29. prosince 2017 • 20:00

Kompletní informace o Mistrovství světa v hokeji 2018 v Dánsku

Autor: adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pět let bez medaile. Od bronzového Stockholmu 2012 jezdí čeští hokejisté ze světových šampionátů s prázdnou, tak dlouho ještě nikdy v historii na cenný kov nečekali. Letos by svěřenci kouče Josefa Jandače čekání rádi zlomili. MS v hokeji 2018 se uskuteční od 4. do 20. května v Dánsku, hostit ho budou města Kodaň a Herning. Češi budou hrát ve skupině A s Ruskem, Švédskem, Švýcarskem, Běloruskem, Slovenskem, Francií a Rakouskem. Přinášíme vám vše, co potřebujete o šampionátu vědět!



Reprezentační hokejová sezona 2017/2018 má dva vrcholy. Prvním jsou únorové olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu, kde se poprvé od roku 1998 nepředstavili hráči z NHL a český tým skončil bez medaile na čtvrtém místě.

Hvězdní hokejisté z NHL by naopak mohli mít chuť na světový šampionát v květnu.

MS v hokeji 2018: Poprvé v Dánsku

Dánsko je nejvýše postavenou zemí žebříčku IIHF, kde se ještě nekonalo mistrovství světa hlavní divize. Hokej v zemi Lega v posledních letech vyletěl vzhůru, od postupu v roce 2002 se Dánové drží v elitní skupině, dvakrát si zahráli i čtvrtfinále. Jejich hráči se čím dál více prosazují i v zámořské NHL, úspěšné roky zažívá i tým do 20 let na juniorských šampionátech.

O pořádání turnaje v Dánsku se rozhodlo v roce 2014, jediným konkurentem bylo Lotyšsko. Turnaj se bude hrát v Royal Areně v Kodani, která pojme 12 a půl tisíce diváků, a v dvanáctitisícové Jyske Bank Boxen v Herningu, které se může směle považovat za dánské Kladno, jelikož se zde narodila řada dánských hvězd jako Frans Nielsen, Frederik Andersen nebo Oliver Bjorkstrand.

Účastníci MS 2018: Korejský debut

Poprvé v historii se v elitní skupině mistrovství světa představí Jižní Korea. Ta si postup zajistila v posledním zápase loňského turnaje divize 1A, když v samostatných nájezdech přetlačila Ukrajinu.

Korejský tým je posílen o několik naturalizovaných zámořských hráčů v čele s brankářem Mattem Daltonem. Na rozdíl od skupiny na olympiádě by se český tým s Koreou neměl setkat, jelikož je ve druhé skupině.

Skupina A: Rusko, Švédsko, ČESKO, Švýcarsko, Bělorusko, Slovensko, Francie, Rakousko

Tabulka, rozpis zápasů a výsledky skupiny A »

Skupina B: Kanada, Finsko, USA, Německo, Norsko, Lotyšsko, Dánsko, Jižní Korea

Tabulka, rozpis zápasů a výsledky skupiny B »

Systém turnaje

Systém turnaje se od změny v roce 2012 nemění. Šampionátu se účastní 16 zemí, které jsou rozděleny do dvou skupin po osmi. Ve skupině hraje každý s každým, nejlepší čtyři týmy postupují do play off, poslední tým skupiny sestupuje do divize 1A. Sestoupit nemůže tým, který příště mistrovství světa pořádá (nyní Slovensko).

Ve čtvrtfinále se týmy utkají křížem – první se čtvrtým ze druhé skupiny, druhý se třetím, třetí s druhým a čtvrtý s prvním. Vítězové čtvrtfinále postupují do semifinále, poražení podle výsledků v základních skupinách obsadí páté až osmé místo. Poražení semifinalisté si zahrají o třetí místo, vítězové o zlato.

Postupový klíč MS 2018

Při nerozhodném výsledku ve skupině se hraje pětiminutové prodloužení se třemi hráči na každé straně. V play off je prodloužení desetiminutové a hraje se ve čtyřech, ve finále se prodlužuje 20 minut, pokud nepadne zlatý gól, následují samostatné nájezdy. V nich začne pět různých hráčů z obou týmů, případně se pak pokračuje po jednom s tím, že už může pokračovat kdokoliv.

V případě rovonosti bodů dvou týmů v základní skupině rozhoduje o pořadí vzájemný zápas. Pokud má stejný počet bodů více týmů, vytvoří se jejich minitabulka a spočítají se body jen ze zápasů zúčastněných týmů. Dál případně rozhoduje rozdíl ve skóre a počet vstřelených gólů. Pokud i nadále zůstanou tři týmy, srovnají se analogicky jejich výsledky s nejlépe postaveným týmem mimo jejich minitabulku.

Program českých hokejistů na MS 2018

Sobota 5. května 20:15 ČESKO - Slovensko ONLINE zde >>
Neděle 6. května 16:15 ČESKO - Švédsko ONLINE zde >>
Úterý 8. května 20:15 ČESKO - Švýcarsko ONLINE zde >>
Čtvrtek 10. května 20:15 ČESKO - Rusko ONLINE zde >>
Pátek 11. května 20:15 ČESKO - Bělorusko ONLINE zde >>
Neděle 13. května 16:15 ČESKO - Francie ONLINE zde >>
Pondělí 14. května 20:15 ČESKO - Rakousko ONLINE zde >>
Čtvrtek 17. května 16:15/20:15 čtvrtfinále ONLINE zde >>
Sobota 19. května 15:15/19:15 semifinále ONLINE zde >>
Neděle 20. května 15:45/20:15 finále/o 3. místo ONLINE zde >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud