Miroslav Horák
20. července 2018 • 11:25

Jandačovi tleskali: Vítej, kouči! Trenér Magnitogorsku zvládá rusky i projev

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zase tak moc to pro budoucnost neznamená, nicméně na startu ruské mise Josef Jandač boduje. V Magnitogorsku si cení, v jakém stylu nový kouč Metallurgu vstoupil do nové štace. Nebojí se mluvit rusky, za sebou má první proslov před plnou kabinou, také už předával květiny národnímu umělci na slavnostním večírku. To pravé ruské dobrodružství však teprve přijde…



Snaží se působit za každou cenu přirozeně, jakoby koučoval doma a ne čtyři tisíce kilometrů od domova na Urale. Třebaže zásobu ruských slovíček nemá zatím extra košatou, den za dnem se Josef Jandač i v tomto směru zlepšuje. Třeba s mazákem týmu Sergejem Mozjakinem už probírá všechny potřebné záležitosti.

Zavřely se dveře kabiny a viceprezident klubu Gennadij Veličkin, renomovaná šajba ruského hokeje, oficiálně uvítala nového náčelníka komandy. Od hráčů směrem k českému kouči napochodoval potlesk. Podle záběrů z videa upřímný, nehraný. Ani studený ne. Tak akorát.

Josef Jandač si vzal slovo a v krátkosti, ovšem velmi jasně, svým novým chráněncům oznámil, co od nich očekává. „Chtěl bych říci, že je zapotřebí připravit se hned na začátek sezony,“ zněla jeho první věta připravené řeči. „Start do sezony je pro nás všechny play off. Chtěl bych hrát rychlý hokej, docílit toho, aby se soupeřům proti nám hrálo velice těžce. Ať už doma nebo venku při našich výjezdech,“ pravil solidní ruštinou. Nakonec popřál týmu úspěch.

VIDEO: Takhle funguje Jandač v kabině

Ten fanoušci Metallurgu vyžadují. V Rusku platí za lehce zhýčkané publikum, porážky doma nestrpí, ani těsné výhry nad outsidery soutěže nepřijímají snadno. Pro představu, upocená domácí výhra 3:2 nad dejme tomu s Rigou je pro trenéra spíš poukázkou na kobereček, než na plácání po ramenou. Náročný, ovšem spravedlivý generál Veličkin před lety docílil úrovně, z níž se těžko sestupuje. Výhry a k tomu atraktivní podívaná. To je menu, na které se v ocelářském městě chodí do moderní arény. Ostatně, na jiné špičkové vyžití v panelákovém městě ani nenarazíte.

Před dvěma roky se ve městě slavil Gagarinův pohár, před čtyřmi také. Tehdy Metallurg v sedmém finále skolil pražského Lva. Na Jandačovi a spol. je, aby aktuálně dietnější období uskřípl.

Jakmile by jeho tým předváděl nemastnou podívanou, ruské schody bývají namydlené rychle. Proto bývalý šéf národního týmu tolik dbá na úvod sezony. Pro ruskou veřejnost není velkou trenérskou ikonou a on sám ví, že hned na úsvitu ročníku potřebuje dokázat, že má svoji rotu pod kontrolou.

„Myslím, že by tam mohl uspět,“ domnívá se útočník Jan Kovář, jenž se s Jandačem minul a po pěti letech v Magnitogorsku odešel do NHL. „Pepa má výhodu v tom, že základ mužstva je dobrý, zůstal Sergej Mozjakin, vzadu výborný gólman Košečkin. Jádro je postavený, mají skvělý základ, takže zbývá kolem nabalit jeho vize a dát týmu tvář, jakou si představuje,“ vybídl svého někdejšího náčelníka z reprezentace v nedávném rozhovoru pro Sport.

Jandač má pod sebou zvonivý materiál, možná lepší než byl zvyklý z národního mužstva. „V Magnitce je výhoda, že když někdo odejde, finanční možnosti jsou hodně dobré, mohou nakoupit super hráče, teď tam přišli Kuljomin, Pakarinen, Antipin, Rasmussen, všichni hráli NHL,“ líčí Kovář s tím, že Magnitka má kvalitou a šíří kádru jednoznačně na ligové finále.

Josef Jandač a jeho proslov v kabiněFoto Repro: metallrug.ru

„Máme ještě jedno volné místo pro cizince, ale na jeho angažování nebudeme pospíchat,“ rozhlásil Jandač v rozhovoru pro klubovou televizi. „Nemálo hráčů z mládežnického týmu Magnitogorsku má šanci v kempu přesvědčit. Vlastně každý z nich. Je zapotřebí dát jim příležitost,“ doplnil.

Sestavu má na papíře téměř hotovou, hlavně v obraně, kterou dostal do péče jeho věrný pobočník Jiří Kalous a Vladimir Antipin. Na Jandačovi a jeho pravé ruce Viktoru Kozlovovi je skladba a scénář ofenzivní strategie. „Defenzivní páry mám prakticky dané, dvojičky v útoku se nám rýsují, přemýšlím ještě nad centry,“ nechává si Jandač prostor pro výsledek herní přípravy v německém Ga-Pa, kam se příští týden ruská výprava chystá.

Šéfa týmu Jandač nemění, zůstává jim hřmotný Mozjakin, neznámí jsou zatím jeho nejbližší pobočníci. „Asistenty kapitána představíme na kempu v Německu. V současné chvíli mám tři adepty na tyto role, jména oznámíme uvnitř týmu před prvním utkání v Garmischi,“ uzavřel Jandač.

Josef Jandač s asistentem Viktorem Kozlovem
Josef Jandač s asistentem Viktorem Kozlovem

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud