5. ledna 2024 • 19:15

Bronzová vlna emocí! Gratulují šéf svazu i prezident: Dokázali nemožné

Autor: cze
Vstoupit do diskuse
20
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva góly minus? To zvládneme… A tři? Nevadí! Čeští junioři na světovém šampionátu ovládli zdánlivě ztracený zápas o třetí místo s hokejisty Finska. Hned dvakrát dotáhli své manko, těsně před koncem pak z hole Tomáše Hamary zasadili severskému soupeři rozhodující ránu. Nakonec uspěli výsledkem 8:5. A doma rozpoutali bronzovou záplavu pozitivních emocí. Na platformě X i dalších sociálních sítích týmu trenéra Patrika Augusty aplaudovaly extraligové kluby i hokejové osobnosti. A nejen ty.



Mezi první gratulanty se řadil svazový šéf Alois Hadamczik. „Hokej je krásný, protože nikdy nevíte, co se může stát. Naši junioři dokázali nemožné,“ prohlásil. „Poklona celému týmu, gratuluji k bronzovým medailím. Děkuji všem fanouškům za podporu.“

Po skvostné otočce, kdy ještě na startu 40. minuty Češi ztráceli tři branky a nevypadalo to s nimi dobře, se ozývaly i extraligové organizace. Nehledě na právě probíhající program nejvyšší české soutěže sypali správci sociálních sítí jeden oslavný příspěvek za druhým.

„Neskutečný! Gratulujeme,“ zaznělo z Pardubic. Jejich majitel Petr Dědek pak za sebe přidal, že šlo o nejlepší reklamu českého hokeje.

„Ohromná gratulace, parádní obrat! Bronzovou medaili mají i naši kluci,“ připomněly se hrdě Karlovy Vary.

Delší komentář si připravil bývalý reprezentant a vítěz Stanley Cupu Jiří Hrdina, který turnaj sledoval i coby evropský skaut ve službách Dallasu. Neprozradil sice, jestli svým šéfům některého z bronzových talentů doporučí, ale radost z úspěchu dvacítky rozhodně neskrýval.

„Absolutně neuvěřitelný poslední tři minuty zápasu o bronz,“ narážel Hrdina na pasáž, v níž mladíci nasázeli čtyři branky. „Otočit zápas z 2:5 na 8:5 je parádní. Velká gratulace, a myslím, že si kluci tenhle zápas budou pamatovat do konce života.“

Svůj zážitek si odnese i útočník ve stáji Stars Matěj Blümel, kterému do sledování duelu v zámoří vstoupil ranní trénink. „Odcházíš na rozbruslení a stav zápasu o bronz je 2:5. Za 25 minut se vracíš a stav je 8:5. Hokejovej zázrak. Famózní. Neskutečný. Obrovská gratulace a klobouk dolů. Jste borci,“ napsal na svůj profil.

Úspěch rezonuje rovněž v politické sféře. Své nadšení nejprve prokázal premiér Petr Fiala. „Blahopřeji našim juniorským hokejistům k úspěchu! Dokázali mnohokrát zvrátit nepříznivý vývoj turnaje a přivezou nám ze Švédska druhou medaili z MS za sebou,“ všiml si.

Později se k němu přidal prezident Petr Pavel, který ocenil charakter týmu. „Obdivuhodná bojovnost a nasazení do poslední vteřiny! Gratuluji k světovému bronzu naší juniorské hokejové reprezentaci.“

Novoroční veselí tak v tuzemsku vystřídala bronzová euforie. Jak napsal Fiala, Česko si odnáší cenný kov ze světového šampionátu podruhé v řadě. Po druhém místě teď bere to třetí.

Góly

Domácí: 16:16. Kulich, 28:37. Štancl, 39:05. Becher, 44:41. Kulich, 58:04. Becher, 58:19. Hamara, 58:52. Rymon, 58:54. Becher

Hosté: 06:13. Kumpulainen, 07:43. Nyman, 28:52. Helenius, 29:11. Hämeenaho, 34:32. Hämeenaho

Sestavy

Domácí: Hrabal (8. Vondraš) – Alscher, Hamara, Čech, Cibulka, Galvas, Prčík, Kočí – Kulich (C), Šapovaliv, Šalé – Redlich, Melovský, Bareš – Štancl, Becher, Rymon – Židlický, Přibyl, Maštalířský.

Hosté: Kokko (Vinni) – Pulkkinen, Kulonummi, Pieniniemi, Salin, Kärki, Kangas, Väisänen – Naukkarinen, Lassila, Hämeenaho – Kaskimäki, Helenius, Nyman – Männistö, Keskinen, Halttunen – Kumpulainen, Bau, Koskipirtti.

Rozhodčí

Björk (SWE), Murray (CAN) – Nyquist (SWE), Rampír (CZE)

Stadion

Scandinavium, Göteborg, Švédsko

Návštěva

9647 diváků

Vstoupit do diskuse
20

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud