7. dubna 2023 • 07:30

SESTŘIHY: Nezastavuje! Pastrňák rozhodl prodloužení, Vaněček u nálože

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Postupovou kartu do play off NHL si Boston s Davidem Pastrňákem zajistil s předstihem. Proto mohl český střelec ve hvězdné bitvě proti Torontu znovu posouvat individuální hranice. Svým 57. gólem rozhodl o výhře 2:1 v prodloužení. Vysokou nálož New Jersey proti Columbusu (8:1) zase ohlídal z branky Vítek Vaněček. K výprasku Senators v podobě 7:2 na Floridě pomohl asistencí bek Radko Gudas. Ostatní krajané vyšli bodově na prázdno. V brance Arizony se otáčel Karel Vejmelka. Bohatý program ze čtvrtka na pátek nabídl 14 klání. Sledujte SESTŘIHY duelů na iSport.cz.



David Pastrňák rozhodl v NHL gólem v prodloužení o výhře Bostonu 2:1 nad Torontem a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Český útočník, který nastoupil se střevními potížemi, vstřelil jedenáctou vítěznou trefu v sezoně a v této statistice se dělí o první místo s Leonem Draisaitlem z Edmontonu. Radko Gudas přispěl asistencí k vítězství Floridy 7:2 nad Ottawou a navíc se porval.

Vítek Vaněček zastavil 16 střel a dovedl New Jersey k výhře 8:1 nad Columbusem. Do čtvrtečního programu zasáhl z českých gólmanů ještě Karel Vejmelka, který 29 zákroky neodvrátil prohru Arizony 2:4 v Seattlu. Tomáš Hertl, který nedohrál minulý zápas, nechyběl v sestavě San Jose a musel strávit porážku 2:6 s Coloradem. Za Sharks nastoupil poprvé v sezoně Adam Raška a rozdal pět hitů.

Toronto vedlo od 32. minuty brankou Sama Laffertyho, za Boston vyrovnal Charlie Coyle v čase 51:32. V prodloužení domácí nevyužili přesilovou hru, ale pár sekund po jejím vypršení se prosadil Pastrňák střelou bez přípravy zpoza levého kruhu. Havířovský rodák vstřelil 57. branku sezony, přičemž v posledních 11 utkáních si udržuje průměr gól na zápas.

„Přihrával jsem Orlymu (Orlov) a myslel jsem si, že bude už střílet, ale vrátil mi puk. Snažil jsem se, aby střela prošla přes obránce a skončila v síti,“ popsal vítěznou akci Pastrňák, jenž může ve zbývajících čtyřech zápasech základní části atakovat i hranici šedesáti gólů. „Nemyslím na to. Jen hraju a užívám si každé utkání. Vytvořil se tu mimořádný tým, každý den máme v práci legraci. Jsem za to vděčný,“ doplnil.

Pastrňák rozhodl, přestože měl zažívací potíže. „Vůbec jsem nepochyboval, že bych nenastoupil,“ podotkl. „Není moc věcí, které by vás zastavily. Navíc jsem cítil, že týmu můžu pomoct,“ vysvětlil. Prodloužení rozsekl už počtvrté v sezoně stejně jako Martin Nečas z Caroliny. Čeští útočníci jsou v této statistice nejlepší.

Trenér Bostonu Jim Montgomery přístup Pastrňáka ocenil. „Nemůžu dostatečně vyjádřit uznání za jeho vůli. Necítil se stoprocentně fit, bojoval s nějakým žaludečním virem, přesto nám pomohl vyhrát,“ řekl kouč. Slova chvály měl i kapitán týmu Patrice Bergeron. „Už jen to, že se přemohl a nastoupil, má na tým velký vliv. Povzbudí vás, když vidíte parťáka, jak bojuje pro tým. Navíc rozhodl zápas. Umí pozvednout a táhnout mužstvo,“ rozplýval se Bergeron.

Pastrňák zařídil Bostonu, jemuž chyběl David Krejčí kvůli problémům v dolní části těla, 61. výhru v ročníku. Lídr NHL může v příštím utkání vyrovnat rekord soutěže v počtu vítězství v základní části, ve které mu schází odehrát ještě čtyři duely.

„Víme o rekordu, protože hledáme způsoby, jak se připravit na play off,“ řekl Pastrňák. „Už ho máme jisté dlouho a někdy je těžké udržet si motivaci. Nastavujeme si tak různé cíle, protože týmy, které bojují o play off, už v této chvíli hrají, jako by šlo o všechno,“ dodal.

Florida rozhodla proti Ottawě v prostřední části, v níž odskočila z 2:0 na 7:1. Gudas si připsal druhou asistenci u šesté branky, kterou vstřelil z úniku Nick Cousins. Český obránce nenechal za stavu 3:1 bez povšimnutí ledovou spršku Patricka Browna na brankáře Alexe Lyona a ve rvačce měl nad hostujícím provokatérem navrch. Rozhodčí udělili v utkání celkem 166 trestných minut.

Hlavními strůjci výhry Floridy byl Lyon, zneškodnil 56 střel a vytvořil klubový rekord v počtu zásahů v základní hrací době. Obránce Brandon Montour režíroval výhru gólem a třemi přihrávkami.

Panthers zůstali ve Východní konferenci sedmí, ale na první nepostupovou příčku do play off mají náskok stále jen jednoho bodu, protože zvítězili i oba konkurenti. New York Islanders porazil Tampu Bay 6:1, v dresu poražených zhořkl tisící start v soutěži Stevenu Stamkosovi. Pittsburgh zdolal Minnesotu 4:1. V obraně Penguins figuroval Jan Rutta, který vynechal předchozích deset zápasů kvůli zranění.

Vaněček inkasoval jediný gól ve 32. minutě, když jej z dorážky překonal Joona Luoto a snížil na 1:3. Více ale český brankář nepovolil a New Jersey v rozmezí 37. až 50. minuty dalšími pěti trefami zvýraznilo výhru. O polovinu gólů se postaral Jack Hughes (2+2) a ztrácí už jen gól nebo nahrávku, aby vyrovnal klubový rekord v počtu bodů za sezonu. Drží jej Patrik Eliáš ze sezony 2000/01 (40+56).

Vejmelka si připsal prohru v pátém startu za sebou. Seattle nasměrovala k výhře nad Arizonou pasáž mezi 20. až 26. minutou, během níž vstřelil první tři góly zápasu. „Krakeni“ si dvoubodovým ziskem zajistili účast v play off, zahrají si ho poprvé v klubové historii.

Vítězství Colorada nad San Jose řídil hattrickem Mikko Rantanen a jako čtvrtý hráč v ročníku překonal hranici padesáti branek. Třemi góly se blýskl i Joel Armia při výhře Montrealu 6:2 nad Washingtonem.

Góly

Domácí: 51:32. Coyle, 62:30. Pastrňák

Hosté: 31:34. Lafferty

Sestavy

Domácí: Swayman (Ullmark) – McAvoy (A), Orlov, Carlo, H. Lindholm, Clifton, Grzelcyk – DeBrusk, Bergeron (C), Marchand (A) – Pastrňák, Zacha, Bertuzzi – Greer, Coyle, Frederic – Hathaway, Nosek, Steen.

Hosté: Samsonov (Woll) – L. Schenn, Rielly (A), Brodie, McCabe, Holl, Giordano – Järnkrok, Matthews (A), Bunting – Marner, Tavares (C), W. Nylander – Acciari, O'Reilly, Kerfoot – Lafferty, Kämpf, Aston-Reese.

Rozhodčí

Charron, Chmielewski – Murray, Deschamps

Stadion

TD Garden, Boston

Návštěva

17 850 diváků

Góly

Domácí: 11:35. J. Hughes, 21:20. Tatar, 22:22. J. Hughes, 36:16. Meier, 42:07. Haula, 44:30. Meier, 46:36. Severson, 49:27. Graves

Hosté: 31:33. Luoto

Sestavy

Domácí: Vaněček (Blackwood) – Bahl, Hamilton, Graves (A), Marino, B. Smith, Severson – Tatar, Hischier (C), Mercer – Palát, J. Hughes, Bratt (A) – Meier, Haula, J. Boqvist – Wood, M. McLeod, Šarangovič.

Hosté: Hutchinson (Gillies) – Peeke, Bayreuther, A. Boqvist, Berni, Sweezey, M. Bjork – J. Gaudreau (A), Jenner (C), Marčenko – L. Foudy, E. Robinson, K. Johnson – Bemström, Kuraly (A), Roslovic – McKown, Dunne, Luoto.

Rozhodčí

Schlenker, Sutherland; Kelly, Gibbons

Stadion

Prudential Center, Newark

Góly

Domácí: 10:38. Czarnik, 15:05. Larkin, 36:04. Chiasson, 36:52. Edvinsson, 48:02. Berggren, 59:00. Perron

Hosté: 04:35. Ta. Thompson, 17:10. Jokiharju, 19:08. Cozens, 21:33. Girgensons, 43:20. Greenway, 44:32. Cozens, . Tuch

Sestavy

Domácí: Husso (Hellberg) – Walman, Seider, Edvinsson, Chiarot (A), Määttä, Oesterle – Kubalík, Larkin (C), Perron – P. Suter, Copp (A), Raymond – Erne, Veleno, Chiasson – Berggren, Czarnik, Luff.

Hosté: Levi (Comrie) – Samuelsson, Dahlin (A), Power, Jokiharju, Stillman, Ljubuškin – J. Skinner, Ta. Thompson, Tuch – Peterka, Cozens, Quinn – Greenway, Jost, Mittelstadt – Girgensons (A), Krebs, Okposo (C).

Rozhodčí

Syvret, Rooney – Kovachik, Jackson.

Stadion

Little Caesars Arena, Detroit

Návštěva

19 367 diváků

Góly

Domácí: 07:59. Montour, 14:03. Barkov, 21:24. Barkov, 27:48. Reinhart, 29:25. Luostarinen, 35:38. Cousins, 37:00. Forsling

Hosté: 24:25. Giroux, 56:19. Greig

Sestavy

Domácí: Lyon (Guzda) – Forsling, Ekblad (A), M. Staal, Montour, Mahura, Gudas – Verhaeghe, Barkov (C), Duclair – Luostarinen, Lundell, M. Tkachuk (A) – Lomberg, E. Staal, Reinhart – G. Smith, Coli. White, Cousins.

Hosté: Meriläinen (22. Sögaard) – Sanderson, Zub, Brännström, Holden, Kleven, Bernard-Docker – B. Tkachuk (C), Stützle, Batherson (A) – DeBrincat, Greig, Giroux (A) – M. Joseph, Pinto, Sokolov – P. Brown, Kastelic, Watson.

Rozhodčí

O'Rourke, Brenk – MacPherson, Gawryletz

Stadion

FLA Live Arena, Sunrise

Góly

Domácí: 15:02. Letang, 30:53. Rakell, 42:58. Zucker, 53:08. Carter

Hosté: 47:39. M. Johansson

Sestavy

Domácí: Jarry (DeSmith) – Letang (A), Dumoulin, Petry, P. Joseph, Ruhwedel, Rutta – Rust, Crosby (C), Guentzel – Rakell, Malkin (A), Zucker – Granlund, Poehling, Heinen – Archibald, Carter, D. O'Connor.

Hosté: Gustavsson (M. Fleury) – Spurgeon (C), Middleton, Dumba (A), Brodin, Klingberg, Merrill – Zuccarello, Hartman, Steel – Boldy, J. Eriksson Ek, M. Johansson – Sundqvist, F. Gaudreau, M. Foligno (A) – Reaves, Dewar, Duhaime.

Rozhodčí

Pollock, Furlatt – Nansen, Smith

Stadion

PPG Paints Arena, Pittsburgh

Návštěva

18417 diváků

Góly

Domácí: 23:42. Suzuki, 27:52. Armia, 29:23. Gallagher, 31:15. Armia, 56:58. Armia, 59:42. Hoffman

Hosté: 05:30. D. Strome, 54:27. Bäckström

Sestavy

Domácí: Montembeault (Primeau) – J. Barron, Matheson, Kovacevic, Schueneman, Wideman, Edmundson (A) – Armia, Suzuki (C), Harvey-Pinard – Gallagher (A), Drouin, Gurjanov – Hoffman, Evans, R. Pitlick – Ylönen, Tierney, Pezzetta.

Hosté: Kuemper (C. Lindgren) – Carlson (A), Fehérváry, Jensen, Sandin, Irwin, Alexejev – Wilson, D. Strome, Ovečkin (C) – Cr. Smith, Kuzněcov, Sheary – Protas, Bäckström (A), Milano – Aube-Kubel, Dowd.

Rozhodčí

P. Macdougall, M. Markovic – J. Fournier, M. Shewchyk

Stadion

Bell Centre, Montreal

Návštěva

21 105 diváků

Góly

Domácí: 23:46. Pelech, 29:54. Nelson, 30:43. Palmieri, 39:40. Pulock, 55:14. Holmström, 59:42. Horvat

Hosté: 36:47. Kučerov

Sestavy

Domácí: Varlamov (Sorokin) – Bolduc, Dobson, S. Aho I, Mayfield, Pelech, Pulock – M. Martin, Cizikas, Clutterbuck – Lee, Pageau, Fasching – Engvall, Nelson, Palmieri – Horvat, Bailey, Holmström – Parise.

Hosté: Vasilevskij (Elliott) – Cole, Sergačjov, D. Raddysh, Hedman, Perbix, H. Fleury – Stamkos, Point, Kučerov – Colton, Paul, Maroon – Killorn, Jeannot, Bellemare – Perry, Eyssimont.

Rozhodčí

L´Ecuyer, McIsaac

Stadion

UBS Arena, New York

Góly

Domácí: 07:47. Jankowski, 10:47. McCarron, 57:16. Fabbro

Hosté:

Sestavy

Domácí: Saros (Lankinen) – Fabbro, McDonagh (A), Barrie (A), Livingstone, C. Foote, Stastney – Tomasino, Glass, Afanasjev – Evangelista, Novak, Sherwood – Asplund, Sissons (A), Trenin – McCarron, Jankowski, Sanford.

Hosté: Andersen (Raanta) – Burns, Slavin (A), Pesce, Skjei, Chatfield, Gostisbehere – Nečas, S. Aho II, Teräväinen – Puljujärvi, Kotkaniemi, Noesen – Fast, J. Staal (C), Martinook (A) – Jarvis, Stepan, Drury.

Rozhodčí

Luxmore, Nicholson – Cherrey, Alphonso.

Stadion

Bridgestone Arena, Nashville

Návštěva

17 762. diváků

Góly

Domácí: 28:00. Toropčenko, 50:13. T. Pitlick, 61:16. Kapanen

Hosté: 41:55. Tarasenko, 57:57. Trocheck

Sestavy

Domácí: Binnington (Greiss) – Leddy, Parayko (A), Krug, Faulk (A), Rosén – Saad, B. Schenn (A), Kyrou – Vrána, Bučněvič, Kapanen – Neighbours, L. Brown, Blais – Toropčenko, N. Walker, T. Pitlick.

Hosté: Halák (Šesťorkin) – R. Lindgren, Fox, K. Miller, Trouba (C), Mikkola, B. Schneider, Harpur – Kreider (A), Zibanejad, Vesey – Panarin (A), Trocheck, Tarasenko – Lafreniere, Chytil, Kakko – Goodrow, Motte.

Rozhodčí

Skilliter, South, Pancich, Hughes

Stadion

Enterprise Center, St. Louis

Návštěva

18 096 diváků

Góly

Domácí: 19:58. J. Robertson, 21:04. Pavelski, 28:53. C. Miller, 30:55. J. Robertson

Hosté: 33:16. Hayes

Sestavy

Domácí: Oettinger (Wedgewood) – R. Suter, Heiskanen, Lindell, Hakanpää, Harley, C. Miller – J. Robertson, Seguin, Pavelski – Domi, Dellandrea, Kiviranta – Ja. Benn, W. Johnston, Dadonov – F. Olofsson, Faksa, Glendening.

Hosté: Hart (Sandström) – Provorov, York, Sanheim, Ristolainen, Seeler, Attard – Tippett, N. Cates, Konecny – Farabee, Frost, Hayes – J. van Riemsdyk, Laughton, Allison – Deslauriers, Laczynski, Lemieux.

Rozhodčí

Dunning, Lambert – Cormier, O´Quinn.

Stadion

American Airlines Center, Dallas

Návštěva

18 532 diváků

Góly

Domácí: 16:19. Kuzmenko, 23:53. Kravcov, 59:36. J. Miller

Hosté:

Sestavy

Domácí: Demko (Delia) – Q. Hughes, Bear, A. Hirose, T. Myers, Burroughs – Kuzmenko, E. Pettersson, Beauvillier – Di Giuseppe, J. Miller, Boeser – Joshua, Aman, Garland – Kravcov, Dries, Studnicka.

Hosté: Stalock (Mrázek) – C. Jones, S. Jones, A. Vlasic, Murphy, Englund, Mitchell – L. Reichel, J. Toews, Athanasiou – T. Johnson, Dickinson, T. Raddysh – Katchouk, Khaira, Joe. Anderson – A. Bjork, Entwistle, R. Johnson.

Rozhodčí

Stadion

Rogers Arena, Vancouver

Góly

Domácí: 02:56. P. Kessel, 03:56. Barbašev, 06:10. Stephenson, 11:23. N. Roy, 21:02. Marchessault

Hosté: 31:24. Kopitar, 34:11. Gavrikov

Sestavy

Domácí: Brossoit (Quick) – Pietrangelo, Martinez, Hague, Hutton, Whitecloud, McNabb – Marchessault (A), Eichel, Dorofejev – R. Smith, W. Karlsson, Amadio (A) – P. Kessel, Stephenson (A), Barbašev – Kolesar, N. Roy, Howden.

Hosté: Korpisalo (22. Copley) – Doughty (A), Gavrikov, M. Roy, Durzi, Se. Walker, Björnfot – Kempe, Kopitar (C), Byfield – Arvidsson, Danault (A), Moore – Kaliyev, Lizotte, Iafallo – MacEwen, Kupari, Grundström.

Rozhodčí

Rehman, Hanson – Knorr, Mills

Stadion

T-Mobile Arena, Las Vegas

Návštěva

18 404 diváků

Góly

Domácí: 15:43. E. Karlsson, 28:41. Lorentz

Hosté: 16:45. Rantanen, 22:32. Rantanen, 27:19. MacKinnon, 28:06. Rantanen, 35:08. Meyers, 43:12. Meyers

Sestavy

Domácí: Kähkönen (29. Reimer) – E. Karlsson (A), M. Vlasic, Benning, Ferraro (A), Thrun, Šimek – Zetterlund, Couture (C), Bordeleau – Gregor, Hertl, Peterson – Labanc, Sturm, J. Svečnikov – Raška, Lorentz, MacDonald.

Hosté: Georgijev (J. Johansson) – Girard, D. Toews (A), Byram, J. Johnson, E. Johnson, MacDermid – Rantanen (A), MacKinnon (A), Rodrigues – Ničuškin, Compher, Malgin – L. O'Connor, Eller, Cogliano – Nieto, Newhook, Meyers.

Rozhodčí

Blandina, StPierre – Johnson, Brisebois

Stadion

SAP Center, San Jose

Góly

Domácí: 19:36. McCann, 20:27. Dunn, 25:52. Eberle, 43:37. Beniers

Hosté: 32:00. Hayton, 59:21. Dauphin

Sestavy

Domácí: Grubauer (Mar. Jones) – A. Larsson, Dunn, Borgen, Oleksiak, Schultz, Soucy – Eberle, Beniers, McCann – Geekie, Wennberg, Schwartz – Bjorkstrand, Gourde, Tolvanen – Sprong, Donato, B. Tanev.

Hosté: Vejmelka (Prosvetov) – J. Brown, Välimäki, Moser, Nemeth, Söderström, Mackey – Keller, Hayton, Schmaltz – Crouse, Dauphin, Maccelli – Fischer, Boyd, O'Brien – B. Ritchie, McBain, Kelemen.

Rozhodčí

Pochmara, Hebert – Murchison, Berg

Stadion

Climate Pledge Arena, Seattle

Návštěva

17 151 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud