Tomáš Vrábel
7. května 2015 • 04:50

Přichází Hertlova velká šance. Nabral sílu i zkušenosti, chválí ho

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE 16:15 | V dnešním utkání proti Francii dostane Tomáš Hertl velkou příležitost. Po třech zápasech domácího mistrovství světa se posunul ze třetí do první formace k Jakubu Voráčkovi a Vladimíru Sobotkovi. „Útoku přinese důraz, rychlost a chytrost,“ řekl iSport.cz chomutovský brankář Miroslav Kopřiva, jenž Hertla dobře zná z působení ve Slavii.



Hertl v nové pozici poprvé trénoval ve středu odpoledne. „Nějaké góly se ode mě čekají,“ přiznal 21letý útočník San Jose. „Budu se snažit chodit do brány, vytvořit si nějaké šance a hlavně střílet. A být hodně v brankovišti, ať už v přesilovkách nebo pět na pět. Tam musím být silný, každý puk musí být můj a hlavně musí končit v síti,“ dodal Hertl.

Předbrankový prostor, tam Hertl dominuje. Za dva roky v NHL je v něm ještě jistější a lepší. „Vyzrál a je určitě zkušenější. Mohutný byl odjakživa, i tak ale nabral sílu. Když se před bránu dostal, tak ani ve Slavii se nebál schytat ránu, a dokázal střely tečovat i dorážet, k čemuž je potřeba i šikovnost,“ vypočetl slávistický brankář Dominik Furch .

„V tom se ještě zlepšil, že se tlačí před bránu. Bolí to, ale z tohoto prostoru padá nejvíc gólů,“ uznal Vladimír Růžička mladší, další Hertlův dlouholetý spoluhráč.

Navíc Hertl byl vždy silný při držení kotouče. Dokázal se prosadit od mantinelu i zpoza brány a natlačit se do šance. „V soubojích je vyspělejší a nedá se lehce odstavit. Navíc spoustu kotoučů vybojuje. Líbí se mi ta jeho agresivní a pohyblivá hra,“ přiznal Kopřiva.

S oběma novými spoluhráči se Hertl už v minulosti potkal. Se Sobotkou hrál ve Slavii i na loňském MS, s Voráčkem na šampionátu před dvěma roky. „Z předbankového prostoru ty góly padají a on je silný, velký a tohle je jeho parketa. Jak Sob tak Voras to budou určitě hodně cpát do brány a bude na Hertlíkovi, aby ty puky do brány dostal,“ doplnil Růžička.

Hertl se za ty dva roky v NHL herně příliš nezměnil. Jen zesílil a nabral zkušenosti. „Jinak je hodně podobný, jak ho znám ze Slavie,“ dodal Růžička, jenž s Chomutovem postoupil do extraligy i na úkor Slavie.

Hertl zatím na šampionátu nastupoval ve třetím útoku a v druhé přesilovkové formaci. „Je to jeden z hráčů, který tolik nehrál. V té třetí pětce byl možná trochu zabitý, teď se může ukázat, jakou mát formu a uvidíme, jak se představí,“ pravil Špaček .

Zatím má na kontě jeden gól z utkání se Švédskem, když se prosadil jak jinak než kolem brankoviště. „Vždycky se dostával do šancí, nebo je pro spoluhráče vypracovával. Je jen otázkou času, až mu to tam začne padat,“ doufal Kopřiva.

Tomáš Hertl přichází na trénink české reprezentace před utkání s Francií
Tomáš Hertl přichází na trénink české reprezentace před utkání s Francií

Tu jeho kličku jsem chytal, vzpomíná Kopřiva

Všichni tři žasli, jak se po odchodu ze Slavie prosadil v NHL. „Vstup byl exkluzivní. Takhle nikdo asi už do NHL nevstoupí. I lidé si ho díky té kličce mezi nohama zapamatovali. Vždycky ji zkoušel i na mě, ale já mu ji chytal,“ smál se Kopřiva při vzpomínce na Hertlův čtyřgólový večer proti NY Rangers.

Jenže minulá sezona už nebyla podle Herlových představ. „Je ale stále mladý, všechno to má před sebou,“ upozornil gólman Pitátů.

I Furch jeho start do první sezony v zámoří s úžasem sledoval. „Byl famózní, to nečekal ani on sám. Nedalo se tomu nic vytknout, člověk akorát zíral, jak přidává další a další góly,“ přiznal gólman.

Pak se Hertl sice zranil, ale před play off se dal do kupy. Ve vyřazovacích bojích Sharks vedli 3:0 na zápasy, přesto je LA dokázalo vyřadit. „Tomáše jsem v tu dobu navštívil, byl jsem na domácích zápasech, které vyhráli, ale pak jsem odjel a odvezl asi i štěstí,“ řekl s nadsázkou Furch.

JI během prvních tří českých zápasů mistrovství světa byl Furch na dovolené, jenže už se vrátil. Vrátí se s ním i Hertlovo štěstí?

Jandač s Procházkou o Hertlovi: Před bránou bude hodně nepříjemný
Video se připravuje ...

Tomáš Hertl přichází na trénink české reprezentace před utkání s Francií
Tomáš Hertl přichází na trénink české reprezentace před utkání s Francií

Podívejte se, jak hokejisté přijíždí do hostivařského hotelu
Video se připravuje ...

Smoleňák: Francie už ukázala, že umí hrát dobrý hokej
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud