Pavel Bárta
5. ledna 2017 • 04:00

Jak si vedla dvacítka na MS: Kdo měl předvést víc, kdo zaujal, kdo zklamal

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
  • David Kaše (vpravo) otevřel skóre zápasu s KanadouDavid Kaše (vpravo) otevřel skóre zápasu s KanadouFOTO: ČTK/AP

    PŘÍMO Z MONTREALU | Světový šampionát hokejistů do 20 let pro české juniory skončil porážou 3:5 s domácí Kanadou ve čtvrtfinále. Žádný z hráčů nepředčil očekávání, ani nezazářil. Deník Sport vybral po pětici těch, kteří zaujali, od koho se čekalo víc a komu se turnaj moc nepovedl.

  • Kdo nejvíc zaujal

    Jakub Škarek a Filip Hronek sledují útočícího Matta BarzalaFoto ČTK/AP

    Filip Hronek (obránce)

    5 zápasů, 4 body (2góly + 2 asistence)

    Místy se zdálo, že chce až moc. Lídr týmu, zodpovědnost bral hodně na sebe, ovšem taky na něm byla občas patrná nervozita. Konstruktivní bek, šikovný na puku, s výbornou střelou. Nezapře v sobě, že začínal jako útočník. Čeká ho velká budoucnost.

    Martin Nečas (útočník)

    5 zápasů, 3 body (1+2)

    Ten, který má juniorský hokej dovést do lepších časů. Na svých prvních dvacítkách byl vidět, nejlepší má před sebou. Ale abychom nepropadli sebeklamu, stejně starý Nico Hischier byl ve stejném věku lídrem Švýcarů a rozhodoval zápasy.

    David Kaše (útočník)

    5 zápasů, 3 body (2+1)

    Před šampionátem měl dlouhý výpadek. Napřed si zlomil kostrč, potom měl – teď už se to smí prozradit – zlomená žebra a proraženou plíci. Ještě, že turnaj stihnul. Velký bojovník a srdcař, postupem času se probudil i střelecky. Dal gól Švédům, otevřel skóre proti Kanadě.

    Adam Musil (útočník)

    5 zápasů, 3 body (0+3)

    Má kanadský pas a stejně si počínal na ledě. Jiného takhle důrazného útočníka český tým neměl. Brousil to u mantinelů, čistil prostor před brankou. I díky jeho důrazu dal Nečas první gól Dánsku. V zápase se Švédy nešel s nastřelenou patou ani jednou na led. Hráč jeho ražení se ještě bude hodit.

    Jakub Škarek (brankář)

    3 zápasy, 3,34 gólu na zápas, úspěšnost 88,37 %

    Před mistrovstvím světa chytal víc než na farmě Daniel Vladař, nakoukl do extraligy. I proto dostal přednost v úvodních dvou zápasech. Prožil skvělý zápas s Finy, chybičky se občas vloudily, ale učaroval spolehlivostí i ledovým klidem. Jeho nasazení do čtvrtfinále nepřekvapilo. 

  • Od koho se čekalo víc

    Tomáš Šoustal (15) vyrovnal parádní kličkou na 2:2Foto ČTK/AP

    Tomáš Šoustal (útočník)

    5 zápasů, 1 bod (1+0)

    Dlouho se utápěl ve třetím nebo čtvrtém útoku. Odvedl spoustu poctivé práce, ale jinak se neprosazoval. Jeho nejlepší zápas přišel ve čtvrtfinále s Kanadou. Dal nádherný druhý gól, útok s Reichlem a Suchým odehrál výborné utkání.

    Michael Špaček (útočník)

    5 zápasů, 3 body (1+2)

    Vyspělý hráč, kdyby zůstal v Pardubicích, možná by už hrál v reprezentaci. Na svých třetích dvacítkách dal nejdůležitější český gól. Centr prvního útoku rozhodl duel s Finy, který měl pro další vývoj zásadní význam. Později už se neprosadil a trochu zapadl do šedi nevýrazné české ofenzivy.

    Filip Chlapík (útočník)

    5 zápasů, 3 body (2+1)

    Dvěma trefami zachránil bod proti Švýcarsku. Měl patřit k tahounům mužstva, střelecky se však už neprosadil a taky bylo vidět, že v QMJHL se moc nebrání. Nedostatky v defenzivě nevyvážil úderností v koncovce. Ve čtvrtfinále jím vedená druhá formace svoje miniutkání jasně prohrála.

    Jakub Zbořil (obránce)

    5 zápasů, 4 body (0+4)

    V osmnáctce hvězda, před rokem velký příslib. Ale jako by začal přešlapovat na místě, ustrnul. Tvořivý bek, svoje si odehrál, připsal si čtyři asistence, ale výrazně nevynikal. Bourák jako Kanaďan Thomas Chabot nebo Švéd Oliver Kyllington to nebyl.

    Petr Kalina (obránce)

    5 zápasů, 0 bodů (0+0)

    V extralize si vede velmi dobře, v některých zápasech patřil k nejlepším hráčům Sparty. Potřeboval by víc zápasů jako na juniorském šampionátu, aby si zvykl na větší rychlost. V rozhodování, řešení situací. V české defenzivě byl trochu neviditelný, nic nezkazil, ale ani nepředvedl navíc. 

  • Kdo zklamal

    Ondřej Vála často zůstával poslední u gólů soupeře...Foto ČTK/AP

    Šimon Stránský (útočník)

    5 zápasů, 1 bod (1+0)

    Na dvacítkách hrál podruhé, ale od loňska nezaznamenal viditelný progres, spíš ustrnul a z prvního útoku sklouznul do třetího. Efektní kličku po průniku v zápase Švédy gólem ještě nezakončil, jediné branky v turnaji se dočkal až proti Kanadě. Málo na hráče, který ve WHL sbírá bod na zápas.

    Ondřej Vála (obránce)

    5 zápasů, 0 bodů (0+0)

    Zcela odlišný typ než ostatní čeští beci. Defenzivně založený čistič. Vysoký, důrazný, specialista na černou práci, ale bez zbytečných faulů. Taky proto zůstával před brankou jako poslední u gólových situací, kdy hasil požár po spoluhráčích. V hodnocení +/- byl -4.

    Filip Suchý (útočník)

    5 zápasů, 1 bod (0+1)

    Příkladný dříč, rval se o každý kousek ledu. Ve čtvrtém útoku nedostával takový prostor, nicméně  špičkový juniorský hokej přesahoval jeho možnosti. Jeho pozici by klidně zvládl jiný hráč z českých soutěží. V USHL jako on působí i zlínský odchovanec Werbík a prosazuje se výrazněji.

    Lukáš Jašek (útočník)

    5 zápasů, 0 bodů (0+0)

    Smolař týmu. V zápase s Dánskem mu neuznali gól, přikopnutý puk nestačil trefit hokejkou. Proti Švédsku nešťastně poslal soupeře do vedení 3:0. Měl výborné momenty, šikovný hráč, v defenzivně nejprůchodnější Chlapíkově formaci však byl -4. Přesto je záhada, proč v Třinci nehraje extraligu.

    Radek Koblížek  (útočník)

    5 zápasů, 1 bod (1+0)

    Hráč finského Oulu zažil ve čtvrtfinále zápas blbec. Napřed Kanada skórovala poté, co nevyhodil puk z pásma, pak si ho na kruhu vychutnal drzou kličkou obránce Chabot a nekompromisně zavěsil. Zaskvěl se zásahem na 1:2 proti Švýcarsku, jeho výkon však měl sestupnou tendenci.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud