15. května 2018 • 18:15

Kanada - Německo 3:0. Zámořští hokejisté vybojovali třetí místo ve skupině

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Kanady uzavřeli na mistrovství světa své vystoupení ve skupině B v Herningu výhrou 3:0 nad Německem. Zajistili si třetí místo a ve čtvrtfinále je čeká druhý tým kodaňské skupiny A Rusko. Po dvou bodech si připsali útočníci Ryan Nugent-Hopkins za gól a asistenci a Connor McDavid díky dvěma nahrávkám. Brankáři Darcymu Kuemperovi stačilo na čisté konto 12 zákroků.



Duel Kanady s Německem už rozhodoval pouze o jediné věci. Zatímco stříbrní medailisté z únorové olympiády byli již před jeho začátkem ze hry o play off venku, Kanada měla jistotu, že si vyřazovací boje zahraje. Jen nebylo jasné, zda do nich půjde ze třetí, či čtvrté příčky.

Zámořský tým se prosadil po pouhých 20 vteřinách od úvodního buly. Schenn dostal na kruh nabito od Nugenta-Hopkinse, pro něhož vybojoval puk McDavid a bez přípravy prostřelil Treutlea. V desáté minutě mohl vyrovnat Kahun, jenže pozorný Kuemper jeho šanci zmařil.

Souhra dvou kanadských hvězd zafungovala znovu ve 28. minutě, kdy kapitán McDavid přenechal kotouč rozjetému parťákovi a Nugent-Hopkins z kruhu střelou přes obránce zvýšil na 2:0.

"Museli jsme zase rychle zapnout poté, co jsme hráli zápas včera večer, ale myslím, že jsme odvedli dobrou práci. Hráli jsme opravdu skvěle zodpovědně, což bylo přesně to, na čem chcete stavět, když míříte do čtvrtfinále," řekl Kuemper.

A protože si druhou asistenci připsal Ekblad, jenž nahrával McDavidovi, na gólu se podíleli společně tři hráči, kteří byli vybráni jako jedničky draftu NHL: Nugent-Hopkins, jenž byl nejvýše v roce 2011, Ekblad (2014) a McDavid (2015).

Podobná situace se stala naposledy v roce 2005, kdy se výhradně první vybraní hokejisté draftu podíleli na třech vstřelených gólech - Ed Jovanovski (1994), Joe Thornton (1997) a Rick Nash (2002).

Němci sice ve druhé třetině vyslali sedm ze svých 12 střeleckých pokusů, Kuemper si ale se všemi poradil.

Na začátku třetí části Němci neuspěli v jedné ze dvou přesilovek, které v utkání měli. Místo toho v 50. minutě pečetil výhru Kanady Jost, jenž se štěstím procedil kotouč za Treutleho záda.

"Neměli jsme dnes dostatek energie na to, abychom vyprodukovali více střel a dali nějaké góly," mrzelo zadáka poražených Dennise Seidenberga. "Kanada oproti tomu dnes velmi rychle naplno naskočila a zasloužila si vyhrát," dodal Seidenberg.

Německý kapitán se ohlédl i za vystoupením Němců na celém turnaji. "Snaha tam rozhodně byla, ale našim výkonům scházela vyrovnanost. Udělali jsme také příliš mnoho chyb, zejména v prvních dvou zápasech, z nichž jsme měli získat více bodů. Každým zápasem jsme se pak zlepšovali, tedy kromě toho dnešního posledního. Rozhodně je však prostor na to, abychom byli celkově lepší," prohlásil Seidenberg.

Kanada - Německo 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. B. Schenn (Nugent-Hopkins, McDavid), 29. Nugent-Hopkins (McDavid, Ekblad), 50. Jost (Edmundson, Eberle). Rozhodčí: Reneau (USA), Gofman - Lazarev (oba Rus.), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 6200.

Kanada: Kuemper - Vlasic, Parayko, Ekblad, Edmundson, R. Murray, Pulock, Nurse - Dubois, R. O'Reilly, Schwartz - Nugent-Hopkins, McDavid, B. Schenn - Jost, Horvat, Eberle - Barzal, Turris, Pageau - Beauvillier. Trenér: Bill Peters.
Německo: Treutle - Y. Seidenberg, M. Müller, Holzer, D. Seidenberg, Krupp, J. Müller, Mebus - Kahun, Draisaitl, Ehliz - Plachta, Hager, Eisenschmid - Michaelis, Tiffels, Noebels - Krämmer, Pietta, Uvira - Höfflin. Trenér: Marco Sturm.

Góly

Domácí: 00:21. B. Schenn, 28:14. Nugent-Hopkins, 49:48. Jost

Hosté:

Sestavy

Domácí: Kuemper (McElhinney) – Vlasic, Parayko, Edmundson, Ekblad, R. Murray, Pulock, Nurse – Schwartz, Dubois, R. O'Reilly (A) – Nugent-Hopkins, McDavid (C), B. Schenn (A) – Jost, Horvat, Eberle – Turris, Beauvillier, Barzal – Pageau.

Hosté: Treutle (Niederberger) – Y. Seidenberg (A), M. Müller, Holzer, D. Seidenberg (C), Krupp, J. Müller, Krämmer, Mebus – Draisaitl, Kahun, Ehliz – Eisenschmid, Hager, Plachta (A) – Noebels, Tiffels, Michaelis – Hofflin, Pietta, Uvira.

Rozhodčí

Gofman, Reneau – Fluri, Lazarev

Stadion

Jyske Bank Boxen (Dánsko)

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 5 0 1 1 38:11 16
2. USA 7 4 2 0 1 39:16 16
3. Kanada 7 4 1 1 1 32:12 15
4. Lotyšsko 7 3 1 2 1 16:16 13
5. Dánsko 7 3 1 0 3 13:17 11
6. Německo 7 1 1 2 3 16:20 7
7. Norsko 7 1 1 1 4 13:31 6
8. Jižní Korea 7 0 0 0 7 4:48 0

Německý brankář Niklas Treutle chytá jednu ze střel kanadského hráče Pageaua
Německý brankář Niklas Treutle chytá jednu ze střel kanadského hráče Pageaua

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud