3. května 2022 • 06:30

SESTŘIHY: Kämpf a Kaše pomohli Torontu zničit Tampu, Carolina přejela Boston

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útočník Ondřej Kaše si připsal dvě asistence a jeho spoluhráč David Kämpf skóroval v oslabení při výhře hokejistů Toronta 5:0 nad Tampou Bay v úvodním zápase 1. kola play off NHL. V dresu obhájců Stanley Cupu z posledních dvou sezon vyšel Ondřej Palát bodově naprázdno a Jan Rutta se popral. Carolina i díky asistenci Martina Nečase zdolala Boston 5:1. Za poražené patřil David Pastrňák s pěti střelami k nejaktivnějším hráčům, ale neprosadil se. V Západní konferenci byli naopak úspěšnější hosté. Hráči St. Louis zvítězili v Minnesotě 4:0, tým Los Angeles vyhrál 4:3 na ledě Edmontonu.



Kaše, který kvůli otřesu mozku nehrál od 20. března, asistoval v 19. minutě u první branky utkání. Český útočník posunul puk na modrou čáru, odkud Jake Muzzin propálil vše, co mu stálo v cestě. Toronto přidalo v prostřední části tři góly. Nejdříve se prosadil Auston Matthews a poté udeřil ze sólového úniku Kämpf, který využil zaváhání Victora Hedmana na útočné modré čáře a porazil jej ve sprinterském souboji o puk.

Skóre uzavřel Matthews do odkryté branky, když gólman Andrej Vasilevskij nezpracoval dobře u zadního mantinelu nahození Kašeho. Za stavu 5:0 se strhla v 51. minutě hromadná strkanice všech hráčů na ledě, kterou odstartoval Wayne Simmonds nárazem Rutty na mantinel. Český bek se poté pošťuchoval s Colinem Blackwellem, než se pustil do souboje s Morganem Riellym. Rutta měl po pádu na led krvavý šrám na čele a zamířil do kabin.

"Myslím, že to byl od nás vážně moc dobrý výkon. Povedla se nám spousta dobrých věcí, ale je před námi ještě dlouhá sére. A proti nám stojí velmi dobrý soupeř," uvedl Matthews. "Náš tým byl mimořádně soustředěný a šel dnes neochvějně za úspěchem. Ale je jasné, že Tampa bude hned v příštím zápase mnohem lepší, než byla dnes," doplnil kouč vítězů Sheldon Keefe.

Lightning utekl zápas i kvůli tomu, že hned zkraje zápasu nevyužili ještě za bezbrankového stavu pětiminutovou přesilovku. Čisté konto vychytal díky 24 zákrokům Jack Campbell, český gólman Petr Mrázek zůstává mimo hru kvůli potížím s třísly.

"Měli jsme pár přesilovek, samozřejmě včetně té pětiminutové, v níž kdybychom skórovali, tak to mohl být úplně jiný zápas. Byla to promarněná příležitost, ale dnes se nám v některých ohledech nedařilo," řekl kapitán hostů Steven Stamkos. "Naše historie nám nic negarantuje, ale rozhodně z ní můžeme čerpat. I proto tomuto týmu stále moc věřím," dodal kouč Jon Cooper.

Na první gól se v Carolině čekalo až do 37. minuty, poté se v krátkém sledu zapsali mezi střelce Seth Jarvis a Nino Niederreiter, jemuž asistoval Nečas. Boston snížil na začátku třetí třetiny trefou Taylora Halla, ale domácím brzy vrátil dvoubrankové vedení Teuvo Teräväinen. V závěru ještě zvýraznili triumf Hurricanes Vincent Trocheck a Andrej Svečnikov.

Z branky pomohl k výhře při prvním startu v play off NHL Antti Raanta, pokryl 35 střel Bruins. "Snažil jsem se jen soustředit na věci, které mě dostaly až sem a pomáhají mi, abych byl úspěšný. Zafungovalo to výborně. Ale je to jen jeden zápas, jedna výhra. My musíme jít dál a připravit se zase na středu," prohlásil Raanta.

Blues, kteří slavili Stanley Cup jako poslední tým před Lightning, vykročili do vyřazovacích bitev ve velkém stylu. Při výhře v Minnesotě měli ve svém středu dva hlavní hrdiny, jimiž byli útočník David Perron a brankář Ville Husso. Perron byl u všech čtyř gólů, když zaznamenal hattrick a navrch asistenci. Husso kryl 37 střeleckých pokusů Wild a uhájil čisté konto, to vše navíc při svém prvním startu v play off NHL.

Perron skóroval v sedmé minutě z přesilové hry nedlouho poté, co spoluhráč Ivan Barbašev nevyužil trestné střílení, u jeho jména tak je zapsaný i vítězný gól. Ještě v úvodním dějství zvýšil Ryan O'Reilly. V 37. minutě využil Perron další přesilovku a po polovině třetí části skóre také sám uzavřel.

V Edmontonu byl už v polovině souboje domácího týmu s Los Angeles stav 3:3. Pak se ale dlouho čekalo na další gól. Přišel jediný - v 55. minutě se prosadil Phillip Danault a rozhodl. Oilers zůstaly prázdné ruce i přesto, že se mezi střelce prosadili dva jejich hlavní lídři Connor McDavid a Leon Draisaitl.

Góly

Domácí: 36:28. Jarvis, 38:38. Niederreiter, 47:02. Teräväinen, 56:59. Trocheck, 57:59. Svečnikov

Hosté: 42:53. Hall

Sestavy

Domácí: Raanta (Kočetkov) – DeAngelo, Slavin (A), Pesce, Skjei, Cole, B. Smith – Jarvis, Aho, Svečnikov – Teräväinen, Trocheck, Domi – Fast, Staal (C), Niederreiter – Nečas, Kotkaniemi, Martinook (A).

Hosté: Ullmark (Swayman) – McAvoy, Lindholm, Carlo, Grzelcyk, Clifton, Forbort – DeBrusk, Bergeron (C), Marchand (A) – Pastrňák (A), Haula, Hall – C. Smith, Coyle, Frederic – Lazar, Nosek, N. Foligno.

Rozhodčí

T. Luxmore, K. Pollock – M. MacPherson, A. Smith.

Stadion

PNC Arena, Raleigh

Návštěva

18 680 (vyprodáno) diváků

Góly

Domácí: 18:19. Muzzin, 26:18. Matthews, 29:27. Kämpf, 36:39. Marner, 48:16. Matthews

Hosté:

Sestavy

Domácí: Campbell (Källgren) – Ljubuškin, Rielly (A), Liljegren, Giordano, Brodie, Muzzin – Marner (A), Matthews, Kerfoot – Kaše, Tavares (C), Michejev – Engvall, Kämpf, Nylander – Simmonds, Blackwell, Clifford.

Hosté: Vasilevskij (Elliott) – Rutta, Hedman, Černák, McDonagh (A), Foote, Sergačjov – Kučerov, Stamkos (C), Palát – Cirelli, Point, Hagel – Paul, Colton, Killorn (A) – Perry, Bellemare, Maroon.

Rozhodčí

O’Rourke, Pochmara – Cherrey, Suchánek

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto

Návštěva

19 338 diváků

Góly

Domácí:

Hosté: 06:17. Perron, 15:56. O'Reilly, 36:30. Perron, 52:34. Perron

Sestavy

Domácí: Fleury (Talbot) – Spurgeon (C), Middleton, Dumba (A), Brodin, Kulikov, Merrill – Zuccarello, Hartman, Kaprizov – Boldy, Gaudreau, Fiala – M. Foligno (A), Eriksson Ek, Greenway – Duhaime, Jost, Deslauriers.

Hosté: Husso (Binnington) – Parayko (A), Leddy, Faulk, Krug, Bortuzzo, Mikkola – Perron, O'Reilly (C), Saad – Tarasenko (A), Thomas, Bučněvič – Kyrou, Schenn, Barbašev – N. Walker, Bozak, Toropčenko.

Rozhodčí

Kelly Sutherland, Jake Brenk. Čároví: Brandon Gawryletz, Kiel Murchison

Stadion

Xcel Energy Center, St. Paul

Návštěva

19053 diváků

Góly

Domácí: 19:18. McDavid, 22:39. Yamamoto, 29:56. Draisaitl

Hosté: 11:00. Moore, 16:52. Iafallo, 23:50. Lemieux, 54:46. Danault

Sestavy

Domácí: M. Smith (Koskinen) – Ceci, Nurse (A), Bouchard, Keith, Barrie, Russell, Kulak – Puljujärvi, McDavid (C), Kane – Yamamoto, Draisaitl (A), Hyman – Ryan, Nugent-Hopkins, Foegele – Kassian, McLeod.

Hosté: Quick (Petersen) – Roy, Edler, Durzi, M. Anderson, Spence, Määttä – Kempe, Kopitar (C), Athanasiou – Iafallo, Danault, Moore – D. Brown (A), B. Lizotte, Grundström – Kaliyev, Byfield, Lemieux.

Rozhodčí

Rehman, Kozari – Berg, Knorr

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Návštěva

18 347 diváků

 

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud