Pavel Bárta
9. května 2014 • 23:20

Jágr si počkal na správný okamžik, chválil důležitý zásah Ujčík

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konec dobrý, všechno dobré. Češi otočili úvodní zápas a díky Klepišově přesné trefě ze druhé minuty prodloužení zvítězili 3:2. „Máme aspoň dva body, utrpět porážku při tak těžkém rozlosováním v prvním zápase proti Slovákům by nebylo dobré. Ale zvítězili jsme zaslouženě,“ komentoval Viktor Ujčík, trojnásobný mistr světa a s osmi trefami na šampionátech nejlepší český střelec ve vzájemných zápasech proti východním sousedům.



Pokud chce tým vyhrát, je základem proměnit přesilovku pět na tři. Českému týmu se to v první třetině zásluhou Ondřeje Němce povedlo. „Začátek jsme měli hodně dobrý, Slováci nám pomohli zbytečnými fauly. Vyseknutí hokejky se na mezinárodní úrovni prostě trestá. Dobře pro nás, ale taky výborně zachytal Salák. Když na něj ještě za stavu 0:0 jel sám frajer, tak tým podržel, jako i několikrát potom. Padesát procent prvního gólu patřilo Hertlovi, Němcova střela nebyla zvlášť prudká, i když přesně mířená. Ovšem tím, že tam Hertlík stál, gólman neviděl a máchl rukou na poslední chvíli, protože si všiml, že tam něco letí. Ale to už neměl šanci stihnout,“ popisoval Ujčík.

MATCH OVERVIEW LEGACY
9. 5. • 19:45
Slovensko
Slovensko
2:3
ONLINE
9. května
19:45
Česká republika
Česká republika
Góly

Domácí: 25:17. Miklík, 35:45. Viedenský

Hosté: 06:24. Němec, 57:53. Jágr, 61:50. Klepiš

Sestavy

Domácí: Laco (Janus) – Sloboda, Ďaloga, Čerešňák, Marinčin, Švárny, Valach, Brejčák – Šatan (C), Hrivík, Nagy – Miklík, Marcinko, Réway – Pánik, Mikúš, Tatar – Skokan, Viedenský, Tybor. Trenér: Vladimír Vůjtek.

Hosté: Salák (Jakub Kovář) – Němec, Kindl, Polák, Ševc, Zámorský, Kolář, (Vitásek) – Jágr, Sobotka, Klepiš – Hertl, Červenka, Rolinek (C) – Sekáč, Jan Kovář, Hudler – Petružálek, Novotný, Zaťovič. Trenér: Vladimír Růžička.

Rozhodčí

Bulanov (Rusko), Piechaczek (Německo) – Dědulja (Bělorusko), Raming (Rusko)

Stadion

Hala Čížovka, Minsk

Návštěva

6920 diváků

Podle něj bylo na českém týmu znát, že jde o úvodní utkání velkého turnaje. „Hráči se poznávají, trénink je něco jiného než zápas. Trošku tam hraje nervozitka, ale myslím, že to byl jinak moc hezký hokej. Obě mužstva podrželi brankáři, my jsme inkasovali po chybách. Při brance na 1:1 to sebral jejich útočník, vystřelil a Ševc trochu clonil gólmanovi, chtěl to zblokovat, přičemž puk lehce tečoval. Blbý gól. Při druhém nikdo nikoho neměl, jejich hráč střílel do odkryté brány. Ztratili jsme puk v útočném pásmu, chvíli zůstal jako poslední Jágr. Vrátili jsme se, ale nebylo to adresné, spíš se hráči otáčeli, kde kdo je, kdo koho má. Nemůžeme dopustit přihrávku přes celé pásmo, to se gólman nestihne přesunout,“ líčil bývalý útočník.

Ani za stavu 1:2 však nebyl důvod k panice, i když Slováci neměli co ztratit. „Nebyli ničím svázaní, sami vědí, že podle jmen nemají extra tým, ale tím víc si užívali, že s námi najednou hráli vyrovnaný hokej a dokonce vedli. Taky jim výborně zachytal gólman, to byl dlouho náš největší problém. Na Čechy si věří, párkrát nás vychytal.“ vypíchl Viktor Ujčík.

Vyrovnání zařídil Jaromír Jágr, který se místy hledal. „Je to na velkém hřišti, to on moc nemusí, postupem věku rychlost nepřibývá, takže proti těm slovenským letcům to nebylo jednoduché. Ale nakonec dal hrozně důležitý gól, zase jen potvrdil svoje renomé. Celou dobu jsem si říkal, že se z toho dostane. Měl kliku, nakonec byl ve správný čas na správném místě. Už to asi někdy dělal… Doufal jsem, že to otočíme. Čtvrté lajně, která se mi moc líbila, chyběly centimetry, aby vyrovnali. Zařídil to Jarda Jágr. Počkal si na správný okamžik, viděl, že Němec se mezitím výborně zbavil jejich hráče, a udělal si ten krok navíc přes beka. Němec mu to dal úžasně, hlava nahoře, přesně na hůl. Kdyby ale předtím nevybojoval zdánlivě ztracený puk Sobotka, tak by ten gól taky nepadl,“ popisuje situaci, po níž 127 vteřin před koncem třetí třetiny zařídil Jágr vyrovnání.

Druhý bod zajistil v čase 61:50 Jakub Klepiš. „Nevím, kde byli před rozhodujícím gólem Slováci, jestli střídali, nebo moc couvali. Klépa se rozjel přes celé pásmo a trefil to úžasně. Brankář Laco tuhle ránu asi trošičku podcenil. Myslel, že Klepiš ještě nebude střílet, byl pořád dost daleko. Zvítězili jsme zaslouženě. Oni byli nebezpeční, agresivnější, ovšem spíš čekali na brejky, bránili, zatímco my jsme se snažili celou dobu tvořit,“ uzavřel Viktor Ujčík.

RTeamGPWOTWOTLLGF:GAPTS
Group A
1 CZE 1 0 1 0 0 3:2 2
2 FRA 1 0 1 0 0 3:2 2
3 CAN 1 0 0 1 0 2:3 1
4 SVK 1 0 0 1 0 2:3 1
- DEN 0 0 0 0 0 0:0 0
- ITA 0 0 0 0 0 0:0 0
- NOR 0 0 0 0 0 0:0 0
- SWE 0 0 0 0 0 0:0 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud