6. ledna 2022 • 14:00

Pohled z Ruska: Kauza dvacítek? Češi se ani nechtějí bránit, píše novinář

Autor: Vladimír Rauš
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezi Českem a Ruskem opět planou vášně. Důvod? Návrat z předčasně ukončeného mistrovství světa v hokeji do 20 let, kdy vinou neukázněnosti ruského týmu byl z letadla vykázán i český nároďák. Kvůli nedorozumnění. Exkluzivní komentář pro deník Sport a web iSport.cz poskytl Vladimír Rauš, česky mluvící sportovní novinář z Ruska. „Chtěl jsem, aby česká pozice ohledně skandálu byla v Rusku slyšet,“ píše ve svém blogu. Češi se podle něj neumí a ani nechtějí bránit, kauzu srovnává i s aférou Ondřeje Kúdely.



„Kauza přerušeného silvestrovského letu české hokejové dvacítky z Kanady má kromě celodenního zpoždění a pokažené nálady ještě jeden význam. Personál společnosti Air Canada a letištní úředníci v Calgary totiž hodili české hokejové naděje do jednoho, nepříliš čistého, koše s opilou ruskou omladinou.

Desetiletí Češi bojovali o to, aby v civilizovaném světě nebyli spojováni s Ruskem. Snažili se ukázat, že jsou jiní. Možná lepší. Ted západní svět pro změnu ukázal, že žádné rozdíly v tomto směru nevidí. Češi, nebo Rusové, je to pro něj úplně stejné. Divoký Východ, nehledě na různá loga na stejně šedých mikinách od sponzorů.

Co s tím? Je třeba trvat na vlastní nevině a bojovat o svou pravdu, řekl by jeden.

Ale Český hokej – ne. Moc bojovat nechce, aby prý zbytečně neprovokoval oponenty a nerozdmýchával emoce.

Chtěl jsem, aby česká pozice ohledně skandálu s letadlem byla v Rusku slyšet. Kontaktoval jsem příslušné pracovníky Českého hokeje s žádosti o rozhovor, zaslal připravené otázky. Po deseti hodinách čekání zpět dorazilo staré, mnohokrát citované prohlášení s menším dodatkem. Všechno pro ruský tisk absolutně nepoužitelné.

Slíbený živý rozhovor s očitými svědky, který by se stal důstojnou odpovedí na aktivně šiřenou ruskou verzi události, nikde. Prostě absolutní nezájem o prezentaci vlastní pozice v zemi, která byla prohlášena viníkem celé aféry.

Shodou okolností, zrovna když činovníci Českého hokeje připravovali tuto (ne)odpověď, pilně se pracovalo také v sídle fotbalové Slavii. Autoři dokumentu Totáln! Hattrick, který mapuje minulou sezonu, podle slov předsedy představenstva Jaroslava Tvrdíka narychlo přestřihávali díl, věnovaný skandálnímu zápasu s Glasgow Rangers a kauze Ondřeje Kúdely.

Taky snad nechtěli, aby česká pozice byla příliš vidět. Asi se báli pobouřit skotskou veřejnost.

Problém není v tom, že Češi se neumějí bránit a bojovat o svou pravdu. Největší potíž je, že ani nechtějí. Proto v hlučných mezinárodních skandálech posledních měsíců jsou často za otloukánky. A je jedno, jestli čelí obrovskému Rusku nebo mnohem menšímu Skotsku.

Mírumilovnost je bezesporu dobrý povahový rys. Jen když to nehraničí se zbabělostí. Ta pak může vést i ke ztratě národní identity. Ani se nenaděješ, a už jsi v jednom koši s opilými mladíky od sousedů.“

Autor je česky mluvící sportovní publicista z Ruska

Vstoupit do diskuse
2

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud