Matěj Hejda
9. června 2016 • 16:21

TOP adepti na nejužitečnějšího hráče play off: Kapitán, mladík i tichošlápek

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Karty jsou rozdány následovně! Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play-off NHL obvykle získá hráč z týmu, který vyhraje Stanley Cup. Od prvního předání trofeje v roce 1965 se tak nestalo pouze pětkrát. I proto lze zatím podle vývoje finálové série hledat hlavní adepty na straně Pittsburghu Penguins. iSport.cz představuje tři největší kandidáty na cennou trofej.



Matt Murray (Brankář/Pittsburgh 22 let)

Brankář Pittsburghu Matt Murray efektně likviduje jeden z pokusů TampyFoto AP Photo

Když se těsně před play off zranil Pittsburghu brankář Marc-Andre Fleuryho, řada odborníků nad šancemi Penguins v play off začala lámat hůl. V tu chvíli se na scéně objevil dvaadvacetiletý brankář Matt Murray. Ve třetím utkání prvního kola s New York Rangers nastoupil do branky a vedl si tak skvěle, že i po uzdravení zkušenějšího kolegy zůstal v brankovišti on. Zaslouženě! V 19 utkání, Murray slavil 14 výher a táhne Pittsburgh za čtvrtým Stanley Cupem v historii klubu.

"Tohle je gólman, na kterém se dá postavit tým," vysekl mu poklonu trenér Washingtonu Barry Trotz, a to ještě předtím, než Murray výrazně pomohl k vyřazení Capitals ve druhém kole letošního play off.

Zdravotní nejistota Fleuryho tedy byla příležitostí, kterou Murray chytil a už nepustil. Okamžitě se mu dostalo srovnání s brankářem Caroliny Camem Wardem, který v roce 2006 také jako nováček dotáhl tým až ke Stanley Cupu. Ten navíc k nejcennější hokejové trofeji získal i Conn Smythe pro nejlepšího hráče play off. Napodobí ho Murray?

Phil Kessel (Útočník/Pittsburgh 28 let)

Phil Kessel vstřelil první dva góly utkáníFoto Reuters / Charles LeClaire-USA TODAY Sports

Roky byl symbolem obrovského talentu, kterému často chybí stoprocentní nasazení. Americký útočník Phil Kessel dlouho patří k hvězdám NHL, ale až v osmadvaceti letech se mu dostává zaslouženého respektu. Zkušený útočník táhne Pittsburgh Penguins za čtvrtým Stanley Cupem v historii klubu a podle zámořských novinářů je největším adeptem na zisk trofeje pro nejlepšího hráče letošního play off.

Pittsburské angažmá zkrátka pro Kessela nemohlo přijít v lepším stádiu kariéry. V Torontu se dlouho trápil pod obrovských tlakem médií. Byl osobností číslo jedna. U Penguins je situace jiná. Zkušený střelec útočí ze zálohy. Obrana soupeře se stará o Crosbyho s Malkinem a Kessel se svými parťáky Boninem a Hagelinem má na ledě daleko víc prostoru.

I v kabině je daleko víc uvolněný, při rozhovorech se opět směje, znovu si užívá střílení gólů. Teď navíc stačí už kousek a jeho jméno bude navždy vyryto na nejslavnější hokejové trofeji. A třeba jej spravedlnost odmění a věčně přehlížený a tichý Kessel získá i trofej pro nejlepšího hráče play off.

Sidney Crosby (Útočník/Pittsburgh 28 let)

Sidney Crosby na rozbrusleníFoto Charles LeClaire-USA TODAY Sports

V letošním play off není nejlepším ani není nejdominantnějším útočníkem na ledě, přesto jde asi o nejsnazší volbu pro novináře. Crosby je stále jedna z největších hvězd NHL. Lídr týmu, který často v klíčových momentech udeří. Trenér Sullivan se na něj může spolehnout za každé situace. Je to rozený vítěz, který na rozdíl od dvou zmiňovaných kolegů ví, jak chutná vyhrát Stanley Cup.

Na druhou stranu letos osmadvacetiletý kapitán Penguins není v play off tak suverénní. Neprosazuje se pravidelně. Kessel produktivitou zaujal víc. Murrayho příběh je obdivuhodnější. Bude zajímavé sledovat, koho nakonec novináři zvolí za nejužitečnějšího hráče play off. Při případném triumfu Penguins má šanci i neúnavný obránce Kris Letang.

Naopak zázračný obrat San Jose by předurčoval jako budoucího držitele cenné trofeje jednoho z trojice Logan Couture, Joe Pavelski či Brent Burns.  

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud