22. května 2021 • 09:12

České body za Boston! Pastrňák dal první gól v play off, Krejčí asistoval

Autor: iSport.cz, ČTK, jon
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový útočník David Pastrňák vstřelil za asistence Davida Krejčího první gól v letošním play off NHL, navíc si připsal přihrávku a byl zvolen druhou hvězdou zápasu při výhře Bostonu 4:1 nad Washingtonem. Bruins vedou v sérii už 3:1 a dělí je jedno vítězství od postupu do druhého kola. Nashville zdolal gólem z 95. minuty Carolinu 5:4 v prodloužení a snížil stav série na 1:2.



Colorado zvítězilo 5:1 v St. Louis a vyhrálo i třetí zápas v sérii. Edmonton podlehl na svém ledě Winnipegu 0:1 v prodloužení a po domácích utkáních ztrácí v sérii 0:2.

Boston zlomil bezbrankový stav ve 28. minutě, když Brad Marchand tečoval v přesilové hře Pastrňákovu střelu. Český útočník zvýšil na začátku třetí třetiny, trefil se v početní převaze z pravého kruhu ke vzdálenější tyči. Pastrňák tím konečně zúročil svou aktivitu - v předchozích třech zápasech se neujala žádná z jeho devatenácti střel.

„Jsem rád, že jsem skóroval. Ale je úplně jedno, kdo je v zápasech hrdinou. Na tom nezáleží. Ze všeho nejdůležitější je, že vyhráváme, to je náš hlavní cíl,“ řekl Pastrňák, který byl původně označen i za autora úvodního gólu, než ho rozhodčí přisoudili Marchandovi. Havířovský rodák byl i s šesti pokusy nejpilnějším střelcem večera. „Plánujeme akce tak, aby je zakončoval, protože umí dávat góly,“ vysvětlil kouč Bostonu Bruce Cassidy.

Na Pastrňákův gól navázal o 34 sekund později Charlie Coyle. Alexandr Ovečkin sice ve 45. minutě v přesilové hře snížil, ale ve stejné herní situaci vrátil Matt Grzelcyk Bostonu třígólový náskok a stanovil konečnou podobu skóre. Poprvé v sérii se tak neprodlužovalo a Bruins, kteří v zápase využili tři početní výhody, zvítězili potřetí za sebou.

Úvodnímu gólu předcházel i tvrdý zákrok Dmitrije Orlova. Ruský obránce fauloval Kevana Millera, který zavezl puk do útočného pásma a přihrál jej doleva. Poté schytal úder, navíc se praštil při pádu hlavou o led a otřesený putoval do nemocnice. „Povyskočil si a hlavně ho trefil pozdě,“ zlobil se Cassidy. Rozhodčí nejdřív udělili vyšší trest, ale po shlédnutí záznamu ho snížili na dvě minuty a překlasifikovali na hrubost.

Faul už po 33 sekundách potrestal Marchand. „(Miller) je důležitou součástí našeho týmu. Bojuje za každého a to samé jsme chtěli udělat pro něj. Výsledek hovoří za vše a pozitivní je, že jsme neopláceli a nesbírali hloupá vyloučení. Odpověděli jsme správným způsobem a většinu zápasu jsme hráli, jak jsme si řekli. To je skvělé,“ těšilo Grzelcyka.

Boston využil celkem tři z pěti přesilových her. „Ano, to dnes rozhodlo,“ uznal kouč Washingtonu Peter Laviolette. „Disciplína je vždy důležitá, i když vyloučení se kupila na obou stranách. Některá se mi nelíbila, jiná vyplynula ze hry, protože se hrálo tvrdě. Musíme být ale disciplinovanější,“ podotkl. Boston byl i střelecky aktivnější (37:20) a jeho gólman Tuukka Rask se dostal do čela klubových statistik v počtu vychytaných výher v play off (54).

Carolina v úvodní třetině dvakrát prohrávala, ale v prostřední části dvěma trefami otočila na 3:2. Nashville kontroval stejným způsobem na přelomu druhé a třetí třetiny, ale těsné vedení neudržel. Obránce Brett Pesce poslal zápas gólem v 57. minutě střelou od modré čáry do prodloužení, které ukončil v čase 94:54 po průniku Matt Duchene.

„Každým zápasem se zlepšujeme a byli jsme odměněni důležitou výhrou. Jdeme správným směrem,“ těšilo útočníka Nashvillu Filipa Forsberga, který si připsal dva body (1+1).„Bojovali jsme a měli jsme spoustu šancí, abychom zápas ukončili. Nepovedlo se, ale každý tým si musí projít i nepřízní osudu. Play off je dlouhé a věřím, že nás tahle prohra posílí,“ uvedl Pesce, jenž strávil na ledě 39 minut, nejvíce ze všech.

V dresu poražených si Martin Nečas připsal tři záporné body ve statistice plus/minus, brankář Petr Mrázek zůstal opět na střídačce.

Pod první dvě výhry Colorada se podepsala elitní formace šestnácti body (6+10), přičemž Nathan MacKinnon dal ve druhém utkání hattrick. Vítěz základní části ale po přesunu do St. Louis ukázal, že není týmem o jedné řadě. Hrdinou se stal Ryan Graves, který ve 22. minutě otevřel skóre a připsal si pak i dvě přihrávky. Alex Newhook svým prvním gólem v NHL zvýšil na 2:0. Úspěšnou druhou třetinu završil třetí brankou Tyson Jost.

Hokejisté St. Louis snížili v oslabení, ale Colorado stvrdilo výhru dvěma góly v závěru. „Byli jsme produktivní,“ uvedl kouč Avalanche Jared Bednar, jehož elitní útok si připsal jen dvě přihrávky. „Byli jsme dobře připraveni a měli dobrou úvodní třetinu. Opět jsme ale nedali úvodní gól zápasu, to nás pronásleduje celou sezonu. Víme, že máme sílu, abychom to otočili a kluci dřeli, ale nevyšlo to,“ řekl trenér St. Louis Craig Berube.

Winnipeg i ve druhém utkání ubránil nejproduktivnější dvojici základní části Connora McDavida s Leonem Draisaitlem. Jediný gól dal v 65. minutě Paul Stastny střelou zpoza pravého kruhu přes obránce a gólman Connor Hellebuyck zneškodnil 38 střel.

Boston - Washington

stav série: 3:1

Góly

Domácí: 28:00. Marchand, 40:29. Pastrňák, 41:03. Coyle, 54:50. Grzelcyk

Hosté: 44:54. Ovečkin

Sestavy

Domácí: T. Rask (Swayman) – Grzelcyk, McAvoy, Reilly, Carlo, Clifton, K. Miller – Marchand (A), Bergeron (C), Pastrňák – Hall, Krejčí (A), C. Smith – N. Ritchie, Coyle, DeBrusk – Kuraly, Lazar, Wagner.

Hosté: Samsonov (C. Anderson) – Orlov, Carlson (A), Dillon, J. Schultz, Jensen, Chára – Ovečkin (C), Kuzněcov, T. Wilson – Mantha, Bäckström (A), Oshie – Sheary, M. Raffl, Eller – Hagelin, Dowd, Hathaway.

Rozhodčí

Dwyer, Luxmore – Cormier, Daisy.

Stadion

TD Garden, Boston

Návštěva

4 565 diváků

Nashville - Carolina

stav série: 1:2

Góly

Domácí: 04:35. Ellis, 19:35. F. Forsberg, 34:42. Mikael Granlund, 45:01. Johansen, 94:54. Duchene

Hosté: 15:44. Aho, 23:31. J. Staal, 32:46. Trocheck, 56:39. Pesce

Sestavy

Domácí: Saros (Rinne) – Ellis (A), Josi (C), A. Carrier, Ekholm (A), Benning, Harpur – F. Forsberg, Johansen, Tolvanen – Kunin, Mikael Granlund, Järnkrok – Duchene, Haula, Cousins – Jeannot, Sissons, Trenin.

Hosté: Nedeljkovic (Mrázek) – D. Hamilton, Skjei, Pesce, Bean, Hakanpää, Lajoie – T. Teräväinen, Aho (A), A. Svečnikov – Nečas, Trocheck, Niederreiter – Fast, J. Staal (C), Foegele – B. McGinn, Lorentz, Martinook (A).

Rozhodčí

Charron, McIsaac – Smith, Pancich

Stadion

Bridgestone Arena, Nashville

Návštěva

12 135 diváků

Edmonton - Winnipeg

stav série: 0:2

Góly

Domácí:

Hosté: 64:06. Stastny

Sestavy

Domácí: M. Smith (Koskinen) – Barrie, Nurse (A), A. Larsson, D. Kulikov, Bear, Koekkoek – Puljujärvi, McDavid (C), Draisaitl (A) – Yamamoto, Nugent-Hopkins, Kahun – Kassian, R. McLeod, Neal – Chiasson, Khaira, J. Archibald.

Hosté: Hellebuyck (Brossoit) – DeMelo, Morrissey (A), Forbort, Pionk, Poolman, Stanley – Wheeler (C), Scheifele (A), Connor – Dubois, Stastny, Copp – Appleton, Lowry, Perreault – Lewis, N. Thompson, Toninato.

Rozhodčí

Joannette, Skilliter – Barton, Shewchyk

Stadion

Rogers Place, Edmonton

St. Louis - Colorado

stav série: 0:3

Góly

Domácí: 36:17. Bozak

Hosté: 21:57. Graves, 32:37. Newhook, 36:08. Jost, 53:42. Saad, 59:06. Compher

Sestavy

Domácí: Binnington (Husso) – Parayko (A), Scandella, Santini, Krug, Reinke, Mikkola – Kyrou, R. O'Reilly (C), Barbašev – Tarasenko (A), B. Schenn, Schwartz – Thomas, Bozak, Hoffman – Blais, Sanford, Clifford.

Hosté: Grubauer (J. Johansson) – Makar, D. Toews, Girard, Graves, Timmins, Nemeth – Rantanen (A), MacKinnon (A), Landeskog (C) – Burakovsky, Newhook, Donskoi – Ničuškin, Jost, Saad – Compher, Bellemare, Söderberg.

Rozhodčí

Lee, Hebert – Berg, Rody

Stadion

Enterprise Center, St. Louis

Návštěva

9 000 diváků

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud