Miroslav Horák
3. května 2018 • 04:55

Zamotaný výběr trenéra hokejové reprezentace: Sázka na Pešána!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Leckomu to může připadat jako nekonečný seriál bez pointy. A bude mít vlastně pravdu. Konstrukce nového štábu hokejové reprezentace přináší zádrhely, nečekaný vývoj, do hry vstupují náhradní řešení. Přesto všechno se zdá, že hledání nástupce trenéra Josefa Jandače se konečně posunulo do finále. Kdo má být vyvoleným? Směrovka ukazuje na Filipa Pešána.



Český hokej toho má v posledních dnech dost na starosti. Na jedné koleji a hodně ztuha vzniká soubor pro šampionát v Kodani, kde Jandačovo mužstvo začíná pouť sobotním duelem s nevyzpytatelnými Slováky. Do toho se intenzivně pátrá po mužích, kteří by stávající realizační tým nahradili. Verdikt středečního zasedání výkonného výboru ČSLH nebyl oficiálně publikován, indicie Sportu však hovoří o sázce na hlavního tvůrce libereckého progresu.

Jisté je, že nějaký čas ještě potrvá, než vyjde ve známost definitivní řešení. Svaz se do toho nehrne, zřejmě kvůli blížícímu se turnaji v Dánsku.

Filip Pešán v těchto dnech relaxuje na dovolené v Dubaji. Ale i tam vedou telefonické linky. „Vést nároďák je čest,“ reagoval na dotaz Sportu, co by říkal kariérnímu pokroku. A to rovnou na nejvyšší myslitelný stupeň v tuzemském měřítku.

Sport Magazín: Vše, co potřebujete vědět o mistrovství světa v hokeji
Video se připravuje ...

Jméno čtyřicetiletého kouče padalo v této souvislosti už dříve, a sice při verbování Martina Straky. To byl podle všeho prvotní plán svazových vyjednávačů. Plzeňský boss, jenž nekompromisně a zároveň velmi promyšleně cepuje tým indiánů a navrch výtečně pracuje s tamními teenagery. Někdejší hráčská legenda, naganský šampion a mistr světa, jenž se svou pílí příkladně upíchl v NHL.

Pešánovi se projektovala role jednoho ze Strakových kumpánů, ovšem tahle varianta nedopadla. Což nakonec platilo i pro vysněného velitele nové jednotky, vrchní stratég plzeňské akademie po docela dlouhé kampani odolal a naopak se rozhodl ubrat i ze svého klubového trojzápřahu.

Ve druhém stadiu podle všeho Pešán nefiguroval, vznikla myšlenka náběru Libora Zábranského. Rokování s vůdcem Komety údajně zašlo mnohem dál než u Martina Straky, řešit se měly i postranní záležitosti.

Mountfield HK - Liberec: Politý Pešán? O přestávce si utíral mokrou košili
Video se připravuje ...

Zdálo se, že základní ustanovení spolupráce stály na pevných pilířích. Navrch se osobnosti českého hokeje velmi pochvalně vyjadřovaly k tomu, že na svazovém radaru uvízl právě Zábranský. Mimochodem, také Martin Straka byl jednoznačně pro.

Po zisku mistrovského titulu však následovala zpátečka brněnského hokejového boha s odkazem na rodinné důvody, k nimž LZ řadí i svoji vypiplanou Kometu.

Utajované výběrové řízení tedy pokračovalo. Samo sebou, že v takové chvíli je složité vymyslet a dotvořit plán, s nímž by u zodpovědného kmene panovala naprostá spokojenost. Ve chvíli, kdy takříkajíc zlatá i stříbrná varianta jsou pasé.

Bližší náhled do dané situace mohl nabídnout zhruba toto: v úvodním záměru Pešánovo jméno figurovalo. A faktem zůstává, že v realitě chodu národního týmu by práce libereckého stratéga byla velmi výrazná. Pod dohledem Martina Straky by se Pešán bohatě realizoval. Jen by nebyl tolik na očích a pod odevzdanou šichtou podepsán tučným písmem.

Takhle by se vlastně změnilo to, že úspěšný kouč z pod Ještědu obhospodaří pole s o něco větší rozlohou a bude to kompletně jeho zodpovědnost.

Za dobré i zlé výsledky. Ale bude konečně jasno.

Více o možném přesunu Filipa Pešána najdete ve čtvrtečním deníku Sport, kde o něm najdete i rozhovor s Vladimírem Vůjtkem!

Jandač o nominaci: Plekanec bude vést mladé ovečky
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud