Pavel Bárta
17. prosince 2014 • 05:00

Sebevědomá dvacítka letí na šampionát. Máme na medaili, tvrdí Češi

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nůžky se svírají, světový šampionát dvacítek není tak předvídatelný jako v minulých letech. I zásluhou českého týmu. Ten v turnaji nezískal medaili deset let, tentokrát však má trenér Miroslav Přerost výběr s nejsilnějším potenciálem za poslední roky. Hráči se nebojí a věří si, opatrnost jde stranou. Mluví rovnou o tom, že by do play off rádi šli z předních pozic ve skupině.



Přes Londýn cestují dnes čeští junioři do Kanady, kde podstoupí závěrečnou fázi přípravy. Ještě před zahájením mistrovství světa sehrají dva zápasy, pozítří proti Finsku a příští úterý se Slovenskem. Do turnaje vstoupí 26. prosince v Torontu duelem proti Švédsku. Potom je čeká ještě Švýcarsko, Dánsko a v silvestrovské bitvě Rusové.

„Skupina je hratelná,“ prohlásil jasně útočník David Kämpf. „Předpoklady mužstvo má. Musíme jít postupnými kroky, ale rádi bychom šli do play off z prvního nebo druhého místa a mohli se tak pravděpodobně vyhnout Kanadě a Americe. Budeme se snažit vyhrát každý zápas,“ dodal hráč prvoligového Chomutova.

Utkání české dvacítky ve skupině (SEČ)

Pátek 26. prosince 2014:

23:00 Česká republika - Švédsko (Toronto)

Sobota 27. prosince 2014:

23:00 Česká republika - Švýcarsko (Toronto)

Pondělí 29. prosince 2014:

19:00 Česká republika - Dánsko (Toronto)

Středa 31. prosince 2014:

23:00 Česká republika - Rusko (Toronto)

„Každé mužstvo má nějaký potenciál a je otázka, jestli je tým schopen ho prodat nebo ne. Nakolik bude pracovat jako celek, zda hvězdy přinesou oběť pro týmový úspěch. Nebudeme se schovávat, máme hráče, po kterých jsme toužili a záviděli těm ostatním. Záleží na nás, jak s tím naložíme, jak to bude v turnaji fungovat. Budeme potřebovat štěstí, zdraví i podporu fanoušků. Ale věříme, že se tyhle věci sejdou a my uspějeme,“ řekl trenér Přerost.

Do nejlepší čtyřky dvacítka nenakoukla od roku 2005. Současný tým však může přetnout prokletí pátých a šestých míst. Věří mu i v zámoří. Časopis The Hockey News pasoval právě Čechy na třetí místo.

„Chceme směřovat ke svému cíli, pokud prolomíme čtvrtfinále, je možné cokoli. Dvakrát jsme byli velice blízko už v předchozích letech s hráči, kteří jsou dnes světoznámí,“ zmínil kouč nepřímo jména jako Tomáš Hertl nebo Jiří Sekáč. Poukázal na rok 2012, kdy Češi prohráli s Ruskem 1:2 v prodloužení, a loňský turnaj, kde vedli nad Finskem 3:1, a nakonec padli 3:5.

Proti minulým letům se skladba mužstva výrazně změnila, převažují hráči, působící v domácích soutěžích nebo v Evropě. Celkem deset jich stabilně nastupuje v extralize, dalších pět v první lize, přičemž ve svých týmech zastávají významné role. „Teď vezeme hráče do Kanady, dřív to bylo přesně naopak,“ podotkl Přerost, v jehož týmu zůstalo pět mladíků ze zámořských juniorek. 

Za moře se vypravil se třemi brankáři, sedmi obránci a 14 útočníky, po 20. prosinci za týmem z farmy Bostonu v Providence dorazí ještě David Pastrňák. Po posledním přípravném utkání vypadne ze sestavy ještě jeden útočník. Podle Miroslava Přerosta je to otevřené, jistotu nemá třeba Pavel Zacha, který podle odhadů patří do nejlepší desítky příštího draftu NHL. „Naši představu zná, přijal ji, ale uvidíme na ledě. Máme dvě utkání a tam se ukáže,“ uvedl Přerost. 

Nominace Česko „20“

Brankáři: Miroslav Svoboda (Třinec), Vítek Vaněček (Liberec), Daniel Vladař (Kladno)

Obránci: Lukáš Klok, Jan Štencel (oba Vítkovice), Marek Baránek (Litvínov), Tomáš Dvořák (Karlovy Vary), Jan Ščotka (Pardubice), David Němeček (TPS Turku/Fin.), Jan Košťálek (Rimouski/QMJHL), Dominik Mašín (Peterborough/OHL)

Útočníci: David Kaše, Ondřej Kaše, David Kämpf (všichni Chomutov), Michael Špaček, Daniel Voženílek (oba Pardubice), Dominik Kubalík (Plzeň), Marek Růžička (Třinec), Patrik Zdráhal (Vítkovice), Sebastian Gorčík (Karlovy Vary), Jakub Vrána (Linköping/Švéd.), Václav Karabáček (Gatineau/QMJHL), David Pastrňák (Boston/NHL), Pavel Zacha (Sarnia/OHL), Jan Mandát (Val-d'Or/QMJHL)

Hlavní trenér: Miroslav Přerost, asistenti: Jiří Juřík, Pavel Trnka

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud