9. září 2011 • 11:58

Fanoušci se s mrtvými hokejisty rozloučí v neděli na Staromáku

Autor: ČTK, bko
Vstoupit do diskuse
13
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těla českých hokejistů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka, kteří ve středu zahynuli při letecké havárii u ruské Jaroslavle, budou v pátek vládním speciálem převezena do Prahy. V neděli od 15 hodin se pak na Staroměstském náměstí uskuteční oficiální rozloučení. Na žádost rodin při něm nebudou vystaveny rakve, jak původně plánoval hokejový svaz, pouze pietní fotografie.



Čeští hokejisté Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček zemřeli při havárii letadla Jak-42, které z jaroslavlského letiště Tunošna startovalo s hráči a funkcionáři místního týmu Lokomotiv do běloruského Minsku.

Ze 45 lidí na palubě katastrofu přežili dva. Kromě českých hokejistů zahynul i slovenský útočník Pavol Demitra a hráči z Ruska, Ukrajiny, Běloruska, Švédska, Lotyšska a Německa.

Rachůnkovo tělo bylo jednoznačně rozpoznáno ve čtvrtek, jistotu o ostatních dvou českých hokejistech získaly ruské úřady dnes. Nikdo z rodinných příslušníků tak nemusel cestovat do Ruska k identifikaci.

Těla tří českých hráčů byla v pátek dopoledne převezena do Moskvy, kam pro ně přiletí vládní speciál.

"Nakonec jsme se dohodli s vládou České republiky a s armádou a pro kluky poletí dnes do Moskvy speciál," řekl Král s tím, že by se vládní speciál měl vrátit do České republiky ještě během noci. Informaci potvrdil i ministr obrany Alexandr Vondra. Podle něj se nyní dolaďují podrobnosti.

Rozloučení bude v neděli v 15:00

Hokejoví fanoušci budou mít šanci rozloučit se se zlatými hrdiny v neděli na Staroměstském náměstí, kde tradičně probíhaly oslavy hokejových úspěchů. Teď se náměstí změnilo v místo smutku. Pietní akce se uskuteční v 15 hodin.

Rakve s ostatky nakonec vystaveny nebudou, po dohodě svazu s pozůstalými budou dopraveny do místa bydliště.

Na Staroměstském náměstí bude podle Krále umístěna velkoplošná obrazovka, na níž budou připomenuty slavné okamžiky hokejistů. Následovat budou krátké proslovy a mše, kterou odslouží arcibiskup Dominik Duka. Po státní hymně se budou moct s hokejisty rozloučit i lidé.

Tomáš Král a Slavomír Lener pokládají smuteční věnec k podobiznám Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka
Tomáš Král a Slavomír Lener pokládají smuteční věnec k podobiznám Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka

Na Staromáku už stojí pódium

Pod Týnským chrámem na Staroměstském náměstí, odkud hokejisté při oslavách zdravili fanoušky, již stojí smuteční pódium zahalené do černého sukna.

Na Staroměstské náměstí stále přicházejí fanoušci zavzpomínat na zesnulé české hokejistyFoto Jaroslav Legner (Sport)

Jsou na něm umístěny velké černobílé fotografie Marka, Rachůnka a Vašíčka a kondolenční knihy. Před pódium byly přeneseny stovky svíček, které na jejich památku lidi umísťovali na jiných místech Staroměstského náměstí.

Na pódium dnes zástupci Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) v čele s Králem a Slavomírem Lenerem položili věnec. Před pódiem také stále postávají desítky lidí, někteří z nich zapalují nové svíčky.

Podobný šok jako nyní zažívala česká hokejová veřejnost naposledy před sedmi lety, když na následky zranění při dopravní nehodě zemřel trenér a strůjce olympijského zlata z Nagana Ivan Hlinka.

Rozloučení s legendárním hokejistou a koučem se konalo ve Velkém sále paláce na Žofíně a s Hlinkou se přišly rozloučit jeho spoluhráči, funkcionáři i tisíce fanoušků. Den po tryzně, 25. srpna 2004 se pak v Litvínově konal pohřeb, na který se s Ivanem Hlinkou přišly znovu rozloučit tisíce lidí.

Vstoupit do diskuse
13
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud