Pavel Bárta
Premium
24. dubna 2022 • 11:20

Hokejový úkaz z Belfastu. Klub sbírá trofeje, sjednotil město a předčil fotbal

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve městě, kde hokej ještě před dvaceti lety neznali a kde mají jediný zimní stadion v celé zemi, přitahují víc fanoušků než kterýkoli z místních fotbalových klubů. Belfast Giants patří ke špičce britské EIHL. Od svého vzniku v roce 2000 získali dvanáct trofejí, včetně šesti titulů. Už v březnu vybojovali počtvrté pohár a v play off útočí na treble. Znamenají však ještě víc. Je to klub, který sjednocuje politicky neklidné a rozdělené město.



Příběh Belfast Giants není jen o sportu. V Severním Irsku jsou stejně populární mezi katolíky i protestanty, spojují dva nesmiřitelnými tábory, jejichž příznivci by se pod jednou střechou jindy nesešli. Dokázali to tím, že jsou velmi ostražití vůči jakýmkoli formám náboženského fanatismu, nestrpí žádné sektářské projevy, což se týká i výběru barev a symbolů. Nepoužívají nic, co by se dalo interpretovat jako katolicko-irsko-republikánské anebo naopak protestantsko-britsko-monarchistické.

Když v prosinci 2000 hráli Giants svůj první domácí zápas, byl Belfast úplně jiný než dnes. Teprve dva roky předtím skončil třicet let dlouhý konflikt, který město silně poznamenal. Zavládl křehký mír, občas narušený pouličními bitkami a nepokoji. Jako před jedenácti lety, kdy se střílelo a létaly zápalné láhve. Severoirská sportovní scéna žila svým tradičním, ustáleným způsobem, což pro fanoušky znamenalo značně omezenou a chudou krmi, sestávající z ragby, fotbalu a gaelských her. Město potřebovalo něco nového.

V Severním Irsku v té době byla pouze jedna ledová plocha. Hokej sotva někdo znal, natož aby mu rozuměl. V sousedství největší loděnice světa, kde postavili i Titanic, vyrostla největší krytá aréna v zemi. Padlo na ni 45 milionů liber, nicméně představa, že hokejový tým přiláká tisíce diváků, se zdála být stejně pošetilá, jako to, že potopený zaoceánský parník povstane z hlubin oceánu. Ovšem ne dlouho.

Spousta klubů v Severním Irsku zneužívala sport k propagaci náboženských, případně politických názorů. Vedení Giants (Obři) se touhle cestou vydat nehodlalo. „V zemi Obrů jsou si všichni rovni,“ říkají jeho příznivci.

Jako jedna z mála sportovních organizací v zemi se zaměřuje výhradně na prezentaci své značky a sportu. Hokej byl nový, zvláštní, nezatížený historií,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0