Adam Lacek
28. srpna 2018 • 04:30

Největší aréna na světě! Petrohrad plánuje postavit halu pro 22,5 tisíc lidí

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nabitý kádr, téměř bezedný rozpočet a ty nejvyšší ambice. Tím vším už hokejový Petrohrad disponuje několik let. Nyní jeho prezident, miliardář Gennadij Timčenko, vytasil ještě plán na výstavbu největší hokejové arény na světě, která by měla pojmout 22 a půl tisíce diváků. Stavět by se mělo začít už příští rok a Rusové zde plánují uspořádat mistrovství světa v roce 2023, o které se uchází i Česká republika.



„Chceme v Petrohradu postavit největší hokejovou halu na světě. Doufám, že v roce 2023 budeme moct hostit mistrovství světa v nové aréně,“ překvapil Timčenko ruské novináře odvážným tvrzením na předsezonním týmovém sezení před startem nové sezony KHL.

Timčenko není leckdo, podle časopis Forbes má jeho majetek hodnotu 18 miliard dolarů a je 62. nejbohatším mužem světa. Podniká v dopravě a energetice a je považován za jednoho z blízkých spolupracovníků prezidenta Vladimira Putina . Prezidentem SKA je od roku 2011, zároveň částečně vlastní i Jokerit Helsinky a od roku 2012 je také předsedou představenstva KHL.

Nová petrohradská aréna by měla mít kapacitu pro 22 a půl tisíce diváků, čímž by se stala největší halou na světě, kde se pravidelně hraje hokej. V současné době tento primát patří montrealskému Bell Centre, který oficiálně pojme 21 288 lidí. Do pražské O2 areny, pro srovnání, se na hokejové zápasy vměstná 17 383 diváků.

Největší hokejové arény na světě:
1. Bell Centre Montreal 21 288 1996
2. United Center Chicago 19 700 1994
3. Wells Fargo Center Philadelphia 19 543 1996
4. Scotiabank Saddledome Calgary 19 289 1983
5. BB&T Center Sunrise (Florida) 19 250 1998
---
  O2 arena Praha 17 383 2004
  Budoucí aréna v Petrohradu Petrohrad 22 500 2023?
Za názvem haly následuje město, kapacita a rok otevření. Kapacita je uvedena pro hokejová utkání a jen pro sedící diváky, např. aréna v Chicagu pojme na hokej se stojícími diváky i 22 428 lidí.

Petrohradská aréna by měla stát kolem 20 miliard rublů (cca 6,58 miliard korun), což je samozřejmě zatím jen hodně optimistický odhad. Takový fotbalový stadion Zenitu, který byl otevřený teprve loni, se prodražil na neskutečnou jednu miliardu dolarů (cca 22,1 miliard korun), čímž se zařadil mezi vůbec nejdražší stadiony na světě.

Podle Timčenka má být nová hala postavena do roku 2023, aby se zde mohl hrát světový šampionát, o který se Rusko uchází. V pořadatelství mu ovšem konkuruje kromě Švédska i Česká republika, která drží divácký rekord a posledním turnajem v roce 2015 si u IIHF vydobyla díky tomu velmi silnou pozici.

Takto vypadal model nové petrohradské arény v květnu letošního rokuFoto Twitter.com/vorkywh24

Prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel ale nedávno naznačil, že Češi si budou muset ještě rok počkat. Důvodem může být právě termín otevření nové haly v Petrohradu. Jasno bude příští rok v květnu během mistrovství světa na Slovensku.

Aktuálně Petrohrad hraje v Ledovém paláci s kapacitou 12 300 diváků. Stávající aréna byla rovněž budovaná kvůli mistrovství světa, které se v ní odehrálo krátce po otevření v roce 2000. Mimochodem, čeští hokejisté v ní zapsali druhý titul mistrů světa za sebou a o rok později dovršili v Německu „zlatý hattrick“.

Od vzniku KHL v roce 2008 se SKA zařadil do pozice nejsilnějšího týmu v soutěži. Klub vlastní ropná společnost Gazprom, která naplňuje rozpočet obrovským množstvím peněz. Gagarinův pohár vyhrál Petrohrad v letech 2015 a 2017. Jde o hlavní zásobárnu pro ruskou reprezentaci, aktuálně na soupisce najdeme hvězdy jako Pavel Dacjuk, Nikita Gusev nebo Nail Jakupov. V minulém ročníku zde hrál i Ilja Kovalčuk či Vadim Šipačov, po sezoně ruský gigant vábil i Pavla Francouze, který však dal přednost NHL.

Petrohrad je jednoznačně nejbohatším klubem v KHL, v týmu působí například Pavel Dacjuk či Nikita Gusev
Petrohrad je jednoznačně nejbohatším klubem v KHL, v týmu působí například Pavel Dacjuk či Nikita Gusev

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud