Pavel Ryšavý
10. května 2018 • 12:05

Hledání trenéra pro reprezentaci. Proč oslabil Pešán a roste šance pro Říhu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už to není one man show o Filipu Pešánovi. Dalším velkým jménem, které se dostalo do hry o post reprezentačního trenéra, je Miloš Říha, svaz potvrdil, že rozjel jednání i s Václavem Varaďou. „Poté, co z různých důvodů odmítli Martin Straka a Libor Zábranský, byli osloveni další tři kandidáti,“ prohlásil generální sekretář svazu Martin Urban. Hokejové generalitě příliš nevoněly vysoké Pešánovy požadavky. Podle informací Sportu měl ale údajně z vysokých nároků couvnout.



Nejdřív to hodně bolelo, Martina Straka a Libor Zábranský řekli nakonec na reprezentační lákání, že děkují za nabídku, ale ne. Najednou zůstával jeden vážný kandidát, který je přijatelný pro všechny, Filip Pešán, vládce Liberce. Čekalo se jen na dohodu. Měl o něj stát prezident svazu Tomáš Král i nový generální manažer reprezentace, kterým má být podle Sportu bývalý útočník Petr Nedvěd . Celá věc se prý ovšem zadrhla na penězích.

Nároky libereckého kouče měly být tak vysoké, že se jeho pozice oslabila. Svaz naťukl i další kandidáty a najednou je okruh zase širší. Pešán má konkurenty.

Znovu se do akce dostává Miloš Říha, devětapadesátiletý kouč, který naposledy vedl Slovan Bratislava a nyní je bez angažmá. Už několikrát se o něm v souvislosti s národním týmem diskutovalo. A nikdy se prestižního místa u prvního hokejového výběru země nedočkal. Nyní by to mohl být jiný příběh, možná radostnější pro Říhu. Rodák z Přerova je pro bosse Tomáše Krále vážně míněnou variantou.

Pešánova dominantní pozice oslabila. Nemálo členů výkonného výboru se rovněž pozastavilo nad tím, že bývalý trenér reprezentační dvacítky má navíc stále platnou smlouvu v Liberci. Dva úvazky je něco, na co se vrcholoví hokejoví bafuňáři příliš netváří.

„Pro svaz bývá problém, když se blíží mistrovství světa a trenér vede současně i klub, místo aby se soustředil výhradně na potřeby reprezentace. Podle mě to dostane Říha, protože nikde netrénuje,“ řekl Sportu zdroj dobře obeznámený se situací na hokejovém ústředí.

Klubové povinnosti do jisté míry diskvalifikují i třetího trenéra, jehož svaz oslovil. Václav Varaďa je uvázaný v Třinci, kde má za sebou první kompletní sezonu v roli hlavního kouče. „Šance kandidátů vůbec nebudeme komentovat, zveřejňujeme je pouze v abecedním pořadí. Platí, že jakýkoliv návrh musí získat šest hlasů na výkonném výboru. Můžeme čekat, že 7. června se dočkáme s konečnou platností jména nového trenéra reprezentace,“ uvedl generální sekretář svazu Martin Urban.

Říhovy akcie mohou stoupat

Ve výsledku tak může právě výkonný výbor rozhodnout i jinak, než by si přál boss Král. Pešán je dál volba číslo jedna, tím spíš, když měl ubrat ze svých finančních nároků. Na druhou stranu, ani s Říhou by prezident svazu neměl problém.

To oni dva jsou největší favorité červnové volby.

A Říhovy akcie mohou dál stoupat. Hřmotný chlap s respektem, vysokými nároky na hráče a haldou zkušeností z klubového hokeje doma i v cizině, který by reprezentaci dělal na plný úvazek, je hodně silný argument, který může nakonec převážit i nad Pešánovou aurou mladého trenéra, který si ví rady v jakékoliv situaci. „Čekám, jestli se ještě ze svazu ozvou. Určitě to nebude dřív než po konci mistrovství světa. Musí to všechno taky probrat,“ podotkl bývalý trenér Petrohradu, Omsku či Spartaku Moskva.

Ve Slovanu Bratislava skončil už v polovině října minulého roku. Ze Slovenska ho vyprovázely hlasy, že jeho doba už je pryč, on by rád dokázal, že jsou takové úvahy vedle. Přesto od té doby čeká na zajímavou nabídku, v jednu chvíli o něj stál Litvínov, ale všechno se smrsklo jen na lehké oťukávání. Velká štace se začíná evidentně rýsovat teď.

„Bylo mu řečeno, že je první variantou pro roli reprezentačního trenéra. Že by měl čekat na to, jestli někdo jiný nakonec kývne? Do toho by nikdy nešel,“ přesvědčuje náš zdroj s tím, že na papíře zatím opravdu nic není. Takže tomu nahrává i možný návrat k „akci Pešán“.

„Miloš Říha je v uvozovkách na řadě, má svůj věk. Druhá koncepce je dát k týmu někoho mladšího, který bude mít perspektivu. Všichni musí splňovat určitou kvalitu a pro nás je důležité, že všichni tři budou respektováni. Není jednoduché trénovat národní mužstvo pod tlakem,“ dodal Urban.

Bělovlasý vládce Říha, který se dovedl prát s ambicemi nejmocnějších mužů v Rusku, nebo mladí trenéři Pešán s Varaďou? O tom budou následující dny.

Rozhodovací proces začal a předvolební kampaň vlastně taky. Nikdo ze zmíněných mužů necukne, to je jediná jistota.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud