21. srpna 2022 • 06:38

Zlatá Kanada! Mladí Finové vydřeli prodloužení, v něm stejně padli

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté domácí Kanady vyhráli mistrovství světa hráčů do 20 let v Edmontonu. Ve finále zdolali přes ztrátu dvoubrankového vedení Finsko 3:2 v prodloužení. O devatenáctém titulu Kanaďanů v historii juniorských šampionátů rozhodl v čase 63:20 útočník Kent Johnson.



Favorizovaný zámořský celek, který hrál o zlato potřetí za sebou, vedl před více než 13 tisíci diváky na začátku druhé třetiny už 2:0, když se po úvodním gólu Joshuy Roye prosadil William Dufour. Seveřané se vrátili do hry ve třetím dějství, když po snížení Aleksiho Heimosalmiho vyrovnal Joakim Kemell. Poslední slovo měl však Johnson.

Kanaďané se tak vrátili na trůn po stříbru z minulého šampionátu, kdy museli rovněž v aréně Rogers Place v Edmontonu vstřebat finálovou porážku s USA. Finové získali své páté stříbro, minule skončili třetí.

Kanada, která zůstala jediným neporaženým celkem turnaje a v semifinále porazila 5:2 český tým, začala náporem, ale úvodního gólu se diváci dočkali až ve 12. minutě, kdy se z dorážky prosadil Roy. Sám také mohl o minutu později zvýšit, ale tentokrát měl navrch strážce finské branky Juha Jatkola.

Výborně chytajícího gólmana Seveřanů překonal až po 41 sekundách ze druhé části Dufour. Finové záhy sáhli k oddechovému času. Ve 27. minutě je znovu podržel Jatkola, když se proti němu řítil Johnson. Přes sérii hned pěti vyloučení na straně Finů domácí další gól nepřidali.

Zatímco souboj v základní skupině (6:3) rozhodli Kanaďané prakticky už po dvou třetinách, tentokrát bylo všechno jinak. Heimosalmi ve 45. minutě snížil a na Dylana Garanda v kanadském brankovišti mířila jedna střela za druhou. Celkem jich Finové vyslali jen za třetí dějství sedmnáct.

Domácí mohl uklidnit Tyson Foerster, z dorážky však neuspěl. Finové cítili šanci a také ji využili. V 51. minutě se prosadil Kemell a bylo vyrovnáno. Do konce základní hrací doby už se pak o nových šampionech nerozhodlo.

Seveřané mohli dokonat obrat ve druhé minutě prodloužení, jenže přečíslení tři na jednoho nevyužili, když domácí kapitán Mason McTavish pomohl Garandovi a zastavil puk na brankové čáře. Kanaďany pak rozjásal Johnson, když na druhý pokus překonal Jatkolu.

Góly

Domácí: 11:18. Roy, 20:41. Dufour, 63:20. Johnson

Hosté: 44:09. Heimosalmi, 50:46. Kemell

Sestavy

Domácí: Garand (Cossa) – Zellweger, Sebrango (A), Cormier, Del Mastro, Seeley, Thompson, O'Rourke – Roy, McTavish (C), Dufour – Stankoven, Foerster, Johnson (A) – Bedard, Gaucher, Cuylle – Othmann, Desnoyers, Ostapchuk – Kidney.

Hosté: Jatkola (Meriläinen) – Rafkin, Niemelä (A), Viro, Heimosalmi, Jurmo, Puutio (A), Rajaniemi – Hirvonen (C), Räty, Kemell – Järventie, Määttä, Simontaival – Väisänen, Kapanen, Liukas – Mäenpää, Helenius, Karvinen – Koivunen.

Rozhodčí

Fernandez (USA), Holm (SWE) – Hofer (GER), Huseby (CAN)

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Návštěva

13 327 diváků

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud