Pavel Janega
5. června 2009 • 11:34

Hašek: Snad se bude volit bez bodyguardů...

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtvrteční tisková konference už byla pouhá formalita. Ivan Hašek, donedávna kouč Al Ahlí, oficiálně oznámil, že bude kandidovat na předsedu fotbalového svazu. "Jen doufám a věřím, že se bude volit demokraticky, bez bodyguardů," řekl.



Hašek chce ve fotbale změnit hned několik bodů. "Musíme vrátit to, co mu chybí. A to je důvěra lidí," pronesl. "Fanoušci musí cítit, že fotbal je tady pro ně. A ne pro vedení svazu."

Zároveň podotkl, že český fotbal musí mít zastoupení v nejvyšších orgánech FIFA a UEFA. "To nebude hned, je to otázka sedmi nebo osmi let," uvedl.

EXKLUZIVNĚ - Hašek: Měřil jsem ne dvakrát, ale desetkrát >>>

Aby ale mohl všechny změny provést, bude muset vyhrát volby na valné hromadě. "Sice jsem nikomu umělé trávníky neslíbil, ale přesto doufám a věřím, že se lidé nebudou bát volit a rozhodnou se demokraticky bez bodyguardů," řekl Hašek.

A když uspěje? "Tak rozhodně nebudu figurka v čele svazu. Vytvoříme tým lidí, který bude mít stejné smyšlení a bude chtít celý fotbal posunout dál," prohlásil.

Hašek přitom ani nemusel o křeslo předsedy usilovat. Po uplynulé sezoně o něj projevila zájem spousta západních klubů, které ho chtěly angažovat jako trenéra.

"Musíme vrátit to, co mu chybí. A to je důvěra lidí," prohlásil Ivan Hašek při oficiálním zveřejnění své kandidatury na předsedu ČMFS
"Musíme vrátit to, co mu chybí. A to je důvěra lidí," prohlásil Ivan Hašek při oficiálním zveřejnění své kandidatury na předsedu ČMFS

"Je pravda, že se pořád cítím víc jako kouč než funkcionář. Jednodušší je hodnotit zápas než verbálně manažersky konverzovat. Ale všechno se dá naučit a zlepšit," věří.

Haška zlomila v rozhodování důvěra veřejnosti a médií. "Třeba dneska jsem se začetl do Sportu, podle kterého je má kandidatura skvělá. Za to musím novinářům poděkovat. Důležitou roli v rozhodování ale samozřejmě sehrála také podpora okresů a regionů," řekl.

Největší favorit na předsedu ČMFS zároveň připustil, že novým trenérem reprezentace by se měl stát Karel Jarolím. "Ale tímto nechci nikomu slibovat posty. Můžu slíbit jen tvrdou práci, z níž bude profitovat celý český fotbal," dodal.

Bývalý reprezentant s definitvním potvrzením dlouho váhal, protože chtěl nejdříve ukončit své trenérské angažmá v klubu Al Ahlí. Tam skončil ve středu a měl dva dny na své konečné rozhodnutí.

Nakonec výzvu v podobě boje o předsednické křeslo přijal, i když musí mít stále v paměti situaci z před čtyř let, kdy ho na Valné hromadě ČMFS i přes obrovskou podporu veřejnosti převálcovalo duo - Mokrý, Košťál.

S kým se ve volbě střetne letos na konci června, ještě není úplně jisté. Jasná je jen kandidatura žižkovského Luďka Vinše. Teplický boss František Hrdlička slíbil, že pokud se bude o místo ucházet právě Hašek, svou přihlášku stáhne.

Do voleb nepůjde ani bývalý generální sekretář svazu Petr Fousek, který se rozhodl taktéž podpořit Ivana Haška. Možnost podat přihlášku do svazových funkcí uplyne s páteční půlnocí.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud