3. ledna 2021 • 07:48

Úžasný obrat Finů poslal Švédy domů! Slaví i Rusové a Američané

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Spojených států amerických vyhráli ve čtvrtfinále mistrovství světa dvacítek nad Slovenskem 5:2 a v pondělním boji o finále je čeká Finsko, které dokázalo proti Švédsku otočit z 0:2 na 3:2. Druhou semifinálovou dvojici vytvořily domácí Kanada s Ruskem. Slovensko dokázalo zápas zdramatizovat snížením z 0:3 na 2:3, ale favorit si postup v závěru pojistil.



Slováci v úvodu nevyužili přesilovou hru při vyloučení Matthewa Boldyho a v 11. minutě v oslabení při trestu Dávida Mudráka inkasovali. Po přihrávce Boldyho zamířil do odkryté branky Arthur Kaliyev.

Po nevyužitých početních výhodách na obou stranách zvýšil až ve 32. minutě John Farinacci, který překonal Šimona Latkóczyho přes clonu od modré čáry. Po faulech Romana Faitha a Olivera Turana upravil v přesilovce pěti proti třem Cole Caufield už na 3:0.

Slováci se ale nevzdali a v čase 38:32 překonal Spencera Knighta z pravého kruhu Matej Kašlík. V polovině závěrečného dějství při pobytu Drewa Hellesona na trestné lavici upravil na rozdíl gólu Dominik Sojka tečí střely Samuela Kňažka.

V 56. minutě však vyjel zpoza branky Farinacci a šikovně bekhendem zvýšil na 4:2. Výsledek dovršil 84 sekund před koncem při power play do prázdné branky Matthew Beniers.

Góly

Domácí: 10:44. Kaliyev, 31:55. Farinacci, 36:53. Caufield, 55:46. Farinacci, 58:36. Beniers

Hosté: 38:32. Kašlík, 49:50. Sojka

Sestavy

Domácí: Knight (Wolf) – Sanderson, Helleson, York, Faber (A), Johnson, Thrun (C), LaCombe, Skinner – Zegras, Turcotte (A), Kaliyev – Boldy, Beniers, Caufield – Berard, Farinacci, Brink – Brisson, Slaggert, Colangelo.

Hosté: Latkóczy (Hlavaj) – Mudrák (A), Golian, Nemec (A), Petrovický, Stacha, Kňažko, Turan – Mrázik, Jellúš, Faith – Chromiak, Myklukha (C), Slafkovský – Kašlík, Sojka, Turanský – Kolenič, Eliaš, Jendek – Jedlička.

Rozhodčí

Stadion

Fantastický obrat Finů! Švédové letí domů

Švédové po porážkách s Ruskem (3:4 v prodloužení) a USA (0:4) nechtěli připustil další neúspěch a patřila jim první třetina. V 15. minutě otevřel skóre střelou z levou kruhu Lucas Raymond a za 97 sekund zvýšil v přesilové hře Elmer Söderblom, který vyzrál na gólmana Kariho Piiroinen fintou se zakončením s hokejkou mezi nohama a prosadil se stejným způsobem jako v duelu s Českem.

Finové Huga Alnefelta překonali poprvé ve 26. minutě, kdy po rychlém protiútoku nabídl Eemil Viro puk Henrimu Nikkanenovi, který trefil odkrytou část branky. Za 59 sekund se tým kouče Anttiho Pennanena radoval z vyrovnání, když zakončil další kombinaci Aku Räty. Po trenérské výzvě Švédů ale gól neplatil pro ofsajd.

Vzápětí pomohla Švédům horní tyč po zakončení Antona Lundella. Šance měli i Švédové, ale před druhou pauzou mohl v oslabení vyrovnat Mikko Petman. Alnefelt jeho bekhendový blafák zlikvidoval.

Další velkou možnost neproměnil Petman ve 43. minutě. Na druhé straně mohli zvýšit náskok Söderblom a Raymond. V čase 51:04 se dočkali Finové díky střele kapitána Antona Lundella z pravého kruhu.

Pennanenův výběr obrat dokonal. Nejdříve Mikko Kokkonen trefil skrytou střelou brankovou konstrukci, další příležitost neproměnil Petman, ale následně zpoza branky zasunul puk za švédského gólmana u pravé tyče Hirvonen, který se radoval ze své první branky na turnaji.

Góly

Domácí: 25:32. Nikkanen, 51:04. Lundell, 59:35. Hirvonen

Hosté: 14:28. Raymond, 16:05. Söderblom

Sestavy

Domácí: Piiroinen (Taponen) – Hatakka (A), Heinola, Kokkonen (A), Niemelä, Viro, Puutio, Rajaniemi – Hirvonen, Lundell (C), Simontaival – Pyyhtiä, Pärssinen, Aku Räty – Järventie, Nikkanen, Lambert – Korhonen, Helenius, Petman – Puhakka.

Hosté: Alnefelt (Wallstedt) – Björnfot (A), Broberg (C), Söderström (A), Johansson, Andrae, Hedström, Brännstam – Holtz, Niederbach, Raymond – Gunler, Costmar, Holmström – Heineman, Sundsvik, Söderblom – Kvist, Bjerselius, Nybeck – Olausson.

Rozhodčí

Gouin, Langin – Mannella, O'Quinn (všichni CAN)

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Němci trápili Rusy, ale slaví favorit

Německo se na začátku ubránilo v oslabení a v šesté minutě mohlo jít do vedení, ale Jaroslavu Askarovovi pomohla pravá tyč po střela trojky letošního draftu Tima Stützleho, jehož si vybrala Ottawa. V čase 9:06 ujel v oslabení Vasilij Ponomarjov a blafákem do forhendu překonal Floriana Burgla.

Na začátku druhé třetiny vyrazil Askarov střelu Stützleho a Florian Elias z dorážky minul odkrytou branku. Ve 29. minutě pojistil vedení favorita střelou z levého kruhu Danil Baškirov, ale Němci se nevzdali a utkání zdramatizovali.

Ve 44. minutě se trefil Florian Elias, syn české matky, a svým čtvrtým gólem a devátým bodem na turnaji dostal tým kouče Tobiase Abstreitera do hry. Za necelé tři minuty mohl z protiútoku vyrovnat John-Jason Peterka a z dorážky minul Luca Münzenberger. V 52. minutě tečí Peterkovy přihrávky trefil horní tyč Elias, který měl v závěru ještě další možnost, ale sborná těsný náskok ubránila.

„Můžeme být na tento turnaj opravdu pyšní. Jsme zklamaní, že jsme prohráli. Měli jsme šance, ale Rusko hrálo také výborně. Jsme první německá dvacítka, která postoupila do čtvrtfinále, a jsem šťastný, že jsem mohl být kapitánem tohoto týmu,“ prohlásil Stützle. Němci první tři duely ve skupině kvůli koronavirové nákaze sehráli jen s pěti obránci a devíti útočníky.

Rusové budou bojovat o desátou medaili za posledních 11 let. Od roku 2011 získali jednou zlato, čtyřikrát stříbro a čtyřikrát bronz. Na stupních vítězů nebyli jen v roce 2018 v Buffalu.

„Němci hráli podobně jako Česká republika - defenzivní hokej s těsnou obranou a čekali na protiútoky,“ řekl po utkání kouč Ruska Igor Larionov a připomněl porážku s českým týmem ve skupině 0:2. „Nedali nám moc příležitostí. Když ano, tak jsme netrefili branku. Soupeř ukázal hodně energie. Bylo to těžké čtvrtfinále, ale to je vždycky,“ dodal Larionov.

Góly

Domácí: 09:06. Ponomarjov, 28:27. Baškirov

Hosté: 43:24. Elias

Sestavy

Domácí: Askarov (Achťamov) – Čisťakov (A), Muchamadullin, Byčkov, Kuzněcov, Kňazev, Kirsanov, Čajka, Šechovcov – Amirov (A), Chusnutdinov, Podkolzin (C) – Gricjuk, Baškirov, Afanasjev – Spiridonov, Safonov, Firstov – Grošev, Ponomarjov, Bardakov. Trenér: Larionov

Hosté: Bugl (Tiefensee) – Glötzl, Gnyp (A), Zimmermann, Münzenberger, Szuber, Raabe, Flade – Reisnecker, Dubé, Alberg – Stützle (C), Elias, Peterka (A) – Nijenhuis, Samanski, Schweiger – Chrobot, Henriquez-Morales, Schumacher. Trenér: Abstreiter

Rozhodčí

Kowalski, Menniti – Harris, Mackey (všichni Kanada)

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Další program MS do 20 let:

Úterý 5. ledna: 00:00 semifinále: Kanada - Rusko, 03:30 semifinále: USA - Finsko, 23:30 o 3. místo.

Středa 6. ledna: 03:30 finále.

Vstoupit do diskuse
4

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud