Jaroslav Kalina
7. července 2021 • 15:24

Poslední chvíle „Kiviho“ (†24): tragédie v domě kouče a dojemné rozloučení

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velice nešťastný incident ze 4. července ponořil hokejový svět do hlubokého zármutku. Nečekaný skon lotyšského brankáře Matisse Kivleniekse, jenž zemřel v pouhých 24 letech na následky tragické nehody s ohňostrojem, bezpochyby stále hodně bolí nejen rodinu i blízké, kteří s gólmanem Columbusu strávili poslední chvíle. Zatímco americká policie stále vyšetřuje příčiny a případné viníky neštěstí, otřesení Blue Jackets se chtějí s matkou zesnulého hráče domluvit na vystrojení pohřbu.      



Jeden z nejoslavovanějších státních svátků USA se proměnil v tragédii. Nejen hokejové prostředí silně zasáhla smutná zpráva o úmrtí Matisse Kivleniekse, lotyšského hrdiny, který na nedávno skončeném světovém šampionátu v Rize senzačně vychytal budoucí mistry světa z Kanady. Nadějnému gólmanovi se stala osudnou oslava Dne nezávislosti, jež si chtěl po letech strávených v zámoří konečně užít společně s Američany.

Tragická událost, během níž Kivlenieks při výstupu z vířivky schytal fatální zásah rachejtlí do hrudníku, se stala na předměstí Detroitu ve městě Novi. Dům, na jehož pozemku byl Lotyš smrtelně raněn, patří Mannymu Legacemu, trenérovi brankářů Blue Jackets. Bývalý gólman NHL se k incidentu odmítl vyjádřit. Zámořská média nicméně zjistila, že před 4. červencem doma uspořádal svatbu své dcery, které se zúčastnil i „Kivi“ s krajanem Elvisem Merzlikinsem.

SESTŘIH z vítězství Lotyšska nad Kanadou na MS 2021

Ze zveřejněných hlasových záznamů tísňové linky, kam účastníci oslavy hned po tragické události volali o pomoc, je zřejmé, že Kivlenieks po zásahu ještě žil. „Máme tady někoho, koho zasáhla rachejtle. Můžete hned přijet? Dýchá, ale nevede si dobře,“ řekl ženský hlas v jednom z hovorů. Když pro zasaženého hokejistu kolem 22:15 přijela záchranka, byl ještě při vědomí. Podle slov hráčova agenta Jaye Grossmana gólman odmítl, aby s ním jeden spoluhráč nastoupil do sanitky.

„Nechtěl, aby to musel vidět,“ prozradil Grossman médiím. I přes rychlý příjezd záchranářů už Kivleniekse nešlo zachránit. Srdce a plíce byly následkem výbuchu pyrotechniky masivně poškozeny. Po převozu do tamní nemocnice lékaři prohlásili nešťastníka za mrtvého.

Zarmoucení Blue Jackets se po ztrátě nadějného brankáře nyní pokoušejí dohodnout s Kivlenieksovou matkou Astridou, aby určila, kde a za jakých podmínek by se měl uskutečnit pohřební obřad. Domluvu však výrazně brzdí několik překážek. Kromě několika tisíc kilometrů vzdálené Rigy, kde hráčova rodina žije, matka neumí anglicky. Vedení Columbusu tak v komunikaci spoléhá na pomoc lotyšského hokejového svazu a gólmana Merzlikinse.

Rovněž druhý lotyšský brankář ve službách Columbusu strávil se zesnulým parťákem a velkým kamarádem poslední okamžiky jeho života. Po Kivlenieksově úmrtí zveřejnil Merzlikins na svém Instagramu srdcervoucí vzkaz do hokejového nebe.

V těchto místech byl lotyšský brankář Matiss Kivlenieks smrtelně raněn rachejtlí
V těchto místech byl lotyšský brankář Matiss Kivlenieks smrtelně raněn rachejtlí

„Můj malý bráško, co na to říct, opravdu jsem tě miloval. Budeš nám všem moc chybět. Dali jsme si spolu poslední basketbalový zápas v bazénu a užili jsme si ho, než jsi mě hned potom opustil. Milujeme tě, teď letíš vysoko, baby, letíš vysoko! Chytil sis svůj poslední puk! Budeš náš anděl strážný,“ napsal sedmadvacetiletý rodák z Rigy, který k příspěvku přidal i dojemnou fotku s Kivlenieksem, která byla zřejmě pořízena jen několik hodin před tragédií.   

Policie z Novi momentálně vyšetřuje, jak mohlo vůbec dojít k poškození ohňostroje. Podle dosavadního zjištění vyšetřování osoba, která pyrotechniku zapalovala, nepožila alkohol, což by bylo podle amerických zákonů nelegální. Policejní zpráva ještě není dokončena, nelze však vyloučit, že případ povede k trestnímu nebo občanskoprávnímu řízení.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud