Jiří Vítek
16. července 2018 • 16:48

Finta jménem Hossa. Chicago jeho výměnou obejde platový strop

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Arizona nadále v NHL buduje svoji pověst odkladiště nadbytečných veteránů. Marián Hossa odehrál v Chicagu celkem osm sezon, třikrát zvedl nad hlavu Stanley Cup a řadí se mezi nejlépe bránící křídla uplynulé dekády. Slovenský forvard projevil obětavost pro tým i nyní, rok poté, co odehrál poslední zápas kariéry. Minulý týden se vzdal klauzule ve smlouvě, což vedení Blackhawks umožnilo vyměnit jeho kontrakt do Arizony a ulevit tak platovému stropu. Oboustranně výhodná výměna však kromě jiného také odkryla způsob, jakým manažeři obcházejí platové stropy.



V roce 2009 podepsal v Chicagu dvanáctiletý kontrakt a plánoval, jak na břehu Michiganského jezera zakončí kariéru. Kožní problémy však před rokem slovenského útočníka Mariána Hossu přinutily přestoupit před novináře se zprávou, která zarmoutila fanoušky Blackhawks: „Dávám si pauzu od hokeje, v příští sezoně nenastoupím.“ Žádný oficiální odchod do hokejové penze, jen věta, která dala příznivcům Blackhawks naději, že se číslo 81 ještě vrátí. Naděje však zhasla minulý týden, kdy jej vedení klubu vyměnilo do Arizony.

Hráč, který má ještě smlouvu na další tři sezony, zakončí kariéru – a možná i vstoupí do hokejové Síně slávy – jako hráč Coyotes, přestože jejich dres zřejmě ani jednou neoblékne.

Není první. Podobně získalo vedení Arizony před třemi lety obránce Chrise Prongera, o rok později zamířili do pouště útočníci Pavel Dacjuk a Dave Bolland. Ani jeden z veteránů však za Coyotes nikdy nenastoupí. Pronger a Bolland byli trvale zraněni, Dacjuk už hraje v Rusku.

Vedení klubu pouze převzalo jejich stále platné kontrakty, což byla úleva pro platové stropy jejich předchozích zaměstnavatelů. Coyotes, kteří dlouhodobě okupují dno tabulky a výdaje na platy drží na uzdě, naopak výměnou za to získali jiné, aktivní hráče, či výběry v draftu. Zkrátka oboustranně výhodný obchod.

Posledním z řady arizonských veteránů je právě Hossa. „Mariánův dlouholetý přínos klubu nebude nikdy zapomenut. Oceňujeme nejen jeho hráčské kvality, ale také schopnost týmové spolupráce, jakým byl lídrem a vzorem pro ostatní hráče,“ uvedlo vedení Chicaga v oficiálním prohlášení klubu.

Marián Hossa se v roce 2009 upsal Chicagu na dvanáct letFoto Profimedia.cz

Vděk je na místě. Vedle dlouholetých služeb na ledě prokázal Hossa klubu laskavost také tím, že minulý týden svolil s výměnou do klubu, k němuž nemá žádné vazby. Klauzule ve smlouvě dávala Hossovi absolutní svobodu v rozhodování o budoucnosti.

Jenže proč slovenský útočník neoznámil oficiální konec kariéry? Důvodem je nastavení smlouvy, která běží až do roku 2021. Do platového stropu, který týmy omezuje ve výdajích na platy hráčů, se započítává vždy průměrná roční částka ve smlouvě, takže pokud by hráč podepsal dvouletý kontrakt, který by mu v první sezoně přinesl dva milionu dolarů a ve druhé čtyři miliony, v obou ročnících by se klubu započítalo do platového stropu po třech milionech.

To je právě Hossův případ. Tomu v prvních devíti letech kontraktu s Chicagem přistálo na účtu šedesát milionů dolarů, jenže do platového stropu se započítalo pouze osmdesát procent vyplacené sumy. Rozdíl se srovná až v následujících třech v nichž si Hossa přijde vždy na rovný milion.

Pro kluby není problém sehnat peníze, ale vejít se do limitů platového stropu. Proto Blackhawks před nadcházející sezonou zvažovali, co s Hossovým kontraktem. Sám hráč již na 99 procent nenastoupí, pětimilionová zátěž v platovém stropu by za takového hráče byla zbytečným luxusem.

A tak s nabídkou přispěchala Arizona. Coyotes mají pod platovým stropem spoustu místa, tudíž dobrovolně převzali Hossův kontrakt a ve výměně, do které se zapojilo celkem sedm hráčů a dva výběry v draftu, si z hokejového hlediska o něco polepšili. Díky pojistce ve smlouvě navíc hráči vyplatí každý rok na ruku pouze 200 tisíc dolarů, zbylou sumu uhradí pojišťovna.

Problém celé výměny je však jinde. Blackhawks jsou nyní osočováni z toho, že obešli platový strop. Kolektivní smlouva mezi vedením NHL a hráčskou asociací NHLPA myslí i na tyto případy, avšak pouze tehdy, když hráč oznámí definitivní konec kariéry.

Pokud by k tomu došlo, Hossův kontrakt by byl zrušen, slovenský útočník by přišel o zbylé tři miliony a Chicagu by se za trest snížil platový strop o částku, kterou pod stropem „ušetřil“ v předchozích devíti sezonách.

I proto bude Hossa nejspíš oddalovat definitivní konec kariéry. Nechce přijít o zbylé tři miliony, které mu přistanou na účtu v následujících třech letech, a také nechce nadělat starosti klubu, v jehož dresu v letech 2010-15 zvedl třikrát nad hlavu Stanley Cup.

Hráči odložení v Arizoně:

Chris Pronger

Předchozí klub: Philadelphia
Zátěž pro platový strop: 4,935 milionu dolarů
Kontrakt: dvě sezony

Byl prvním hráčem, který byl po neoficiálním konci kariéry převelen do Arizony. Poslední zápas odehrál na podzim 2011, bezmála pětimilionové zátěže pro platový strop se však vedení Philadelphie zbavilo až v roce 2015. Zkušený zadák měl před sebou závěrečné dva roky smlouvy, v nichž si měl přijít vždy na 575 tisíc dolarů. Coyotes neváhali, spolu s Prongerem dostali od Flyers jako poděkování i obránce Grossmana. Zajímavost: ještě v době trvání kontraktu s Arizonou byl Pronger uveden do Síně slávy.

Pavel Dacjuk

Předchozí klub: Detroit
Zátěž pro platový strop: 7,5 milionu dolarů
Kontrakt: jedna sezona

U ruského kouzelníka nešlo o tak okaté obcházení platového stropu, Red Wings si však po Dacjukově oznámení o odchodu do KHL potřebovali udělat místo pod stropem. A když nevíš, zavolej do Arizony. Zatímco jiné kluby mají co dělat, aby stlačily výdaje pod povolené maximum, Coyotes nedosáhli ani na platovou podlahu, tedy minimum, které klub musí vynaložit na platy. Dacjukův kontrakt jim přišel vhod, přestože z klubové kasy tentokrát museli vysázet rovných pět milionů dolarů. Na oplátku si však vylepšili pozici na draftu.

Dave Bolland

Předchozí klub: Florida
Zátěž pro platový strop: 5,5 milionu dolarů
Kontrakt: tři sezony

V létě roku 2014 podepsal s velkou slávou pětiletou smlouvu na 5,5 milionu dolarů, rovnoměrně rozloženou do celé délky kontraktu. Problémy s kotníkem a se zády však po roce a půl přinutily Bollanda ke zdravotní pauze, která trvá. I v tomto případě přispěchali Floridě na pomoc Coyotes. Ti pouze pár měsíců po Dacjukovi získali další mrtvou duši, která jim svým kontraktem pomohla dosáhnout platové podlahy. Díky pojistce ve smlouvě navíc Arizona vyplácí Bollandovi pouze milion ročně.

Marián Hossa

Předchozí klub: Chicago
Zátěž pro platový strop: 5,275 milionu dolarů
Kontrakt: tři sezony

Chicago se díky výměně může vzpamatovat z nepovedené sezony a přivést tolik potřebné posily, v součtu s další šesticí vyměněných hráčů ušetří Blackhawks pod stropem 4,65 milionu dolarů. Zatímco Prongerovi s Dacjukem už smlouva vypršela, Bolland s Hossou zůstávají na výplatní listině Coyotes. Ačkoliv za ně klub zaplatí fyzicky dohromady 1,2 milionu dolarů ročně, kvůli vysokým kontraktům budou po Dereku Stepanovi největší zátěží pro platový strop mezi útočníky.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud