Martin Molčík
6. ledna 2024 • 08:30

Kulich jako pravý kapitán zavelel k bronzu: Snad budu táhnout i oslavy

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ŠVÉDSKA | Pokud někdo za stavu 2:5 vypnul televizi s tím, že už je rozhodnuto, tak se šíleně spletl. Čeští mladíci předvedli na MS hokejistů do 20 let v utkání o třetí místo neuvěřitelný obrat a porazili Finsko v neopakovatelné koncovce 8:5. Velký podíl na úspěchu má Jiří Kulich, který jako lídr týmu spoluhráče neustále povzbuzoval. „Trenéři nám říkali, že Finové jsou taky jen lidi a gól je položí. Snažili jsme se všechno dávat na bránu,“ přiblížil Jiří Kulich.



50 vteřin, tolik stačilo českým juniorům, aby čtyřmi góly překlopili boj o třetí místo na svou stranu. Finům zbyly jen oči pro pláč a nechápavé výrazy. Ty ale měli asi téměř všichni fanoušci ve Scandinavium aréně i doma u televizí. Jen samotní hráči celou dobu věřili, že utkání ještě můžou zvrátit.

„My jsme se o tom bavili v kabině, že musíme pořád věřit. Řekli jsme si, že musíme všechno pálit na bránu, a to jsme udělali. Dali jsme gól, který nás nakopl a hra už pak byla naše,“ vysvětloval příčiny obratu Kulich.

Po celou dobu turnaje byl pro tým tím správným lídrem. Spoluhráče povzbuzoval a podporoval, i když se věci nevyvíjely ve prospěch národního týmu. A právě vůdčí schodnosti v utkání o bronz juniorům velmi pomohly.

„Byli jsme na střídačce po druhé třetině s prominutím trochu chcíplí. To takhle nemohlo zůstat, takže jsem klukům říkal, abychom pořád věřili, protože jak vidíte, může se stát cokoliv. Dali jsme pět gólů za třetinu a je to naše,“ přiblížil svou promluvu ke spoluhráčům český kapitán.

Nebyla to ale jen slova, kterými mančaftu v utkání pomohl. V přesilových hrách se dvakrát trefil ze své oblíbené pozice z vrcholu pravého kruhu a výrazně tak pomohl umazat nepříznivé skóre.

„Cítil jsem, že se v přesilovce musím víc hýbat, Melda (Matyáš Melovský) mě skvěle našel a já jsem neměl jinou práci, než to tam zavěsit. Musím dát klukům velký kredit,“ popisoval své trefy Kulich.

Největší radost ale samozřejmě měl z vytoužené medaile. „Konečně mi tam góly padly, ale vůbec nezáleží na tom, jestli jsem je dal já. Důležité je to, co máme všichni na krku,“ říkal s úsměvem.

Po těžkých dnech a sedmi odehraných zápasech si budou moci čeští mladíci konečně odpočinout. Nejdřív je ale budou čekat velké bronzové oslavy. „Doufám, že je budu táhnout taky. Samozřejmě to musíme co nejvíc oslavit.“

Lídr české dvacítky tak zakončil své vynikající výkony na juniorských šampionátech nejlépe, jak mohl. „Je to ten nejkrásnější pocit, jak ukončit juniorskou kariéru a jsem strašně hrdý na náš tým,“ dodal spokojeně.

Góly

Domácí: 16:16. Kulich, 28:37. Štancl, 39:05. Becher, 44:41. Kulich, 58:04. Becher, 58:19. Hamara, 58:52. Rymon, 58:54. Becher

Hosté: 06:13. Kumpulainen, 07:43. Nyman, 28:52. Helenius, 29:11. Hämeenaho, 34:32. Hämeenaho

Sestavy

Domácí: Hrabal (8. Vondraš) – Alscher, Hamara, Čech, Cibulka, Galvas, Prčík, Kočí – Kulich (C), Šapovaliv, Šalé – Redlich, Melovský, Bareš – Štancl, Becher, Rymon – Židlický, Přibyl, Maštalířský.

Hosté: Kokko (Vinni) – Pulkkinen, Kulonummi, Pieniniemi, Salin, Kärki, Kangas, Väisänen – Naukkarinen, Lassila, Hämeenaho – Kaskimäki, Helenius, Nyman – Männistö, Keskinen, Halttunen – Kumpulainen, Bau, Koskipirtti.

Rozhodčí

Björk (SWE), Murray (CAN) – Nyquist (SWE), Rampír (CZE)

Stadion

Scandinavium, Göteborg, Švédsko

Návštěva

9647 diváků

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud