Jan Barák
23. ledna 2018 • 12:09

Mrázek srovnal Haška i vylepšil pozici. Zaslouží si víc, smekl trenér

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Máte rádi numera? Dvojka Detroitu ve svých posledních dvou utkáních dostala nula gólů a lapila 64 střel. "Je to prosté! Snažím se, abych si zasloužil další šanci," výstižně popsal svou situaci Petr Mrázek, který díky nočnímu čistému kontu proti New Jersey (3:0) natáhl svou neprůstřelnost v NHL na téměř 124 minut. Prvním strážcem branky Red Wings přesto dál zůstává Jimmy Howard. I když...



Je to letitá sága, táhnoucí se brankářská telenovela o třech hrdinech. Má chytat Mrázek , obr z farmy Jared Coreau, nebo oblíbený Jimmy Howard? Detroit za poslední dvě sezony kráčel snad po všech zmíněných cestách... Letos trenér Jeff Blashill dává přednost Howardovi, který ale v minulých dvou zápasech sedmkrát inkasoval a Mrázkovy výkony mu zamotaly hlavu.

"Když chytá na takové úrovni jako v poslední době, říká si o větší prostor," řekl v rozhovoru pro klubovou TV očividně spokojený kouč. "Mluvíme v kabině hodně o tom, že čas na ledě si musí u mě v týmu každý zasloužit a že musí dokazovat zas a znovu, že ho má po právu. To se teď Mrázkovi daří, jsem zvědavý, jak to bude dál," citoval slova Blashilla na Mrázkovu adresu server NHL.com.

Pro lepší orientaci, Red Wings, až dvanáctý tým Východní konference, odehrál v této sezoně 46 zápasů, Howard lapal od začátku 35 duelů, Mrázek pouhých jedenáct. "Co mám dělat? To je věc trenéra. Snažím se budovat si sebevědomí každým zákrokem a zápasem, ve kterém nastoupím. Moc jsem toho v sezoně neodchytal, tak se pokaždé snažím, abych si zasloužil další šanci," prozradil lačným novinářům Mrázek.

Petr Mrázek a jeho precizní rozklek v zápase proti New Jersey
Petr Mrázek a jeho precizní rozklek v zápase proti New Jersey

33letý Američan má lepší statistiky, průměr gólů 2,74 (Mrázek má 3,14) a úspěšnost zákroků 91.3% (Mrázek 90,4%). Poslední dva matche, ve kterých se rodák z Ostravy představil, mu ale daly klidné spaní. Před týdnem v Chicagu (4:0) chytil 27 puků, proti New Jersey v noci v Air Prudential Center dokonce 37. V prvním případě byl druhou hvězdou zápasu, proti Devils už nebyl lepší nikdo.

"Prostě to zavřel, byl vynikajíci," pochválil parťáka z týmu Dylan Larkin, autor posledního gólu v utkání.

"Hodně mi pomáhali spoluhráči, kteří zblokovali hodně střel, musím jim poděkovat. A měl jsem i štěstí na odrazy a tyčky, domácí je trefili hned dvakrát. Tak to ale někdy chodí," prohlásil Mrázek.

Nejlepší zákrok předvedl 25letý odchovanec ostravského hokeje v úvodu třetí části, kdy se před ním ocitl nehlídaný Brian Boyle. Útočník New Jersey měl před sebou prázdnou branku, ale český gólman vytačil jeho střelu do ochranné sítě. Možná násadou hole, možná vyrážečkou, každopádně šlo o luxusní zákrok. Podle serveru NHL.com dokonce nejlepší v zápase.

VIDEO: Podívejte se, jak Mrázek ukradl jistý gól

"Dostal jsem skvělou přihrávku a vystřelil jsem, kam jsem chtěl. Ale on vytáhl úžasný zákrok. Slyšel jsem zvuk hokejky, takže asi tou to chytil. Každopádně je hodně agresivní a rychlý," pochválil Boyle českého gólmana, který vychytanou nulou vyrovnal zajímavý rekord. Vychytat dvě čistá konta za sebou dokázal v posledních deseti letech v Detroitu jen Dominik Hašek , kterému se to povedlo v lednu roku 2008.

Je tak dál, Petře! Příští zápas hraje Detroit v noci z úterý na středu doma s Philadelphií, do brankoviště ale zřejmě zajede opět Howard.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud