2. ledna 2020 • 20:03

MS U20: Slováci padli s Kanadou, Finsko - USA 1:0, v semifinále i Rusko

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté úřadujících šampionů z Finska zvítězili ve čtvrtfinále mistrovství světa dvacítek v Třinci nad Spojenými státy americkými 1:0. Reprízu loňského finále z Vancouveru rozhodl v 45. minutě Joonas Oden. Obhájci bronzu Rusové porazili Švýcarsko 3:1 a budou o víkendu v Ostravě bojovat o devátou medaili za posledních deset let. Po loňské absenci mezi nejlepšími čtyřmi na domácím šampionátu bude bojovat o stupně vítězů také Kanada, která vyhrála nad Slovenskem 6:1.



V souboji nejlepších týmů minulého šampionátu v úvodních dvou třetinách branka nepadla. A to i přesto, že v úvodním dějství hráli Finové šest minut v početní výhodě. V druhé třetině neproměnili svou první početní výhodu Američané a v 36. minutě pomohla Justusi Annunenovi tyč po střele Zacharyho Jonese.

Jedinou branku utkání vstřelil při vyloučení Jacka Druryho Oden, který se po přihrávce Kristiana Tanuse trefil z pozice mezi kruhy. Annunen zůstal nepřekonaný i v závěru při power play Američanů, zvýrazněné přesilovkou, a díky 30 zásahům si připsal čisté konto.

„Snažili jsme se mít co nejméně vyloučených hráčů, být obezřetní a sebevědomí ve hře s pukem. Obojí jsme splnili, povedlo se nám využít jednu přesilovou hru. Tohle všechno rozhodlo. Ale byl to velký boj, soupeř hrál velmi dobře,“ řekl asistent kapitána Finska Toni Utunen, jeden z pamětníků loňského finále.

Američané zůstanou po čtyřech letech bez medaile. „Velmi dobře jsme bránili, je to týmové vítězství. Měli jsme při některých jejich šancích i štěstí,“ uznal Annunen, který v brankářském duelu předčil Spencera Knighta. „Byl to velmi těžký a vyrovnaný zápas. Na všechny spoluhráče jsem pyšný, jak hráli. Teď jsme ale všichni hrozně zklamaní, chtěli jsme bojovat o medaile,“ doplnil Knight.

Rusové od titulu v roce 2011 dosáhli třikrát na stříbro a čtyřikrát skončili třetí. Na stupních vítězů chyběli jen v roce 2018 v Buffalu, kde prohráli ve čtvrtfinále s domácími Spojenými státy americkými.

Švýcaři skončili ve skupině A v Třinci druzí i díky výhře nad úřadujícími šampiony Finy 5:2, ale o další překvapení se nepostarali. Všechny branky souboje s Ruskem padly ve druhé třetině.

Skóre otevřel 72 sekund po první přestávce z dorážky Dmitrij Voronkov. V 28. minutě sice vyrovnal bekhendovým zakončením zblízka Gaétan Jobin, ale v čase 34:07 rozhodl po rychlém protiútoku a přihrávce Grigorije Děnisenka Alexandr Chovanov. V závěru druhé dějství dovršil výsledek v přesilové hře opět Voronkov.

„Mají (Švýcaři) velmi dobrý tým se spoustou šikovných hráčů. Dařilo se nám ale hrát hodně v jejich pásmu, vypadali jsme rychlejší a pomohli jsme si góly v přesilových hrách,“ uvedl ruský obránce Jegor Zamula.

Kanada po 17. titulu v roce 2018 v Buffalu prožila loni zklamání po čtvrtfinálové porážce s Finskem v prodloužení. Letos s výjimkou debaklu s Ruskem 0:6 prochází turnajem bez zaváhání. Proti Slovensku sice hrála už po 53 vteřinách v oslabení po vyloučení Nolana Footea na pět minut a do konce utkání za faul na Kristiána Kováčika, ale ubránila se.

V sedmé minutě se favorit ujal vedení po brance Barreta Haytona. Asistoval mu Alexis Lafreniere, který se vrátil do sestavy po zranění kolena z druhé utkání turnaje proti Rusku.

V druhém dějství Kanaďané čtyřmi góly rozhodli. Už 81 sekund po pauze zakončil přečíslení individuálně z pravého kruhu Connor McMichael, ve 24. minutě překonal Samuela Hlavaje z podobného místa Jacob Bernard-Docker. Před polovinou utkání zakončil průnik bekhendem Liam Foudy a za 108 sekund se prosadil v přesilovce i Lafreniere, favorit letošního draftu NHL.

Přesně po minutě závěrečné části se v přesilovce podruhé v utkání trefil Hayton a Hlavaje vystřídal Samuel Vyletelka. V 47. minutě zmírnil prohru Slovenska střelou z levého kruhu Oliver Okuliar.

Góly

Domácí: 27:08. Jobin

Hosté: 21:12. Voronkov, 34:07. Chovanov, 38:13. Voronkov

Sestavy

Domácí: Hollenstein (Charlin) – Berni (C), Aebischer, Guggenheim, Moser, Pezzullo, Gross – Berri (A), Schmid, Wetter – Verboon, Nussbaumer, Kohler (A) – Gerber, Salzgeber, Sopa – Patry, Knak, Jobin – Mettler.

Hosté: Askarov (Miftachov) – Galeňuk, A. Romanov (A), Zamula, Pylenkov, Žuravljov (C), Misjul, Malyšev – Chovanov, Sokolov, Děnisenko – Ivan Morozov, Alexandrov, Dorofejev – Marčenko, Voronkov (A), Podkolzin – Kruglov, Sorkin, Rtiščev – Grošev.

Rozhodčí

Campbell (CAN), Heikkinen (FIN) – Lederer (CZE), Nordlander (SWE)

Stadion

Werk Arena, Třinec

Návštěva

3158 diváků

Góly

Domácí: 06:47. Hayton, 21:21. McMichael, 23:42. Bernard-Docker, 29:01. Foudy, 30:50. Lafreniere, 41:00. Hayton

Hosté: 46:09. Okuliar

Sestavy

Domácí: Hofer (Daws) – Byram, Bernard-Docker, McIsaac, Smith, Bahl, Addison, Drysdale, Mercer – Lafreniere, Hayton (C), Foote – Foudy, Veleno (A), Cozens – McMichael, Dellandrea, Dudas – Byfield, Thomas, Lavoie.

Hosté: Hlavaj (41. Vyletelka) – Vitaloš (C), Stacha, Mudrák, Kňažko, Bučko, Dlugoš, Turan, Česánek – Faško-Rudáš, Kováčik (A), Okuliar – Čajkovič, M. Minárik, Džugan (A) – Jendek, Paulíny, Tkáč – Mrázik, J. Minárik, Ďurina.

Rozhodčí

Macfarlane (USA), Tscherrig (SUI) – Merten (GER), Obwegeser (SUI)

Stadion

Góly

Domácí:

Hosté: 44:23. Oden

Sestavy

Domácí: Knight (Wolf) – Harris, M. Samuelsson (C), Stastney, Miller (A), Jones, Emberson, York – Robertson, Wahlstrom (A), Pinto – Zegras, Drury, Kaliyev – Caufield, Turcotte, Beecher – Hall, Ford, Brink – Pivonka.

Hosté: Annunen (Piiroinen) – Nousiainen, Thomson (C), Hatakka, Heinola, Kokkonen, Utunen (A), Honka, Seppälä – Erholtz, Maccelli (A), Petman – Oden, Puistola, Tanus – Killinen, Saarela, Ranta – Aatu Räty, Aku Räty.

Rozhodčí

Stadion

Góly

Domácí: 13:08. Höglander, 15:09. H. Gustafsson, 20:45. Höglander, 44:04. Söderström, 50:44. D. Gustafsson

Hosté:

Sestavy

Domácí: Alnefelt (Eliasson) – Söderström, Sandin (A), Lundkvist, Ginning (C), Björnfot, Broberg, Norlinder – Fagemo, D. Gustafsson (A), Höglander – Berggren, Bäck, Pašić – Holtz, Eriksson, Raymond – Öberg, H. Gustafsson, Nässén.

Hosté: Dostál (Malík) – Klikorka, Zábranský (C), Kučeřík, Kubíček, Dajčar, Haš – Myšák, Šír, Teplý – Plášek ml., Střondala, Pytlík – Blümel (A), Čajka (A), Raška – Pekař, Pavel, Šik.

Rozhodčí

Lawrence (CAN), Morozov (RUS) – Huseby (CAN), Šalagin (RUS)

Stadion

Ostravar Aréna, Ostrava (kapacita: 10 004 míst)

Návštěva

8693 diváků

Němci na úvod boje o záchranu porazili Kazachstán 4:0

Hokejisté Německa vstoupili do boje o udržení na mistrovství světa dvacítek v Ostravě výhrou nad Kazachstánem 4:0. Nováček elitní skupiny tak může slavit záchranu již v sobotu. Gólem a asistencí k tomu přispěl sedmnáctiletý Lukas Reichel, syn odchovance Litvínova a bývalého německého reprezentanta Martina Reichla.

Němci na turnaji dosud získali jednu výhru, ale výsledek 4:3 proti českému výběru jim k odvrácení boje o udržení nestačil. Kazachstán, který se před rokem v Kanadě udržel na úkor Dánska, zatím neuspěl ani jednou.

Skóre dnes otevřel v čase 21:21 Reichel. Synovec olympijského vítěze, trojnásobného mistra světa a současného asistenta české reprezentace Roberta Reichla se trefil z levého kruhu. Krátce po polovině utkání zvýšil Louis Brune.

Po 69 sekundách závěrečného dějství proměnil přihrávku Tima Stützleho John-Jason Peterka, druhou asistenci si připsal Reichel. V 52. minutě při přesilovce pěti proti třem stanovil konečný výsledek Dominik Bokk.

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud