickem zařídil vyřazení Viktorie Plzeň. „Třetí liga nás neuživí, musíme do práce,“ pravil po životním zápase.

  • Skryté poklady

    Z poslední nominace Jaroslava Šilhavého se hned 20 hráčů mohlo umístit v některém z žebříčků TOP 50 talentů. Celou pětinu z nich ovšem mládežničtí trenéři jako teenagery zcela přehlédli. Nejzářnějším příkladem je pochopitelně opora West Hamu, Tomáš Souček. Výběru trenérů se ovšem vyhnuli i Lukáš Kalvach, Lukáš Provod, David Jurásek či Mojmír Chytil. Všechno hvězdy nejvyšší české soutěže a zároveň reprezentanti.

    Jurásek: nespoutaná bomba s vyťukanou levačkou. Klapne mu Španělsko?
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud