27. července 2010 • 19:27

VIDEO: Oheň, křik, chorály. Poláci rozduněli Prahu

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO: Dlouho to vypadalo, že fotbaloví fanoušci klubu Lech Poznaň přijeli do Prahy držet bobříka mlčení. Na Staroměstském náměstí se modré skupinky celé odpoledne jen tak tiše couraly. Teprve něco po šesté večer to vypuklo. Šéf polských fanoušků vylezl na lešení od radnice, v pár vteřinách si přivolal dvě tisícovky „svých“ k sobě. Začalo neuvěřitelné divadlo plné hluku, zpěvu, ohňů. Lech táhnul na Letnou!



Praha se děsila invaze fanoušků Lechu Poznaň, jehož na Letné čekalo utkání třetího předkola Ligy mistrů proti Spartě. Davy Poláků opravdu dorazily. Během slunečného odpoledne ale česká metropole zažila místo nějakých bitek spíš přátelskou atmosféru jak na nějakém hudebním festivalu.

Takhle rozezpíval fanoušky Lechu jejich šéf v centru Prahy:

Polští fanoušci skandují na Staroměstském náměstí
Video se připravuje ...

Žádné zlé pohledy, žádné potyčky. Poláci tiše pomrkávali po hezkých slečnách, nevzrušil je ani fanoušek ve sparťanském dresu. Jakmile jej antikonfliktní tým donutil dres sundat, Poláci se divili. Vůbec nevěděli, že to rudé triko nějak patří ke Spartě.

To už ale bylo Staroměstské náměstí plné. Modrá kam se podíváš. Hosté měli na sobě nejen klubové dresy, ale i trika s nápisem „No One likes us. We Don´t Care – Nikdo nás nemá rád. My na to kašleme“.

Tak trochu adrenalin - sám proti davu fanoušků Poznaně:

Proti proudu! Podívejte se, jaké to je, jítproti davu polských fanoušků
Video se připravuje ...

Čekalo se, dlouho se čekalo. Kdo asi spustí rozkaz k pochodu na stadion? Kdy to přijde? A co budou dělat ti ozbrojenci skrývající se v mnoha přistavených policejních antonech?

Bylo to pak strašně náhlé, jako by zničehonic. „Lechu, Lechu!“ zakřičel z lešení na radnici šéf poznaňských fanoušků. Trvalo jen okamžik, než se modrá vlna přelila z celého náměstí do prostoru před lešení.

Hořící ohně v Pařížské ulici:

A teď na Letnou. Polští fanoušci vyrazili na pochod ke stadionu Sparty
Video se připravuje ...

Na povel svého bosse hulákajícího do megafonu začala horda zpívat klubové chorály, celé centrum dunělo tisícovkami nabuzených hlasů. Zpívali holohlaví kolohnáti, studentíci v brýlích, mladí, staří, ale třeba i křehká dvacetiletá blondýna. „Lechu, Lechu!“ Ticho bylo totam, město najednou hřmělo.

Někdy kolem 18.15 se obří masa znenadání dala do pohybu. Poláci vytáhli pod dohledem policie Pařížskou ulicí směrem k Vltavě. Cestou zapalovali  ohně a dýmovnice, nepřestávali zpívat. „Lechu, Lechu!“

Nekonečné davy fanoušků Lechu na cestě Prahou:

Polští fanoušci na cestě ze Staroměstského náměstí na Letnou
Video se připravuje ...

Kordony ozbrojenců je oddělovaly od Pražanů i turistů, ti všichni na pochodující dav zírali v němém ohromení. „Těch je snad milion. Nevidím, že by ta jejich řada někde končila,“ povídal před luxusní restaurací číšník svému kolegovi. O pár metrů vedle se nechali pobláznit tři španělští fanoušci a směrem k Polákům mávali svou národní vlajkou.

Příznivci Lechu už byli na Čechově mostě, když se procházející dívka svěřila svému příteli: „Nikdy jsem neviděla nic, co by bylo víc vzrušujícího.“

Modrá masa se valí na Letnou:

Polští fanoušci cestou na Letnou zablokovali v Praze dopravu
Video se připravuje ...

To už fanoušci přešli ke schodům směrem na Letnou. Trvalo dlouhé minuty, než poslední z nich překonal křižovatku za mostem a čekající tramvaje mohly konečně zacinkat a odjet.

Fronta nasupených řidičů se kvůli polskému fanouškovskému hadu táhla až někam do Holešovic. Do začátku zápasu proti Spartě chyběly skoro dvě hodiny.

Příznivci polského týmu věří ve vítězství.
Příznivci polského týmu věří ve vítězství.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud