26. ledna 2024 • 05:00

Když prohlídka stopne přestup: šok Schicka, objev Slavie i kauza Tijani

Vstoupit do diskuse
3
  • Patrik Schick, Mohamed Tijani či Tomáš Vaclík... Kdo také neprošel při přestupu zdravotní prohlídkou?Patrik Schick, Mohamed Tijani či Tomáš Vaclík... Kdo také neprošel při přestupu zdravotní prohlídkou?FOTO: Koláž iSport.cz

    Komplikovaný případ Rafia Durosinmiho opět ukázal, jak může fotbalistovým osudem zamíchat zdravotní prohlídka v novém klubu. Vybrali jsme nejzajímavější případy českých hráčů či fotbalistů spojených s českou ligou, kteří dostali od lékařů stopku. Pamatujete na šok s údajnými problémy se srdcem Patrika Schicka či přestupovou ságu Mohameda Tijaniho?

  • Tomáš Vaclík (34)

    Současný klub: bez angažmá

    Co se stalo: V létě 2011 měl tehdejší gólman jednadvacítky našlápnuto na přestup ze Žižkova do nizozemského Graafschapu. První zahraniční angažmá Vaclíkovi krachlo, neprošel kvůli údajným problémům se srdcem. Připravena byla pro něj tříletá smlouva.

    Jak to dopadlo: Okamžitě po návratu z Nizozemska se podrobil testům v Praze, které naopak dopadly dobře a gólmana uschopnily. Půl roku poté přestoupil do Sparty, v létě 2014 podepsal v Basileji.

    Tomáš Vaclík v dresu Žižkova v ligové sezoně 2011/12Foto Michal Beránek (Sport)

  • Benjamin Vomáčka (45)

    Současný klub: konec kariéry v roce 2016

    Co se stalo: Další nešťastník, který v létě 2011 neprošel u lékařů v Graafschapu. Závěry z rutinní prohlídky, která jen měla stvrdit jeho přestup ze Slavie, šokovaly. „Prý se jim něco nezdálo s mým levým kolenem, s nímž jsem paradoxně neměl nikdy žádný problém,“ divil se Vomáčka.

    Jak to dopadlo: Po krachu v Graafschapu byl bez angažmá, na konci srpna po něm sáhl Baník. Od sezony 2013/14 z profesionálního fotbalu postupně vypadával, naposledy působil před osmi lety v Třinci.

    Benjamin Vomáčka s kapitánskou páskou ostravského BaníkuFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Patrik Schick (28)

    Současný klub: Leverkusen

    Co se stalo: Po snové debutové sezoně v Itálii, kdy nastřílel v Serii A za Sampdorii 11 gólů, spustily velké kluby hon. Schick už se fotil v dresu Juventusu, jenže takřka dohodnutý přestup krachl na údajných problémech se srdcem.

    Jak to dopadlo: Divoké Schickovo léto nakonec skončilo v Římě. Místní gigant AS v srpnu 2017 dojednal se Sampdorií hostování s opcí, přestupová částka nakonec vyšplhala na hodnotu kolem 40 milionů eur (téměř miliarda korun).

    Patrik Schick v Juventusu absolvoval několikahodinový maraton prohlídek a testů, pak se fotil s fanouškyFoto Juventus.com

  • Peter Olayinka (28)

    Současný klub: CZ Bělehrad

    Co se stalo: V létě 2021 nepatřil slávistický útočník mezi nejžhavější zboží v lize. Měl za sebou nepříliš povedenou sezonu a dlouhý gólový půst, přesto se o Nigerijce přihlásila dánská Kodaň. Olayinka ale neprošel zdravotní prohlídkou, zřejmě kvůli kotníku. Z přestupu tak sešlo.

    Jak to dopadlo: Olayinka chyběl po neuskutečněném přestupu „sešívaným“ zhruba měsíc. Po návratu skóroval ve třech ze čtyř zápasů. Křídelníkovi se zranění ve zbytku pražského angažmá nevyhnula, přesto byl jedním z klíčových hráčů. V létě 2023 odešel po konci smlouvy do Srbska.

    Nigerijský král odchází. Podívejte se na TOP góly Petera Olayinky ve Slavii
    Video se připravuje ...

  • Emmanuel Yeboah (20)

    Současný klub: Bröndby

    Co se stalo: Ghanský útočník pomohl Kluži na podzim 2022 vyřadit Slavii z Konferenční ligy. Pražanům se devatenáctiletý hráč zalíbil a s rumunským celkem se domluvili na zimním transferu za 2,5 milionu euro. Yeboah už se fotil před Edenem, doktoři ale upozornili na problémy s kolenem.

    Jak to dopadlo: Slavia se pokusila vyjednat novou dohodu, hostování s opcí, ale Kluž razantně zamítla. Následující léto za něj poslalo 1,5 milionu euro dánské Bröndby, tam ale zdaleka nenaplnil očekávání. Všehovšudy si zapsal za půl roku 13 minut, důvodem má být výkonnost.

    Emmanuel Yeboah zůstal v KlužiFoto profimedia.cz

  • Dominik Pleštil (24)

    Současný klub: Jablonec

    Co se stalo: Po jabloneckém rychlíkovi toužil Bodö/Glimt, jenže nákup nevyšel. Přibrzdila ho nákaza covid-19, kvůli které nemohl splnit zdravotní testy. Norský klub na něj v inkriminované době poslal tři nabídky.

    Jak to dopadlo: Pleštil setrval v Jablonci a na zahraniční angažmá, které v případě transferu do Norska mohlo severočeskému klubu hodit až 15 milionů korun, si musí počkat. Po slabším období začal na podzim v lize pravidelně naskakovat.

    Baník - Jablonec: Letáček vychytal Pleštilův nájezd, zákrok zápasu!
    Video se připravuje ...

  • Mohamed Tijani (26)

    Současný klub: Plzeň (hostování v Yverdonu)

    Co se stalo: Před čtyřmi lety byla takřka hotová dohoda o přesunu z Jihlavy do Sparty, v rámci které měl jít robustní stoper hostovat do Teplic. Důkladné lékařské testy ovšem odhalily vážné problémy se zkříženým vazem v koleni a transfer dostal stopku.

    Jak to dopadlo: Reprezentant Beninu nakonec zamířil na hostování a později tvrdý přestup do konkurenční Slavie. V sešívaném dresu se neprosadil, přes hostování v Liberci a Teplicích zakotvil v Plzni. Ani tam ale nehraje, aktuálně hostuje ve Švýcarsku.

    Mohamed Tijani odchází hostovat do Yverdonu, švýcarský klub bude mít možnost odkupuFoto yverdonsport.ch

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud