27. září 2021 • 12:15

Hokejový rasismus: hvězdný útočník dělal, že jí banán. Soupeře museli držet

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další nepřípustné a absolutně nesportovní gesto se tentokrát objevilo v hokeji. Nešťastný incident s rasistickým kontextem se stal během nedělního utkání ukrajinské hokejové ligy (UHL) mezi Kremenčukem a Donbassem Doněck (3:2 pro Kremenčuk). V souboji posledních dvou mistrů se „vyznamenal“ útočník Andrej Deniskin, který po hromadné šarvátce z 36. minuty hrubě urážel Jalena Smerecka, afroamerického obránce ve službách bývalého účastníka KHL.



Duel UHL byl pořádně přiostřený už od úvodního buly. Vyhrocenost souboje posledních dvou šampionů Ukrajiny, v němž nechyběly tvrdé střety a hromadné potyčky, se však vystupňovala až k rasismu.

Po jedné z větších potyček uprostřed druhé třetiny se nechutného gesta ujal třiadvacetiletý ukrajinský hokejista Andrej Deniskin. Autor úvodní trefy v dresu Kremenčuku na adresu soupeřícího Jalena Smerecka předváděl, jak sloupává a jí banán. 

Americký bek tmavé pleti chtěl na dálku zareagovat, rodáka z Detroitu ale zastavil spoluhráč, aby se nenechal vyprovokovat. Deniskin za ohavné představení dostal od rozhodčích trest do konce utkání a zápas, v němž Kremenčuk zvítězil nad hegemonem ligy, pro něj předčasně skončil.

Hráč, jenž byl minulou sezonu zvolen nejlepším forvardem soutěže, se po utkání omluvil Smereckovi prostřednictvím svého Instagramu, kde napsal, jak ho velmi mrzí „pro někoho rasově urážlivé“ gesto, které v záplavě negativních emocí ukázal. „Vážím si všech lidí bez ohledu na rasu či národnost. Emoce v hokeji jsou bohužel jiné,“ uvedl Deniskin.

Nicméně veřejná omluva kyjevskému rodákovi, který má zkušenosti z americké mládeže, nijak nepomůže. Vedení klubu se od Deniskinova rasistického gesta striktně distancovalo a rozhodlo se útočníka potrestat. Incident navíc řeší i disciplinární komise. 

Ohavné rasistické gesto s banánem v podání ukrajinského hokejisty Andreje Deniskina
Ohavné rasistické gesto s banánem v podání ukrajinského hokejisty Andreje Deniskina

Vstoupit do diskuse
2