Martin Molčík
27. prosince 2023 • 21:41

Norsko - Česko 1:8. Dva hattricky a demolice. Junioři zvládli klíčový zápas

Vstoupit do diskuse
12
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ŠVÉDSKA | Dvacítka si může oddechnout. Ve druhém utkání dokázala naplnit roli favorita a unavené Nory přejela 8:1. Hlavními hvězdami utkání byli bez debat Jiří Kulich a Eduard Šalé, obě opory totiž zaznamenaly hattrick. „Norové hráli první třetinu dobře. Jsme rádi, že jsme to prolomili a dali nějaké góly. Nesmíme ale usnout na vavřínech, protože zase takový skalp to nebyl,“ uznal Šalé.



Po prohře se Slováky šlo o klíčový zápas ve skupině.  Měl totiž výrazně napovědět, jakým směrem se posunou vyhlídky českého týmu. Nakonec tím správným. „První utkání nebylo povedené. Měli jsme nezdar možná trochu v hlavách, takže jsme rádi, že jsme to zvládli,“ oddechl si útočník draftovaný Seattlem.

Právě jeho a Kulichovy tři branky určily skóre a ráz utkání. Věc, která se v jednom zápasu jen tak nevidí, určitě zamotala hlavu i lidem zodpovědným za výběr nejlepšího hráče. Nakonec se jím stal český kapitán, který navrch přidal ještě asistenci. Nebýt jejich příspěvku, mohlo na kostce v hale svítit místo osmičky mnohem nižší číslo.

„Je to krásný. Šalina (Šalé) si hattrick zaslouží. Je to skvělý kluk a ví, kam vystřelit,“ chválil spoluhráče Kulich.

I přes jasnou výhru se ve hře českého týmu na chvíli objevily nešvary z úvodního utkání. Především vstup do druhé třetiny byl opět na pováženou. Laxní přístup a špatná rozehrávka umožnily Norům snížit na 1:2. „Dostali jsme gól zase po zbytečné chybě. Potom jsme se ale oproti minulému zápasu zvedli a hráli jsme,“ hledal pozitiva Šalé.

I díky lepšímu nastavení dokázali čeští mladíci přeřadit na vyšší stupeň a soupeře dostat pod tlak. Zaslouženě pak přišla odměna a klíčové odskočení na 4:1 během 37 sekund.

Velmi jistě působil i Michael Hrabal v brance, který dostal důvěru i ve druhém duelu. A trenérskému štábu se odvděčil spolehlivým výkonem. „Pro moje sebevědomí to znamená dost. Jsem šťastný, že jsem příležitost dostal, a doufám, že jsem klukům pomohl,“ potvrdil vysoký gólman. Nutno říct, že mu i dvakrát pomohla dobře postavená branka. Soupeř totiž v obou případech trefil pravou tyč.

„Štěstí přeje připraveným. Pomohlo to, ale tyčky padají i na druhých stranách. Je to vlastně minutá brána,“ prohodil Hrabal.

Výborně do turnaje naskočili i tři noví hráči, kterých se úterní vstup do turnaje netýkal. Třetí obranný pár tvořili právě dva z nich. Bekové Tomáš Galvas s Matějem Prčíkem se šance a odpovědnosti nezalekli. Bylo vidět, že jsou z extraligy zvyklí na větší kluziště, a tempo hry jim nedělalo žádný problém.

Prčík zároveň přinesl do týmu potřebnou tvrdost, která v úvodním zápase chyběla. Trenéru Augustovi i celému týmu ovšem zatrnulo, když na krosčekoval norského útočníka. Za podobný zákrok byl v úterním duelu mezi Švédskem a Lotyšskem vyloučen po 25 sekundách domácí Elias Salomonsson. Rozhodčí zákrok českého obránce zkoumali, ale vzhledem k menší intenzitě se nakonec rozhodli udělit pouze dvouminutový trest. „Viděl jsem to tak, že k žádnému velkému kontaktu nedošlo. Hráč padal už před tím,“ povšiml si vítkovický bek.

Skvělým rozhodnutím bylo rovněž dopsání Adama Židlického na soupisku. Syn bývalého vynikajícího obránce Marka Židlického dostal místo na pravém křídle čtvrté formace a hru pořádně oživil. Srážel se, bruslil, byl ho zkrátka plný led.

„Náhradník“ pozvedl českou hru

Poznámka Martina Molčíka

Nedal gól ani nahrávku, přesto byl v utkání nepřehlédnutelný. Adama Židlického se rozhodl trenérský štáb dopsat na soupisku místo zraněného Adama Jiříčka a udělal správně! Útočník hrál stylem, který mančaftu v prvním utkání chyběl.

Do zápasu vlítl, srážel se a byl ho plný led. Možnost ukázat se a říct si o pevné místo v sestavě vzal za své, zápal do hry z něj jen čišel.  Právě on byl důvodem pozvednutí celé čtvrté pětky, která díky důrazu dokázala zamknout soupeře v obranném pásmu. Jak se říká, spoluhráče zdravě nakazil. Patrik Augusta musí být s jeho přínosem naprosto spokojený a hbitý útočník určitě dostane příležitost i v následujícím průběhu šampionátu.

Není překvapením ani ojedinělým případem, že hráč z tribuny přinese do hry potřebné prvky, které týmu předtím chyběly. Jako náhradník jste totiž vděčný za každou příležitost. Víte, že se můžete ukázat, a nechcete pustit šanci za žádnou cenu. Zapotřebí je v tomto případě i trocha štěstí v neštěstí. Kdyby se totiž Adam Jiříček nezranil, těžko říct, jestli by Židlický příležitost za normálních okolností dostal. Když ale přišla, je potřeba být stoprocentně připravený se jí chopit. Nebýt naštvaný, že se do první nominace nevešel, a žít s týmem. Přesně tak k nominaci útočník Mississauga Steelheads přistoupil a může děkovat jenom sám sobě.

Tabulka české skupiny B
1. Slovensko 2 2 0 0 0 9:2 6
2. Česko 2 1 0 0 1 10:7 3
3. USA 1 1 0 0 0 4:1 3
4. Švýcarsko 1 0 0 0 1 0:3 0
5. Norsko 2 0 0 0 2 2:12 0

Góly

Domácí: 21:15. Løkkeberg

Hosté: 10:30. Kulich, 17:46. Kulich, 32:15. Čech, 32:52. Šalé, 38:46. Šalé, 48:49. Šapovaliv, 53:16. Šalé, 55:15. Kulich

Sestavy

Domácí: Aarsund (Stensrud) – Koch, Larsen (A), Solberg, Papuga, Lie, Wasenden, Lafton – Steen, Vesterheim (A), Brandsegg-Nygård – Haugen, Løkkeberg (C), Granath – Olsen, Johnsen, Magnussen – Dalen, Wold, Bakkevig – Bah.

Hosté: Hrabal (Vondraš) – Hamara (A), Alscher, Čech, Cibulka, Prčík, Galvas, Kočí – Bareš, Šapovaliv (A), Kulich (C) – Melovský, Sapoušek, Šalé – Rymon, Becher, Štancl – Přibyl, Židlický, Redlich – Hujer.

Rozhodčí

Stadion

Vstoupit do diskuse
12

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud