Jakub Hlaváč
23. května 2014 • 12:30

Největší finské hrozby na MS: Drogový dealer i kousající raubíř

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Procházejí se po hraně. A zatím to Finům vychází. Do čtvrtfi nále mistrovství světa v Minsku postoupili díky pomoci jiných, v něm si však vyšlápli na Kanadu. Zámořského favorita srazili 3:2 a zítra se v semifinále postaví do cesty Čechům. Podívejte, na koho tým Seveřanů spoléhá.



Komarov kouše, štípe, blázní

Milujete ho mít v dresu svého týmu. Leo Komarov je svými fanoušky hýčkán, soupeři nenáviděn. Skvělý hokejista, velký provokatér. Tenhle hoch z moskevského Dynama má finský i ruský pas. Parádní ruce, střelu i rozeklaný jazyk.

Komarov patří k nejméně oblíbeným hráčům u soupeřů finského týmuFoto Reuters

„V Americe by mu někdo urazil hlavu,“ říkal o jeho stylu hry Jiří Novotný, zkušený reprezentační centr. Na šampionátu zatím úplně nezáří, nicméně ve sbírce už má zlato z mistrovství světa i bronz z letošní olympiády.

Nejen on je však hrozbou. Pozor musí česká defenziva dát na hokejového myslitele Petriho Kontiolu či mazáka Olliho Jokinena. Jakkoliv trenér Erkka Westerlund se svým týmem v základní skupině tápal, neradno ho podceňovat.

Děs šíří obchodník s drogami

Sahat na něj moc nebudete, protože by to mohlo hodně bolet. Jere Karalahti je proslulý svým drsným stylem hry a také... A také drogovými úlety. Kariérou devětatřicetiletého beka se táhnou jako červená nit. Tak třeba.

Karalahti je proslulý svojí tvrdou hrouFoto Reuters

V lednu 2002 vyprávěl pro magazín Sports Illustrated svoje zkušenosti s marihuanou, amfetaminy a heroinem. Kasal se, že už je pět let čistý.

V srpnu téže roku mu skončila zámořská kariéra, načapali ho s alkoholem v krvi. Ve Finsku dostal u soudu za obchodování s omamnými látkami dvacet měsíců podmínku, mezitím brousil mantinely doma, v Německu či Bělorusku. Teď chce čtvrtou medaili ze šampionátu.

Rinne kyčlemi hází...

Toužil si zachytat pod pěti kruhy na Hrách. Smůla. Brankář Pekka Rinne si v Bělorusku chce zlepšit náladu po hodně strastiplné sezoně. Před jejím startem se podrobil artroskopické operaci kyčle. Vše se zdálo být v pořádku.

Finský gólman Pekka Rinne je velkou oporou SuomiFoto Reuters

Devět zápasů. Pak se noha znovu ozvala a diagnóza byla neúprosná, putovalo se zpátky pod skalpel. Nashle Soči. Na led se jedenatřicetiletý gólman vrátil až v březnu, postup do Stanley Cupu se jeho Nashvillu netýkal. Takže kývl na pozvánku do reprezentace.

„Je to náš nejdůležitější hráč. Absolutně,“ hlásil kouč Erkka Westerlund. „Když jsme přijeli do Minsku, nebylo to z mé strany zdaleka stoprocentní. Ale teď cítím formu. Je to lepší a lepší,“ pochvalovala si samotná hvězda. Pak poslala domů Kanadu.

Nejproduktivnější Finové na MS
Petri Kontiola 8 8 (3+5)
Jori Lehterä 8 8 (1+7)
Juuso Hietanen 8 5 (2+3)

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud