Ondřej Kuchař
25. října 2017 • 13:12

Železný Jágr! Poprvé v kariéře byl zapsán na listinu zraněných hráčů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zní to až neuvěřitelně. Jaromír Jágr byl v neděli vůbec poprvé ve své veledlouhé kariéře zapsán na listinu zraněných hráčů. Takzvaný Injury List funguje v NHL od roku 2005. Od té doby odehrál Jágr v lize devět sezon, zranění se mu však vyhýbala. Za posledních pět let přišel kvůli zdraví o pouhých jedenáct utkání. Teď přijde minimálně o tři.



Jaromír Jágr a zranění. Tohle spojení v kariéře legendy dohromady nikdy nešlo. Už jen proto, jak poctivý je nejproduktivnější Evropan historie NHL ve své fyzické přípravě. Teď, ve svých 45 letech, se dočkal premiéry, o kterou jistě nestál. Poprvé byl zapsán na seznam zraněných hráčů (tzv. Injury List).

Ten platí v NHL od povýlukové sezony 2005/06, kdy vedení soutěže zároveň zavedlo i platové stropy. Kluby na něj zapisují dlouhodobě zraněné hráče, kteří po zapsání nesmí minimálně týden naskočit do zápasu. Místo nich si ale týmy mohou do mančaftu povolat jiného hráče, například z farmy.

Jaromír Jágr se zranil a Calgary ho umístilo na listinu zraněných hráčů. Kdy se vrátí?
Jaromír Jágr se zranil a Calgary ho umístilo na listinu zraněných hráčů. Kdy se vrátí?

Když pomineme tříletou etudu v Rusku, celkem mohl od roku 2005 v průběhu devíti sezon Jágr teoreticky zasáhnout do 704 zápasů NHL. Přišel o pouhých dvacet. Vždy však šlo maximálně o absence v řádu několika dní vinou nemoci, či lehčích svalových zranění.

Po oslavě 40. narozenin kroutí Jágr v zámoří už šestou sezonu. I přesto však nikdy nevynechal více než tři kola v řadě. Loni za Floridu dokonce odehrál kompletní porci 82 duelů. „V jeho věku je to vážně obdivuhodné,“ řekl po sezoně tehdejší trenér Panthers Tom Rowe.

V sobotním zápasu s Minnesotou odehrál Jágr jen čtyři minuty. Pak odstoupil vinou zranění v dolní části těla. Spekuluje se o problému s třísly, která ho trápila už v minulosti. Přijde minimálně o tři utkání, vrátit se bude moct nejdříve v neděli proti Washingtonu.

„Je to velká škoda. Hrál dobře, měl i šance,“ posteskl si bezprostředně po skončení duelu kouč Calgary Glen Gulutzan. V novém působišti zatím Jágr čeká na první gól, na kontě má však dvě asistence. K překonání zápasového rekordu, jenž drží Gordie Howe, potřebuje odehrát ještě 51 zápasů.

Jágrovy absence za posledních pět let:
Datum Důvod absence Vynechané zápasy
26. ledna 2013 natažené tříslo 1
27. dubna 2013 nemoc 2
4. prosince 2014 horečka 1
12. ledna 2015 nemoc 3
5. března 2015 nemoc 1
28. října 2015 zranění v dolní části těla 2
15. prosince 2015 horečka 1
22. října 2017 zranění v dolní části těla minimálně 3

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud