12. července 2016 • 12:32

Zámoří omezuje bitky. Pak nebudu moct otvírat střídačku? zlobí se rváč

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jejich ústup do ústraní pokračuje každým rokem a letos tomu nebude jinak. Nová pravidla omezující klasické hokejové bitkaře hlásí drsná farmářská AHL, dosud bašta pěstních výměn a nutno říct, že tentokrát jsou celkem markantní. Shozené rukavice ihned po vhazování budou znamenat okamžité vyloučení z utkání a po desáté bitce sezony následuje vždy stopka na další zápas. Od čtrnácté rvačky rovnou na dvě...



V NHL už těžkou váhu prakticky nevidíte, jména jako Brian McGrattan, Stu Bickel, Zack Stortini a mnozí další museli už před časem zamířit do AHL a i tady se jejich řemeslo stává značně omezeným. Další rok bude pro tradiční bitkaře znovu plný změn a nové ligové regule se jim zrovna moc nelíbí. "Jasně, zbavte se bijců. Co bude příště, nebudu moci na střídačce otevřít klukům vrátka? Nebo si dolejt vodu do lahve?" napsal si na Twitter populární silák Paul Bissonnette.

Hned obratem ale mág sociálních sítí své názory podstatně zmírnil. "Teď vážně, myslím, že bitky mají v hokeji pořád své místo, ale bude to jiné, než dříve," napsal jedenatřicetiletý ranař, jenž během své kariéry v juniorských soutěžích, NHL i na farmě zvládl více než 150 rvaček.

Teď jich bude asi přidávat podstatně méně, protože AHL chce vymýtit dopředu připravené bitky, na které jsou čistokrevní rváči specializovaní. Velkým důvodem bude i rozdávání suspendací při překročení deseti bitek za sezonu.

Jakmile se to totiž některému z hokejistů povede, automaticky mu bude na jeden zápas zastavena činnost. A tak to bude po každé další bitce až do rvanice číslo čtrnáct. Po ní budou následovat rovnou dvouzápasové tresty. Šampionem v počtu bitek byl ve farmářské lize v upylnulé sezoně obránce Mike Liambas, který jich zvládl 20. V novém formátu by to letos znamenalo, že by k nim musel přidat ještě 18 utkání stop.

"Tohle pravidlo ještě celkem beru, ale je opravdu méně nebezpečný ten hráč, který se chce na ledě postavit za svého parťáka a nedokáže přitom shodit rukavice?" ptá se obránce Stu Bickel, který v uplynulé sezoně ovládl s 210 trestnými minutami ligovou tabulku.

Nicméně vzkaz soutěže je jasný, pro další rok znovu oblíbenou diváckou kratochvíli omezit a zabránit tak nebezpečným zraněním hlavy. Co naplat, že sami hráči by se rádi do bitek zapojovali. Za všechny to shrnul Tyson Nash, televizní analytik, který zvládl mezi lety 1998 - 2006 celkem 374 utkání NHL, ve kterých sesbíral 673 trestných minut.

"Pamatuju dny, ve kterých pokud jste uměli hrát a k tomu nasbírat deset rvaček tak na vás čekal celkem tučný šek. Teď z toho bude suspendace..."

Vstoupit do diskuse
0