Zdeněk Janda
9. května 2016 • 10:15

Červenka bojuje na MS o Světový pohár. Záleží také na Jágrovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MOSKVY | Dva zápasy, tři body (1+2). Zatím nejproduktivnější český hráč. Útočník Roman Červenka na šampionátu potvrzuje roli tahouna. Přenesl si formu z extraligy, vedle Tomáše Plekance a Davida Pastrňáka mu to sedí. A co takhle Světový pohár? Má šanci se prodrat i na věhlasný zářijový turnaj? Pokud mu mistrovství sedne, je to reálné. 



V prosinci se v Blesku objevily fotografie, na nichž během narozeninového večírku tančil v době, kdy léčil poraněné koleno. Kvůli němu se omluvil z Channel One Cupu. A byl z toho poprask.

Copak, nechce se mu hrát v Rusku? Fanoušci, kteří na mistra světa z Německa z roku 2010 bývají přísní, měli rychlé soudy. Teď je květen a právě útočník s číslem 10 je hráčem, jenž řídí českou ofenzivní sílu. V Rusku, mimochodem.

V české elitní soutěži v dresu Chomutova vyčníval, suverénně vyhrál bodování. Ukázal, že kvalitou převyšuje ostatní. Jenže pořád to byla extraliga. Proto bylo logické, že se v úvodní várce hráčů pro Světový pohár neobjevil. Přednost v ofenzivě dostali vesměs legionáři z NHL, z Evropy se prodral pouze Vladimír Sobotka z Omsku.

MS v hokeji 2016: Se Švédy mají Češi negativní bilanci
Video se připravuje ...

Červenka může být druhým Evropanem. Právě povedené mistrovství ho tam může katapultovat. Podvědomě to pochopitelně ví. Ale nahlas o tom mluvit nechce.

„Koho by Světový pohár nelákal? Ale teď dělám maximum pro to, aby se nám dařilo tady. Nechci se rozptylovat,“ uvedl kanonýr, jenž v sezoně pobral v základní části 61 bodů (23+38) ve 49 zápasech. V Moskvě je proto, aby se porval o týmový úspěch. Aby udělal radost lidem, kteří národnímu týmu fandí doma u televize. „Devadesát devět procent lidí u nás mistrovství vždycky sleduje. Což nám dodává energii. Takže vždycky toužíme vyhrát pro celou zemi,“ tvrdí třicetiletý člen elitní lajny.

Už si zahrál na dvou olympijských turnajích (2010 i 2014). Na pěti šampionátech, z kterých má zlato a bronz. Teď pošilhává po účasti na obnoveném Světovém poháru. Zatím bylo v první várce nominováno devět útočníků, takže do prvního června musí trenérský štáb dodat ještě čtyři jména. Možná i pět, protože není jisté, jestli se dá do pořádku David Krejčí, jenž prodělal na začátku května operaci kyčle a čeká ho pětiměsíční rekonvalescence.

Celý útok s Červenkou funguje výborně, tvrdí Kalous

Pro Červenku mluví to, že je z reprezentace ošlehaný. V NHL také působil, byť jenom krátce. Navíc je použitelný na všech postech, což názorně ukazuje v Moskvě, kde operuje na levém křídle. Dokáže rovněž bránit. Otázkou také zůstává, jak to bude s Jaromírem Jágrem . Ten se ještě definitivně nevyjádřil. Pokud by se k návratu do národního týmu neodhodlal, Červenkova šance by se tím ještě o něco zvýšila.

Trenéři jsou opatrní. Pochopitelně. Nechtějí předbíhat. „Nechci se teď vyjadřovat ke Světovému poháru, soustředíme se jenom na zápasy, které nás tady čekají. Dál nekoukáme,“ uvedl po včerejším tréninku asistent Jiří Kalous, jenž má během turnaje na starost dohled nad útočníky.

Bude součástí realizačního týmu i pro Světový pohár, ale na tuhle akci momentálně nemyslí. Přínos první lajny si každopádně pochvaluje. „Celý útok funguje výborně. Kluci si sedli, střílí nám góly. Věřím, že se jejich výkon ještě bude zvedat. Je to každopádně první lajna, jak má být. Jsou to tahouni a je jenom dobře, že se takhle doplňují,“ dodal Kalous.

První formaci vede kapitán Tomáš Plekanec . Ten už má účast v září v Torontu jistou. A není vyloučené, že ho doplní i Červenka. Z aktuálního výběru má jistotu rovněž obránce Michal Kempný . A bez šance není ani další bek Tomáš Kundrátek.

Více o MS v hokeji 2016 čtěte ZDE>>>

Sestava Česka pro Světový pohár podle deníku Sport

Brankáři: Mrázek, Neuvirth, Pavelec
Obránci: Kempný, Z. Michálek - Kundrátek, Polák - Gudas, Šustr - Jeřábek
Útočníci: Voráček, Krejčí, Palát - Jágr (Červenka), Plekanec, Hertl - Frolík, Hanzal, Hudler - Hemský, Sobotka, Pastrňák - Faksa
Pozn.: Hráči označení kurzívou jsou v první nominaci, konečná sestava má být oznámena 1. června 

VIDEO Sestřih utkání Česko - Lotyšsko 4:3 po náj.

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud