Jaroslav Kalina
17. srpna 2015 • 15:25

Šéf Örebra si pochvaluje Petružálka: Je skvělé, že ho máme v týmu!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je rozhodnuto. Minimálně v příštích dvou letech se bude český hokejový útočník Jakub Petružálek prohánět na ledě švédského Örebra. Bronzový medailista z MS 2012 se tak připojí do české kolonie hráčů, kterou tvoří v týmu obránce Jakub Krejčík a útočník Lukáš Vopelka. Švédský klub přitom nebyl jediným celkem, který měl o Petružálka zájem. Velkou možností byl návrat do KHL, o níž 30letý reprezentant dlouho mluvil.



„Mojí prioritou je teď návrat do Ruska,“ oznámil před dvěma měsíci jeden ze strůjců mistrovského titulu Litvínova Jakub Petružálek. Po úspěšné sezoně 2014/15 se český útočník rozhodl odejít do zahraničí s cílem ještě si něco vydělat a pak se vrátit do svého mateřského klubu. Zároveň zmínil ještě pár důležitých věcí, na které hledí při vybírání nového působiště.

„Přál bych si, aby byl v týmu nějaký dobrý parťák, s nímž si vyhovím. Nechci jít do klubu, kde bude celou dobu jen nůž na krku a obrovský tlak. Chci, abych kolem sebe měl příjemnější lidi, kteří se k sobě umějí chovat. A taky bych rád šel někam, kde je cítit domácí atmosféra, kde to dělají s rozumem. Samozřejmě, každého by potěšilo, kdyby dostal opravdu obrovský kontrakt, ale já budu rád i za to, když si mě vezme průměrný nebo klidně i podprůměrný tým. U nich budu vědět, že na mě spoléhají, že dostanu roli lídra, která mi vyhovuje. Půjdu za velkým prostorem na ledě, za pocitem, že to na mně stojí a že mi okolo věří. To mě žene dopředu,“ prozrazoval Petružálek své vize v novém týmu.

Nabídky od ruských klubů byly patrně finančně zajímavé, ale neměly očividně stejnou představu, jakou měl český útočník. Volba tedy padla na něco zcela nového a to na angažmá v nejvyšší švédské hokejové lize.

Proč nakonec Örebro? Vypadá to, že švédský klub nabízí přesně to, co Petružálek hledal. „Je skvělé, že jsme Jakuba získali do našeho týmu. Kádr je teď kompletní a konkurenceschopný. Hledali jsme náhradu za Dereka Ryana a to je dnes velmi těžké, protože ostatní kluby, které mají víc peněz, jsou nelítostné při hledání nových posil. Jakub je rychlý a kreativní útočník.

Chceme ho nasadit do jedné z našich produktivních formací,“ řekl na klubovém webu generální manažer Pontus Gustafsson. V Örebro na něj spoléhají jako na produktivního lídra, který zvýší kvalitu útoku.

K týmu, který se umístil v minulé sezoně na šestém místě švédské nejvyšší soutěže, se Petružálek připojil v pondělí ve Švýcarsku, kde má tým soustředění. Kromě již zmíněných českých krajánků se v kádru Örebra nachází i dvojice slovenských bratrů Július a Libor Hudáčkové.

Především Júlia si pamatují fanoušci Pardubic, kde tento gólman působil v sezoně 2013/14. V blízké době se ukáže, jak si český forvard zvykl na švédský styl hokeje a jestli splňuje svá i klubová očekávání.

Vstoupit do diskuse
0