29. září 2011 • 10:02

První oficiální závěry vyšetřování tragédie v Jaroslavli: Piloti se neslyšeli!

Autor: bko
Vstoupit do diskuse
17
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruské úřady zveřejnily první předběžné výsledky vyšetřování letecké katastrofy hokejového týmu Jaroslavle, při které zemřelo 44 lidí včetně tří českých reprezentantů Jana Marka, Karla Rachůnka a Josefa Vašíčka. Příčinou tragédie prý mohlo být vypnuté komunikační zařízení v kabině JAKu-42.



Podle vyjádření jednoho ze členů vyšetřovacího výboru ruské prokuratury, které zveřejnil deník Komsomolská pravda, se piloti při startu neslyšeli, a proto vzniklo fatální nedorozumění.

Jeden z pilotů si zřejmě uvědomil, že letadlo překročilo bod, ve kterém už mělo odstartovat, a prudce zvýšil výkon motorů, aby se stroj co nejrychleji odtrhl od dráhy. Jeho kolega ovšem nabyl dojmu, že na start už je pozdě a začal prudce brzdit.

Letadlo se ještě odlepilo od země, ale nemělo potřebnou výšku a narazilo do antény majáku a zřítilo se.

Deník Komsomolská pravda také zároveň popřel pravost nahrávky údajného rozhovoru pilotů v kabině. "Máme oficiálně potvrzené, že rozhovor v kokpitu se nenahrával, protože zatím z neznámých důvodů bylo vypnuté komunikační zařízení," tvrdí zdroj z vyšetřování.

Kolem Volhy teď lidé odklízejí trosky letadla
Kolem Volhy teď lidé odklízejí trosky letadla

"Proto není možné se dozvědět, o čem piloti mluvili. Velitel a druhý pilot se domlouvali bez komunikátoru, právě proto možná došlo k nedorozumění," uvedl ruský list.

K tragické nehodě došlo před třemi týdny, kdy Jaroslavl měla odletět k prvnímu duelu KHL do Minsku. Při katastrofě zemřel prakticky celý tým i členové posádky, přežil jen palubní inženýr Alexander Sizov.

Vstoupit do diskuse
17
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud